Ημέρα 4η #QuarantineLife2 : Καταρρέει το σύστημα υγείας

 


Τρίτη 10 Νοεμβρίου και 4η ημέρα της δεύτερης καραντίνας...

Τα νοσοκομεία βουλιάζουν μαζί με ολόκληρο το σύστημα υγείας...

Η Θεσσαλονίκη δεν έχει πλέον κρεβάτια για έκτακτα περιστατικά...

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση των ανίκανων με έναν υπουργό Υγείας που δεν μπορεί ούτε τα κορδόνια του να δέσει, παρουσιάζει ψεύτικα στοιχεία για τον αριθμό των κρεβατιών εντατικής... Κοροϊδεύουν τους πάντες εν μέσω πολέμου. Αθλιοι και ανίκανοι παλιάτσοι...

Οικονομικοί αναλυτές και γερμανικές τράπεζες προαναγγέλλουν εμβόλια και ανάκαμψη της οικονομίας την ίδια ώρα που χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο...

Ο παγκόσμιος βιοπολιτικός φασισμός σπάει κάθε όριο και κάθε φραγμό...

Οι κοινωνίες βράζουν. Τα βίαια ξεσπάσματα πλησιάζουν...

ANemos

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάζω:

Ήδη από τον Σεπτέμβριο, ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας Biontech, ο οποίος είναι ήδη ένας από τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στη Γερμανία,  έτρεφε μεγάλες ελπίδες για την ανάπτυξη ενός πολύ αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού. Τώρα η εταιρεία του ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο προσφέρει 90% προστασία έναντι του ιού. 

Εάν το εμβόλιο επικρατήσει, αυτό θα ήταν επίσης ένα καλό νέο και για πολλές χιλιάδες μετόχους της Biontech. Η τιμή της μετοχής της έχει ήδη τριπλασιαστεί από τον Μάρτιο. Η κεφαλαιοποίηση της νεαρής εταιρείας έχει ξεπεράσει το όριο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων κι έτσι η Biontech αξίζει πλέον τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο από τη Lufthansa ή την Commerzbank.


Αυτό, με τη σειρά του, θα πρέπει επίσης να ευχαριστήσει τους Ουγκούρ Σαχίν και τον έταιρο ιδρυτή της εταιρείας Οζλεμ Τουρεσί , αφού και οι δύο δεν είναι μόνο εξαιρετικά επιτυχημένοι ερευνητές στην ιατρική, αλλά είναι πλέον επίσης και δισεκατομμυριούχοι. Οι δύο ιδρυτές της Biontech κατέχουν ακόμη το 18% του μετοχικού κεφαλαίου. Με τη θεαματική επιτυχία της εταιρείας τους, αναδείχθηκαν ξαφνικά στους 100 πλουσιότερους Γερμανούς.


Η επιτυχία δεν είναι μόνο εμφανής στο χρηματιστήριο, αφού πολλές χώρες θέλουν επίσης να προμηθευτούν το εμβόλιο σε επαρκείς ποσότητες για τους πολίτες τους. Το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο της Biontech και της αμερικανικής Pfizer θα διατεθεί επίσης σύντομα και  στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σε ηλικία τεσσάρων ετών, ο Σαχίν και η μητέρα του πήγαν από την Τουρκία στον πατέρα του, ο οποίος εργαζόταν στο εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, όπου έκανε και το διδακτορικό του. Η ειδικότητά του είναι στην ανοσολογία και την έρευνα για τον καρκίνο. Το 2008, ο Σαχίν ίδρυσε στο Μάιντς μαζί με τον Οζλεμ Τουρεσί την εταιρεία βιοτεχνολογίας BionTech, της οποίας έκτοτε είναι ο διευθύνων σύμβουλος.


Από τον Απρίλιο του 2020 αυτός και η ομάδα του κάνουν έρευνα για την δημιουργία ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού και φαίνεται πως βρίσκονται στην τελική ευθεία. Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πρόσφατα ανεπτυγμένο εμβόλιο BNT162b2 είναι τόσο επιτυχημένο ώστε θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή αφενός και αφετέρου υπέβαλε αίτηση για την τελική διαδικασία έγκρισής του. Βρίσκεται δηλαδή λίγο πριν «τεθέι ένα τέλος στην πανδημία του κορονοϊού».


Το γεγονός ότι ένα εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είναι ένα επιστημονικό επίτευγμα. Συνήθως η ανάπτυξη και έγκριση εμβολίων διαρκούν αρκετά χρόνια. Ωστόσο, το κατά πόσον θα χορηγηθούν πραγματικά εκατομμύρια δόσεις εμβολίων φέτος, εξαρτάται από τον  Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων EMA (European Medicines Agency) και από την ταχεία έγκρισή του. «Σε κάθε περίπτωση, θα υποβάλουμε τα δεδοεμένα μας και θα παρουσιάσουμε με διαφάνεια τη δράση και τις παρενέργειες. Δόσεις εμβολίων θα είναι επίσης διαθέσιμες», δήλωσε ο προϊστάμενος της Biontech και συνιδρυτής της Ουγκούρ Σαχίν  / Ugur Sahin στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung».


Πράγματι, η Biontech αγόρασε τις εγκαταστάσεις παραγωγής της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis με τους 300 εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης στην πόλη Μάρμπουργκ της Έσσης, προκειμένου να μπορέσει να αυξήσει τη μαζική παραγωγή γρήγορα. Σύντομα θα μπορούσε να κατασκευαστεί εκεί μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων κορονοϊού στον κόσμο. Η Biontech σχεδιάζει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων φέτος και 250 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2021. Τα επόμενα χρόνια, η παραγωγή θα αυξηθεί σε 750 εκατομμύρια ετησίως.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η κατάσταση στο ΕΣΥ έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, διαψεύδοντας –μακάρι να μη γινόταν– πανηγυρικά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των στελεχών της κυβέρνησης ότι είμαστε θωρακισμένοι. Από μεγάλα λόγια χορτάσαμε εμείς και από χρήματα χόρτασαν οι φίλοι του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Είναι αμετανόητοι. Μόνο για την επικοινωνία νοιάζονται. Πώς θα κάνουν το άσπρο μαύρο, πώς θα πείσουν ότι όλα πάνε καλά για να τους ξαναψηφίσουν. Η λίστα Πέτσα κάνει θαύματα. 


Θα κάνουμε την πρώτη στάση. Μπακογιάννης. Ο δήμαρχος Αθηναίων που σκορπά εν μέσω πανδημίας σχεδόν 900.000 ευρώ για στολισμούς βγήκε να μας απαντήσει που τον βγάλαμε στη φόρα. Αμετανόητος. Επιμένει σε στολίδια αντί να δοθούν χρήματα για να εξασφαλιστούν επιπλέον αίθουσες για τους στοιβαγμένους στον δήμο του μαθητές. Είναι σαν να μας λέει (κουνώντας το δάχτυλο): Δεν έχετε ψωμί; Φάτε γιορτές και λάμψη! Εμ, δεν γεννιούνται ΜΕΘ, σχολικές αίθουσες και λεωφορεία, μόνο λίστες Πέτσα και «μεγάλοι περίπατοι». Σχεδόν 3 εκατομμύρια μας στοίχισαν οι μεγάλες ιδέες του πρωθυπουργοανιψιού στην πρωτεύουσα, όλες εν μέσω πανδημίας ή με την ευκαιρία της πανδημίας. Κι αν ο «περίπατος» έχει πάει περίπατο κι όλοι σιχτιρίζουν, θα μας δείξουν την ατομική μας ευθύνη... 


Στάση δεύτερη: «Χάθηκαν 33.356 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο. Θετικό το ισοζύγιο στο 10μηνο» λένε τα πετσωμένα ΜΜΕ. Το να επιχαίρεις προβάλλοντας αριθμούς που επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία σου στο ζήτημα της διαχείρισης των απολύσεων, το λες και κοροϊδία των πολιτών, αντιτείνει ο Τζώρτζης Ρούσσος και συνεχίζει: Αν μείνει κάποιος στην επιφάνεια των αριθμών, εύκολα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για θαυματοποιούς που έφεραν εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης το θαύμα στην αγορά εργασίας… Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα και εξηγεί: Ο Οκτώβριος κάθε έτος είναι παραδοσιακά ο μήνας που λήγει η τουριστική περίοδος. Μάλιστα ο μήνας με τις περισσότερες εποχικές προσλήψεις είναι ο Μάιος. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της «απατεωνιάς» Βρούτση θα πρέπει να συγκρίνουμε το ισοζύγιο του Μαΐου 2020 με αυτά του Οκτωβρίου.

«Όποιος πίστευε ότι μια κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα λειτουργούσε έτσι προφανώς δεν είχε μελετήσει την πορεία των Μητσοτάκηδων στην πρόσφατη ελληνική ιστορία. Αλλά το ζήτημα δεν είναι ο κάθε Μητσοτάκης, ο προηγούμενος, ο νυν ή ο επόμενος. Το ζήτημα είμαστε Εμείς» σημειώνει η ai_Katerina στο άρθρο της στο koutipandoras.gr. Προσυπογράφω, ενθυμούμενος την περίοδο πρωθυπουργίας του Επίτιμου, αντίστοιχα την περίοδο της δημαρχίας Ντόρας, της υπουργίας της που διέφευγαν Χριστοφοράκοι και Καραβέλες και την υπουργία του Κυριάκου με τις χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών σε μια στιγμή. 

 

Εικόνες από το αύριο


Η επικοινωνιακή διαχείριση με τις ΜΕΘ δυστυχώς –για τη δημόσια υγεία– κατέρρευσε. Το σύστημα κράσαρε. «Είμαστε πραγματικά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Αναγκαστικά πλέον θα πρέπει γίνει με πολύ αυστηρότερα κριτήρια η επιλογή. Ηλικιακά, βαρύτητα νοσημάτων και άλλα κριτήρια. Δεν υπάρχει χώρος. Υπάρχει κορεσμός. Τα σύστημα έχει κρασάρει, δεν υπάρχει χώρος» ομολόγησε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ Θανάσης Τσιούλης περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατούσε χθες στο νοσοκομείο. «Ξεκινάμε εφημερία με μηδέν κλίνες ΜΕΘ. Αγγίζουμε τα όριά μας. Δυστυχώς είναι ανάλογη η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία της πόλης. Το σύστημα έχει κρασάρει» επισήμανε χαρακτηριστικά στο Οpen.


Ο νευροχειρουργός και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου στηλίτευσε την επικοινωνιακή φούρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Η κυβέρνηση ύστερα από εννέα μήνες επιδημίας στη χώρα μας έκανε επιτέλους την κοσμοϊστορική ανακάλυψη πως κλίνη ΜΕΘ από μόνη της χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές δεν μπορεί να λειτουργήσει, άρα αυτονόητα δεν πρέπει να προσμετράται στις λειτουργούσες διαθέσιμες κλίνες. Κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Μπόνους στους ιδιώτες


Πού ‘στε, κοιτάτε μην αρρωστήσετε γιατί υπάρχουν σχεδόν μόνο ιδιωτικά για να μας περιθάλψουν. 


Σαν να μην έφτανε η κατάσταση με τις ΜΕΘ, η κυβέρνηση έδωσε άλλο ένα δώρο στον ιδιωτικό τομέα. Δεν θωρακίζει τα νοσοκομεία με γιατρούς που ούτως ή άλλως λείπουν (δεν το έκανε ούτε θα το κάνει στην έκτακτη ανάγκη που είναι η πανδημία). Τώρα, με την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη εκτός ελέγχου, ζητούν από τους ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν έργο με σύμβαση 6+6 μήνες, οι οποίοι θα κρατήσουν το ιδιωτικό ιατρείο τους (τσάμπα πελατεία προσφέρει) και θα παίρνουν 2.000 ευρώ τον μήνα με μπλοκάκι ενώ θα έχουν δυνατότητα και για επ’ αμοιβή υπερωρίες. Ο νευροχειρουργόε Πάνος Παπανικολάου σημείωσε με νόημα ότι ο καθαρός μηνιαίος μισθός του νεοδιόριστου επιμελητή Β' είναι 1.250 ευρώ – είναι δηλαδή «κόστος» που θα έχει το κράτος (όπως λένε οι νεοφιλελεύθεροι) εσαεί προκειμένου να περιθάλπει ο δημόσιος τομέας όλους τους ασθενείς, κυρίως τους μη έχοντες και κατέχοντες που έλεγαν και παλιότερα.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Λινκάρω:

To lockdown η λέξη της χρονιάς για το λεξικό Collins-Αλμα 6.000% στη χρήση της

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Γράφω:

Ο πανωλεθρίαμβος της τηλεκπαίδευσης, το “τζάμπα πράγμα” και το #Webex

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet

Πως θα έσωζα τους New York Times