Ημέρα 1η #QuarantineLife: Τι θα έλεγε ο Κάρολος;

Μέτρα κόντρα στις ατομικές ελευθερίες...

Ζήτημα μέγα. Και τι λέει η Αριστερά γι' αυτό; Και όχι μόνο γι αυτό αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την πανδημία οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις;

Ελαβα σήμερα ενα mail από φίλο με κάποιες απαντήσεις:

Στο βιβλίο τους Γερμανική Ιδεολογία οι Κ.Μαρξ και Φ.Έγκελς σημείωναν "η πρώτη προυπόθεση κάθε ανθρώπινης ιστορίας είναι ασφαλώς η ύπαρξη των ζωντανών ανθρώπινων ατόμων " .

Στο πνεύμα αυτό πιστεύω πως σήμερα προέχει η ζωή (ύπαρξη) των ανθρώπων.Μετά ,αφού η ιστορία αυτή θα έχει πάρει τέλος ,θα έχουμε χρόνο να σκεφτούμε για το δέον γενέσθαι.

Μπορεί πράγματι να μας λείπουν οι θεωρητικές επεξεργασίες για σημαντικά ζητήματα ,μεταξύ αυτών και για την συντελούμενη κλιματική αλλαγή, αλλά αυτό δεν είναι άσχετο με την αδυναμία μας να αρθρώσουμε ένα ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης.Τίποτα από όσα συμβαίνουν γύρω μας και επηρεάζουν την ζωή μας δεν μπορεί να απαντηθεί με στενά τεχνικούς όρους και η θεωρητική επάρκεια της αριστεράς στο ένα ή άλλο ζήτημα δεν φτάνει για να αλλάξει μια πραγματικότητα.Τα πάντα είναι πολιτική και τα πάντα με την πολιτική αλλάζουν.

Όσον αφορά για την Γκραμσιανή έννοια της ηγεμονίας των ιδεών της αριστεράς σε καθεστώς καπιταλισμού θεωρώ πως είναι μια χρήσιμη ουτοπία.

Χρήσιμη για να μας κάνει να ονειρευόμαστε και να παλεύουμε αλλά και ουτοπία γιατί σε κάθε κοινωνικό σύστημα ηγεμονεύουν οι ιδέες της τάξης που κυριαρχεί.Αυτά έγραφε ο Μαρξ πάλι στο ίδιο βιβλίο και δεν βλέπω κάτι που θα με έκανε να τον αμφισβητήσω.

Συμφωνώ ότι τα προβλήματα είναι σύνθετα και οι απαντήσεις ,όσες τέλος πάντων υπάρχουν, λίγες.Πρέπει να σκεφτούμε αν όσα κάναμε μέχρι εχθές μπορούν να προσφέρουν λύσεις στο σήμερα.

Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος.

με σ.χ.

Ζ.Β.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet

Πως θα έσωζα τους New York Times