Τα "αθώα" fake news

Χθες είδα τυχαία στον "τοίχο" μου, στο FaceBook την παραπάνω φωτογραφία την οποία συνόδευε το εξής σχόλιο του χρήστη που την "ανέβασε": "Να εδώ, μειώνουμε την δαπάνη για το επίδομα τέκνων! ".
Προφανώς η φωτογραφία σου σηκώνει τα κέρατα καθώς είναι εξωφρενικό μία τσουλήθρα να οδηγεί στην άσφαλτο. Μου τράβηξε την προσοχή και προσπαθούσα να μαντέψω που στην ευχή μπορεί να υπάρχει αυτό το έκτρωμα. Δυστυχώς ο χρήστης -ένας απλός άνθρωπος- δεν έδινε πληροφορίες. Το μόνο που μπορούσαν να δω είναι ότι ο ίδιος ζει σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας οπότε έκανα την υπόθεση ότι η μικρή πλατεία είναι κάπου στα μέρη του.
Με έφαγε η περιέργεια κι έτσι κατέβασα την φωτογραφία και είπα να την τσεκάρω στο tineye. Θαύμα! Μου βρήκε 92 παρουσίες της φωτογραφίας στο Web με πιο παλιά μία του ...2014. Οι περισσότερες ήταν δημοσιευμένες σε κάποια site του τύπου "Του Κόσμου Τα Περιέργα" και άλλες σε πλατφόρμες social media. Προέλευση; Αλλοι έγραφαν ότι είναι από την Πολωνία, άλλου από την Ισπανία και άλλοι από την Ρωσία. Τελικά, με λίγο περισσότερο ψάξιμο ανακάλυψα ότι αρχικά είχε ανέβει στο http://www.reddit.com. Η φωτογραφία είναι όντως  του 2014 από το Τελ-Αβίβ. Η τσουλήθρα "περίμενε" το φορτηγό να την μαζέψει μετά από λίγο. Την είχε ανεβάσει ο χρήστης Sagi Bin Nun...
Ωραία! Και τι έγινε; θα πει κάποιος. Δεν είπε κανείς ότι είναι από την Ελλάδα ούτε ότι είναι χθεσινή η φωτογραφία. Τότε όμως τι νόημα είχε που ανέβηκε; Ως ένα ακόμη παράξενο από τα εκατομμύρια παράξενα που υπάρχουν σε αυτόν τον πλανήτη; Εστω!
Μια "αθώα" ανάρτηση είναι όπως χιλιάδες άλλες "αθώες" αναρτήσεις. Σωστά;
Υπάρχει εξαπάτηση; Οχι!
Υπάρχει κάποια άλλη σκοπιμότητα; Οχι! Πέραν του να μαζευτούν μερικά "likes" για τον χρήστη και ίσως μερικά σχόλια του στυλ "που πας, βρε σατανά και τα βρίσκεις αυτά τα νόστιμα". Ολα καλά μέχρι εδώ και πολύ καλύτερα το να ανεβάζεις εξωφρενικά και παράξενα από το να ανεβάζεις οπίσθια ανθυπομοντέλων.
Ελα μου όμως που η συνέπειες της ανάρτησης τελικά ξεπερνούσαν την αθωότητά της. Οι χρήστες άρχισαν να σχολιάζουν με οργή κατά του ...Δημάρχου της περιοχής που νόμιζαν ότι απεικονίζεται. Εψαχναν το όνομά του. Αλλοι έκαναν λόγο για το χάλι που επικρατεί στις παιδικές χαρές γενικά (δεν είχαν και άδικο) και άλλοι έγραφαν ειρωνικά ότι κάτι ανάλογο θα πρέπει να γίνει για την...ευθανασία των συνταξιούχων...
Η συζήτηση κάτω από την αθώα ανάρτηση έγινε εκρηκτική.
Θεώρησα σωστό να γράψω ως σχόλιο την πραγματική προέλευση της φωτογραφίας. Κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτό που έγραψα. Σαν να μην το είδαν. Φυσικά ούτε ο χρήστης που την ανέβασε αντέδρασε. Η φωτογραφία έμεινε επάνω. Η συζήτηση συνεχίστηκε μέχρι που εκτονώθηκε μετά από λίγη ώρα.
Τι έμεινε μετά τη εκτόνωση; Η εξοικείωσή μας με το "ψεύτικο" και το παραπλανητικό. Είτε η παραπλάνηση γίνεται συνειδητά είτε όχι. Η αποδοχή του επόμενου fake που θα παρουσιαστεί, αυτή τη φορά με στόχο και αιτία, θα γίνει πιο εύκολη.
Το κάνουμε όλοι. Οι περισσότεροι τουλάχιστον. Παραπλανούμε ο ένας τον άλλον χωρίς ίσως να το καταλαβαίνουμε ή για κάποια likes παραπάνω.
Και μάλιστα κάνουμε κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που κάνει ο κάθε "Λοβέρδος" καθώς εκείνος είναι αναξιόπιστος, ενώ εμείς, οι "ανώνυμοι", "μικροί" χρήστες είμαστε πολύ πιο αξιόπιστοι για τους φίλους και την μικρή παρέα μας που δεν έχουν λόγο να μας αμφισβητήσουν.
Κι έτσι θρέφουμε το Θηρίο!Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet

Πως θα έσωζα τους New York Times