"Ακτινογραφώντας" τα fake news I

Σπάνια παρουσιάζεται η ευκαιρία να έχεις την ομολογία ενός "δημιουργού" Fake-news. Ομολογία πολύτιμη για την ανάλυση του φαινομένου. Μία ημέρα αφού έγραψα το προηγούμενο Post μου το οποία, προς μεγάλη μου χαρά, διαδόθηκε ταχύτατα στα Social Media, ο Γιάννης Λοβέρδος έγραψε στο Twitter το εξής:

"Το οργανωμένο σύστημα συριζοτρολ με έχει στοχοποιήσει διότι η φωνή μου εξευτελίζει τ αποτυχημένη κυβέρνηση Συριζανελ. Κατανοώ οτι είναιι σε πανικό γτ βλέπουν την εκλογική τους συντριβή π ερχεται. Αλλά ούτε θα με φοβίσουν, ούτε θα με φιμώσουν. Γελάω μαζί τους. Είναι καρικατούρες!"

Ακόμη πιο αποκαλυπτική όμως είναι η ανάρτησή του στο Facebook:

"Tο οργανωμένο σύστημα των συριζοτρολ με έχει στοχοποιήσει διότι η φωνή μου εξευτελίζει την αποτυχημένη κυβέρνηση των Συριζανελ. Κατανοώ οτι είναιι σε πανικό γιατί βλέπουν την εκλογική τους συντριβή που ερχεται. Αλλά ούτε θα με φοβίσουν, ούτε θα με φιμώσουν. Γελάω μαζί τους. Σπάω πλάκα όταν λυσσάνε γιατί δεν έχουν χιούμορ, δεν καταλαβαίνουν από ειρωνεία κι οργίζονται από την σάτιρα. Είναι θλιβερές καρικατούρες!‬ Είναι fake προφίλ που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του Διαδικτύου, λειτουργούν κατ’ εντολή των Πολάκηδων και των υπογείων της πιό fake κυβέρνησης στην ιστορία της Ελλάδας!"

Τι μας λέει, δηλαδή;
Οτι έχει στοχοποιηθεί επειδή εξευτελίζει την κυβέρνηση. Κι ότι επειδή έχει στοχοποιηθεί εξευτελίζει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση "σπάζοντας πλάκα".Και πως εξυτελίζει την κυβέρνηση; Απαντάει έμμεσα εδώ: Ανεβάζοντας fake news πράγμα που κάνει εν γνώση του και συνειδητά. Απλώς "αυτοί" δεν έχουν χιούμορ, δεν καταλαβαίνουν από ειρωνεία κι οργίζονται από τη σάτιρα.
Τα fake news βαφτίζονται "χιούμορ", "ειρωνεία" και "σάτιρα", δηλαδή -σύμφωνα με τον Λοβέρδο- δεν πρόκειται για εξαπάτηση!
Ο Λοβέρδος, το ξαναλέω, δεν είναι ανόητος. Ξέρει πολύ καλά τον μηχανισμό των fake news, όπως τον έχει περιγράψει ο Ρότζερ Στόουν ο οποίος, να πούμε εδώ, έχει κατά καιρούς προβεί σε ανάλογες ομολογίες.
Πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός;
"Ρίχνω μία fake είδηση - Την αφήνω να διαδοθεί από όσους την πιστέψουν - Αν κάποιοι αποκαλύψουν ότι είναι fake τότε παριστάνω το θύμα και λέω ότι είναι μία άμυνα στις επιθέσεις τους - Παράλληλα τους καταγγέλλω του ίδιους ως fake". 
Πράγμα που κάνει αμέσως παρακάτω: "Είναι fake προφίλ που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του Διαδικτύου". Κι εδώ είναι σαν να λέει: "ενώ εγώ που είμαι επώνυμος μπορώ να λέω όσα ψέματα γουστάρω". 
Εδώ έχουμε να κάνουμε, δηλαδή, με μία υπεράσπιση των fake news με την παραδοχή ότι είναι fake news! Επιβεβαιώνοντας έτσι αυτό που έγραφα στο προηγούμενο κείμενό μου. Οτι δηλαδή το θέμα δεν είναι να γίνει πιστευτή η "είδηση" αλλά να δημιουργήσει ένα πέπλο αναξιοπιστίας πάνω από κάθε είδους πληροφορία. Και έτσι να "αποδειχθεί" και το συμπέρασμα: έχουμε να κάνουμε με την πιο fake κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας!
Ολα fake λοιπόν. "Κι εγώ και εκείνοι και τ' άλλα που 'χω μες στην καρδιά".
Η παραδοχή της διασποράς fake news είναι αφοπλιστική και ταυτόχρονα είναι πολύ πιο τίμια από τη στάση π.χ. του Κωστή Χατζηδάκη που σε προχθεσινή εκπομπή της ΕΡΤ παρουσίαζε πίνακες για τα φορολογικά έσοδα των χωρών της Ε.Ε. υποστηρίζοντας ότι δείχνουν κάτι άλλο από αυτό που παρουσιάζεται σε αυτούς. Η παλιά σχολή fake news εναντίον της νέας σχολής των Στόουν-Λοβέρδου.
Μιας νέας σχολής που έναν και μόνο στόχο έχει: να δυναμιτίσει τον δημόσιο, δημοκρατικό διάλογο υπονομεύοντάς τον εξ αρχής με την παραδοχή πως ο,τι λέμε είναι fake αλλά το κάνουμε για να σπάσουμε πλάκα! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

7,5 μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ...