Εννέα αλγόριθμοι που άλλαξαν το μέλλον

«Εννέα αλγόριθμοι που άλλαξαν το μέλλον», John MacCormick
Όταν ανεβάζουμε μια φωτογραφία στο Facebook μεταβιβάζονται εκατομμύρια στοιχεία πληροφορίας μέσω πολλών διαδικτυακών συνδέσμων που είναι επιρρεπείς σε σφάλματα· ωστόσο, τελικά ένα άψογο αντίγραφο της φωτογραφίας φτάνει στον προορισμό του. Χωρίς καν να το γνωρίζουμε, εφαρμόζουμε κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού για να μεταβιβάσουμε απόρρητες πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, και χρησιμοποιούμε ψηφιακές υπογραφές για να επαληθεύσουμε την ταυτότητα των ιστοτόπων που επισκεπτόμαστε. Πώς άραγε εκτελούν οι υπολογιστές μας αυτές τις εργασίες;
Χρησιμοποιώντας παραστατικά παραδείγματα, ο John MacCormick εξηγεί σε κατανοητή από όλους γλώσσα τα «τεχνάσματα» που χρησιμοποιούν εννέα τύποι υπολογιστικών αλγορίθμων. Το βιβλίο ξεκλειδώνει τα μυστικά τους, και αποκαλύπτει τις εκπληκτικές ιδέες που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές μας.
Δείτε περισσότερα για το βιβλίο: https://www.cup.gr/…/ennea-algorithmi-pou-allaxan-to-mellon/

«Η γέννηση μιας νέας φυσικής», Ι. Bernard Cohen
Η κίνηση της Γης είναι τόσο βασική στην αντίληψή µας για τον κόσμο, που τη θεωρούµε σήµερα δεδοµένη. Τον 17ο αιώνα όµως, τέτοιες έννοιες ήταν επαναστατικές, αιρετικές, ακόµη και επικίνδυνες. Επί χιλιετίες, η κουλτούρα, η θρησκεία και η επιστήµη είχαν δηµιουργήσει µια κοσµοαντίληψη που βασιζόταν σε µια ακίνητη Γη. Μετά ήρθε η Αναγέννηση, και µαζί ο Κοπέρνικος, ο Γαλιλαίος, ο Κέπλερ, ο Huygens και ο Νεύτωνας: γίγαντες που αναδόµησαν θαρραλέα τον κόσµο σε µια Γη που κινείται.
Η γέννηση µιας νέας φυσικής είναι ένα έργο κλασικό στην ιστορία της επιστήµης, που δεν προσφέρει µόνο την καλύτερη δυνατή περιγραφή της µεγαλύτερης επιστηµονικής επανάστασης, αλλά µας εξηγεί επίσης πώς µπορούµε να διαπιστώσουµε ότι ζούµε σε ένα δυναµικό σύµπαν.
Δείτε περισσότερα για το βιβλίο: https://www.cup.gr/book/i-gennisi-mias-neas-fisikis/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet

Πως θα έσωζα τους New York Times