Nikos Crowl: Η νέα ελληνική μουσική βιάστηκε


Γράφει ο Νίκος στο FaceBook κι εγώ το θησαυρο-φυλακίζω:

Ήθελα καιρό τώρα να το πω, να ξαναγίνω ''αντιπαθέστερος''
Η νέα ελληνική μουσική βιάστηκε . Η βίαιη στροφή στη δυτική μουσική, όχι σαν σπουδή αλλά σαν προσπάθεια ελληνοποίησης της, έκανε μουσικά τέρατα που οι πολλοί λατρεύουν όπως ο καθένας, αγαπά τις μνήμες του.
Ο απλός λαός στράφηκε σε πρόχειρα νεοδημοτικά γραμμένα με το κιλό και σε ακούσματα που ξέφευγαν από τη Μικρασία και χώνονταν μέχρι την Ινδία.
Τσέμπαλο vs Μαντουμπάλας...πλούσιοι και φτωχοί. Υπήρξαν κάποιοι που έγραψαν όμως ΤΟ ελληνικό τραγούδι. Που πήραν το κοφτό του αληθινού δημοτικού, το πάντρεψαν αρμονικά με την πίκρα και τον πόνο της Μικρασίας, χρησιμοποίησαν όργανα για κοφτούς ήχους, δεν μιμήθηκαν , πήραν την δερβίσικη ''αναχώρηση'' με τον ψαλμό της ( βυζαντινή γιατί όχι-το Βυζάντιο δεν ήταν έθνος ήταν αυτοκρατορία με πολλαπλές μίξεις) και σιάξαν το αληθινό ρεμπέτικο της πόλης. Συνδέθηκε με το κυνήγι του λούμπεν, του παραβατικού, όπως λογικά θα γινόταν κι αυτό απομόνωσε, αλλά δεν χτύπησε την κορυφαία αυτή μουσική.
Είναι όμως αυτή για μένα,η νέα ελληνική μουσική, αυτή που έδωσε πάτωμα για οτιδήποτε δεν ήταν βίαιος μιμητισμός ιδεολογικής επιλογής-εκεί πατάει ως και το ελληνικό ροκ του σήμερα.
Σας αναφέρω λοιπόν πως δεν αγαπώ καθόλου, τα τραγούδια της Βαθιάς Ανατολής -απλά γιατί μου είναι ξένα, δεν αντέχω κι ας με παρασύρουν οι μνήμες τον Χατζηδακισμό (με τους χιλιάδες επιγόνους και σήμερα), σαν κακοποίηση του ρεμπέτικου γιατί ο σημαντικός αυτός άνθρωπος του πολιτισμού, ήξερε ποιο ήταν το ''βουνό'' που δεν ήθελε απέναντί του. Και η δυτικοποίηση της μουσικής είναι δική του κι όχι του Θεοδωράκη, απλά γιατί σαν πολύ πιο σημαντικός μουσικός, τον σκέπασε και στην μουσική του, όπου κι αυτή παρουσιάζει το στοιχείο της σύγχυσης και του ατελούς.
Σκέψεις μου......κι αυτό που θεωρώ πυλώνα τον πάντων, όχι μόνον για τον μουσικό, αλλά και το κοφτό, λιτό συγκεκριμένο τραγούδι
( Δεν θ απαντήσω σε τυχόν αντιρρήσεις και λογικά θα υπάρξουν πολλές, τις σέβομαι όλες προκαταβολικά)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet

Πως θα έσωζα τους New York Times