Το ISIS, η καταστροφή των αρχαίων θησαυρών και η δημοσιογραφία


Είναι τέτοια η φρίκη που προκαλούν οι πράξεις των φανατικών ισλαμιστών με τους δημόσιους αποκεφαλισμούς, τις μαζικές εκτελέσεις και τους βιασμούς, με την καταστροφή ολόκληρων πόλεων αλλά και αρχαιολογικών χώρων, που θα έλεγε κανείς πως ο δημοσιογραφικός σχολιασμός περιττεύει.
Και τα μισά να έκαναν απ' όσα δείχνουν οι ίδιοι να κάνουν, η φρίκη δεν μειώνεται ούτε στο ελάχιστο.
Τι να πεις;
Τι να μην πεις;
Τι να μιλήσεις;
Να, όμως που για τα δυτικά ΜΜΕ οι εικόνες που βλέπουμε, οι πληροφορίες που έρχονται δεν είναι αρκετές. Χρειάζονται διαρκείς επαναλήψεις αλλά και "φούσκωμα" για να εντυπωσιάσουν (και να φρικάρουν) ακόμη περισσότερο τα πλήθη. Ξανά και ξανά και ξανά τα βίντεο με τους αιχμαλώτους ντυμένους στις πορτοκαλί φόρμες λίγο πριν ο μακελάρης τους αποκόψει το κεφάλι. Ξανά και ξανά και ξανά τα φιλμ με τους τζιχαντιστές να σπάζουν με βαριοπούλες τα αρχαία αγάλματα.
Κι αν ακουστεί καμιά φωνούλα να λέει πως "ναι, είναι φρικτό αυτό που κάνουν, όμως αυτά τα αγάλματα που βλέπουμε να καταστρέφονται είναι αντίγραφα των γνήσιων εκθεμάτων που έχουν εδώ και καιρό μεταφερθεί σε άλλα μουσεία", αυτή χάνεται μέσα στα εκατομμύρια των περιγραφών και των "ρεπορτάζ" της υπερβολής. Δηλαδή της προπαγάνδας...
"Μα δεν βλέπετε ότι έχουν μέσα σιδερένιες ράβδους;"
"Μα δεν βλέπετε ότι είναι από λευκό γύψο;"
"Μα δεν έχετε μάθει ότι οι παραδόπιστοι φανατικοί προτιμούν να τα πουλάνε σε αρχαιοκάπηλους (της Δύσης) παρά να τα καταστρέφουν στο τζάμπα;"
"Μα..."
Δεν έχει μα και ξεμά! Αφού το λένε τα δυτικά ΜΜΕ, ΕΤΣΙ είναι! Ολα τα άλλα είναι ανοησίες!
Οι τζιχαντιστές του ISIS, βεβαίως και καταστρέφουν. Δεν χωρά αμφιβολία ούτε αμφισβήτηση.
Οπως δεν χωρά αμφιβολία ότι το ίδιο έκαναν, εδώ και αιώνες, οι φανατικοί ΟΛΩΝ των θρησκειών και όλων των ιδεολογιών, ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμων.
Το έκαναν, μην το ξεχνάμε, μαζικά οι χριστιανοί όλων των δογμάτων. Το έκαναν οι μουσουλμάνοι. Το έκαναν οι πάντες.
Την ίδια στιγμή όμως, οι πολιτισμένοι δεν έχαναν την ευκαιρία να λεηλατήσουν ό,τι προλάβαιναν. Ολόκληρους ναούς σήκωναν και τους μετέφεραν από την Πέργαμο, π.χ., στο Βερολίνο ή από την Αθήνα στο Λονδίνο. Ή από τη Μοσούλη στη Βαγδάτη...
Προς τι το ψέμα και η υπερβολή λοιπόν;
Μα γιατί η προπαγάνδα (ακόμη κι αυτή που στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία) δεν αρκείται στην αλήθεια. Χρειάζεται και δύο μεζούρες ψέμα για να έλθει να δέσει. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται περισσότερο ψέμα από αλήθεια.
Επίσης, η υπερβολή χρειάζεται για να μπορεί, με την ευκαιρία, να κρυφθούν καλύτερα οι λεηλασίες των δυτικών στα ΙΔΙΑ μουσεία και στους ίδιους αρχαιολογικούς τόπους. "Ποιά αρχαία; Τα έσπασαν αυτά τα τομάρια!" θα λένε στους ειδικούς της ΟΥΝΕΣΚΟ αύριο, μεθαύριο. Και τα περισσότερα θα βρίσκονται σε ασφαλείς αποθήκες της Δύσης, αν όχι στα σαλόνια μεγάλων επαύλεων.
Ποιός νοιάζεται άλλωστε για την αλήθεια όταν η εικόνα είναι τόσο δυνατή και τόσο επαναλαμβανόμενη;
Ελα όμως που το μάτι, μερικές φορές, αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Ελα που κάποιοι τολμούν να που πως τα πράγματα "δεν είναι ακριβώς έτσι".
Ε, λοιπόν όχι, αυτό το μάτι θα συνεχίζει να κοιτάζει και να βλέπει.
Μέχρι να μας το βγάλουν.
Είτε οι τζιχαντιστές είτε οι δυτικοί...


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Μπλογκοπαίχνιδο: Το βιβλίο που είναι κοντά μου