Ελληνικά ΜΜΕ, δημοσιογραφία και #LuxLeaks

ICIJΦόβος... Αγνοια... Διαπλοκή... Ανικανότητα... Ομερτά! Σιωπή στα ελληνικά ΜΜΕ για την υπόθεση . Ουδείς γράφει. Ουδείς μιλάει. Κανείς δεν ξέρει. Ακόμη και η εφημερίδα η οποία υποτίθεται ότι συνεργάστηκε με την ICIJ που αποκάλυψε τα έγγραφα για τον "παράδεισο φοροδιαφυγής" του Λουξεμβούργου, τα ΝΕΑ. Leaked Documents Expose Global Companies’ Secret Tax Deals in Luxembourg Ποιά είναι η ιστορία. Ιδού. Ας την διαβάσουμε όπως την αναφέρει η DW με παραπομπή από τη Süddeutsche:
"Γερμανικοί και διεθνείς όμιλοι, σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche του Μονάχου, φοροδιαφεύγουν με τη βοήθεια του Λουξεμβούργου. Οι αρχές της χώρας μέσα από ένα πολύ σύνθετο οικονομικό σύστημα, σύμφωνα με την εφημερίδα, βοήθησαν ώστε κάποιες επιχειρήσεις να πληρώσουν λιγότερο από 1% φόρους. Η SZ ωστόσο επισημαίνει ότι οι τρόποι αυτοί φοροαποφυγής είναι νόμιμοι, ωστόσο δημιουργείται ένα θέμα σχετικά με το έαν το Λουξεμβούργο παραβαίνει το ευρωπαϊκό δίκαιο του ανταγωνισμού αλλά και με τον ίδιο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως προέδρου της Κομισιόν, πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup. Η εφημερίδα σημειώνει: «O Γιούνκερ μετέτρεψε το μεγάλο Δουκάτο σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αγορές του κόσμου. Τώρα είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θέλει θα αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη σκληρότητα αυτούς που φοροδιαφεύγουν και να αναγκάσει τις τράπεζες να συμμετάσχουν στα έξοδα της κρίσης. Στους πολίτες δεν αρέσει όταν μεγάλοι όμιλοι δεν πληρώνουν καθόλου φόρους και οι ίδιοι θα πρέπει να παραιτηθούν από βασικές κοινωνικές παροχές.»
O Ζαν Κλοντ ΓιούνκερO Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ο Γιούνκερ προσπαθεί στο Στρασβούργο να αποφύγει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων του τύπου 'Γιούνκερ εναντίον Γιούνκερ'. 'Οι έρευνες δεν στρέφονται εναντίον του φορολογικού παραδείσου Λουξεμβούργου αλλά εναντίον του Λουξεμβούργου' εκτιμά ο ίδιος και εκφράζει την παράκληση οι ερωτήσεις να είναι με ακρίβεια διατυπωμένες. Και κατά δεύτερο, ο Γιούνκερ δεν ασκεί διώξεις εναντίον του Γιούνκερ διότι δεν είναι υπεύθυνος ο ίδιος για αυτό, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως διατείνεται». Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει πως δεν πρόκειται να ασκήσει πιέσεις ως πρόεδρος της Κομισιόν για το Λουξεμβούργο και η εφημερίδα διερωτάται εάν «είναι πράγματι λοιπόν το Λουξεμβούργο ένας φορολογικός παράδεισος;».
Στην Ελλάδα έγραψαν μόνο δύο ενημερωτικά site και έναν blogger. To Press Project, το Rethemnos.gr και ο Damomac. Ολοι οι υπόλοιποι είτε δεν αναφέρουν την είδηση είτε την περνούν ξώφατσαλτσα. Τα ελληνικά ΜΜΕ είναι ιδιαιτέρως απασχολημένα με τον να καταγράφουν τις "υποκινούμενες" καταλήψεις των μαθητών. Να απευθύνουν το γνωστό, ανακριτικό ερώτημα "τις καταδικάζετε". Να ψάχνουν την φοροδιαφυγή δημοσίων υπαλλήλων και γιατρών. Από το να αναζητήσουν στοιχεία στους φακέλους του Λουξεμβούργου.

EXPLORE THE DOCUMENTS: LUXEMBOURG LEAKS DATABASE

// //

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

7,5 μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ...