ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ: Το τέλος των δημοσιογράφων έρχεται...

Η είδηση είναι τρομερή και φοβερή, κόβει την ανάσα: Το τέλος των δημοσιογράφων έρχεται και έχει τη μορφή ρομπότ!!!
Σε πολύ λίγο καιρό δεν θα χρειαζόμαστε πλέον κανέναν δημοσιογράφο για να ενημερωνόμαστε αφού όπως λέει ένα σοβαρό άρθρο:

"Μετά τους παρουσιαστές ρομπότ που παρουσίασαν το πρώτο τους δελτίο, τώρα ήρθαν και τα  ρομπότ που αρθρογραφούν... 2.000 άρθρα το δευτερόλεπτο.Στόχος του δημιουργού τους, Ρόμπι Άλεν, είναι να αναπτύξει ένα λογισμικό το οποίο θα μπορεί να γράφει κείμενα. Το λογισμικό που δημιούργησε  λοιπόν φιλτράρει αναρίθμητες ποσότητες δεδομένων, π.χ αριθμούς και τάσεις και τις μεταμορφώνει σε κείμενα. Μάλιστα μπορεί να δώσει και πιο προσωπικό τόνο στα γραπτά κείμενα, ακόμη και πιο παραστατικά κείμενα για τα  αθλητικά σχόλια."
Τα πράγματα είναι ακόμη "χειρότερα". Ο Ρόμπι Αλεν ΗΔΗ έχει φτιάξει αυτό το λογισμικό. Κι όχι μόνο αυτός αλλά και άλλες εταιρείες. Και το ακόμη "χειρότερο": Μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το AP, έχουν ήδη αγοράσει αυτή την τεχνολογία.

Τι ακριβώς θα κάνουν αυτά τα ρομπότ-δημοσιογράφοι;
Θα "διαβάζουν" δεδομένα (data) και θα τα μετατρέπουν σε ιστορίες.
Τι είδους δεδομένα;
Δομημένα δεδομένα, όπως για παράδειγμα χρηματιστηριακούς δείκτες, στοιχεία για σεισμούς, μετεωρολογικά δεδομένα, ισολογισμούς, προϋπολογισμούς και θα "συντάσσουν" άρθρα των 150-300 λέξεων.
Είναι αυτό δημοσιογραφία;
Η απάντηση αργότερα...
Τι άλλο μπορούν να κάνουν;
Θα μπορούσαν να περιγράφουν αθλητικούς αγώνες.
Πως;
Οπως ακριβώς γίνεται ΚΑΙ τώρα με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια όπου υπάρχει περιγραφή με βάση π.χ. ποιος παίρνει τη μπάλα, ποιος σουτάρει, αν έχει κάνει φάουλ ή έχει βάλει γκολ. Επίσης θα μπορούν να γράφουν και να μεταδίδουν στατιστικά δεδομένα.
Αλλο;
Θα μπορούν να συντάσσουν τυποποιημένα Δελτία Τύπου ή και το αντίθετο: να "διαβάζουν" τυποποιημένα Δελτία Τύπου και να τα μετατρέπουν σε άρθρα.
"Το συγκεκριμένο λογισμικό προς το παρόν χρησιμοποιείται στις αθλητικές στατιστικές και πολλά σάιτ πωλήσεων όπως η Samsung και η Yahoo ήδη το αγοράζουν. Το χρησιμοποιούν για να γράψουν ένα μήνυμα 140 χαρακτήρων στο Twitter,  έναν οικονομικό απολογισμό 300 λέξεων ακόμα και μία σύντομη είδηση μιας γραμμής."
Είναι αυτό δημοσιογραφία;
Ελα ντε! Είναι;
"Είναι!" θα πουν δεκάδες "εκδότες" που εδώ και χρόνια απαξιώνουν την δημοσιογραφία δημιουργώντας "γαλέρες" με γραφείς/αντιγραφείς για να γεμίσουν "περιεχόμενο" τις εφημερίδες, τα δελτία ειδήσεων και τα "ενημερωτικά" sites τους.
"Είναι!" θα πουν και αρκετοί -δυστυχώς- δημοσιογράφοι οι οποίοι υπηρετούν σε αυτές τις αλυσίδες παραγωγής, νομίζοντας ότι αυτό ΕΙΝΑΙ δημοσιογραφία.
Διότι έτσι μας έμαθαν και έτσι αποδειχθήκαμε καλοί "μαθητές": Δημοσιογραφία είναι η λάντζα! Σαν να λέμε, μαγειρική είναι να κόβεις κρεμμύδια και να πλένεις πιάτα.
Αν αυτά στα κάνει άλλος -μια "μηχανή"- τότε κινδυνεύεις να χάσεις τη δουλειά σου!
"Μα..."
"...Τα ρομπότ δεν είναι μόνο προικισμένα με ταχύτητα και μόρφωση αλλά "γνωρίζουν" και πολλές ξένες γλώσσες! "
Τι λες; Σοβαρά; Τέτοια "μόρφωση"; Να έχει ενσωματωμένο ένα "Google Translate";
Μήπως πάλι να μορφωνόμασταν κι εμείς; Να μαθαίναμε 3-4 γλώσσες; Να μην πω, να μαθαίναμε πρώτα καλά τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ γλώσσα;

Μήπως ακόμη καλύτερα, οι δημοσιογράφοι, να κάναμε ρεπορτάζ, έρευνες, συνθετικές αναλύσεις; Μήπως να βρίσκαμε πραγματικές πηγές αντί να αντιγράφουμε άλλα site; Μήπως να φιλτράραμε τα δεδομένα και τις πληροφορίες, να "χτενίζαμε" τα "τέρα" των πληροφοριών και να βγάζαμε το ζουμί;
Μήπως να αρχίζαμε πάλι να είμαστε δημοσιογράφοι και όχι λαντζέρηδες και κωπηλάτες σε ειδησεογραφικές γαλέρες;
Μήπως;

Μήπως, αν ανησυχούμε ότι ένα ρομπότ που "γράφει" μας "φάει" τη δουλειά, να πάψουμε να γράφουμε και να κάνουμε μια άλλη δουλειά;

Μήπως να πάψουμε να γράφουμε τέτοιες αηδίες και να τις πιστεύουμε κιόλας;

Μήπως;

Διαβάστε επί του θέματος:
‘Robot’ to write 1 billion stories in 2014 — but will you know it when you see it?
Meet the robots writing your news articles: The rise of automated journalism
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

7,5 μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ...