Ελληνικό Twitter: Πάρε το αυγό και κούρευτο!

Αλήθεια, πως τα πηγαίνουν τα ελληνικά ΜΜΕ με το ρεπορτάζ στα Social Media;
Τι ρωτάω; Μυρουδιά δεν έχουν πάρει... Ποιός να ασχοληθεί;
Και βέβαια, αφού δεν υπάρχει ρεπορτάζ, αφού δεν γίνεται δημοσιογραφική έρευνα, τότε δεν υπάρχει και κανένας έλεγχος, καμιά κριτική στον τρόπο που λειτουργούν. Ούτε για τα καλά και φυσικά, ούτε για τα στραβά τους.
Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος ήθελε να ασχοληθεί, υπάρχουν μια σειρά εργαλεία για να το κάνει. Μόνο που αυτά τα εργαλεία "τρέχουν" μόνα τους. Δεν βγάζουν συμπεράσματα αν δεν μπει ανθρώπινο μάτι και χέρι. Ας πάμε όμως στο θέμα μας:
Αυτές τις ημέρες έριξα μια ματιά στο πολύ καλό trending.gr, ένα site που εξειδικεύεται στο twitter και που δουλεύει χάρη στο Monitor, ένα εργαλείο συλλογής και ανάλυσης data.
Το trending.gr αναλύει καθημερινά τα tweets των ελλήνων χρηστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 368.783 Έλληνες χρήστες του twitter, αυτών δηλαδή που δηλώνουν στο profile τους ότι βρίσκονται στην Ελλάδα. Τα δεδομένα αντλούνται από τη βάση του Monitor.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, το trending.gr βγάζει και το Top-500 των χρηστών με τους περισσότερους followers/mentions/tweets κτλ.
Εδώ θα δούμε να φιγουράρουν στις πρώτες δέκα θέσεις οι: EAbidalOfficial, sakisrouvas,
MariaIliaki, paparizouhelena, NonoraM, SissyChristidou, Eleni_AlphaTV, κάποιος spartafacegr, κάποιος ANGELS_ALQUIMIA και η katrinken !
Ολοι τους έχουν πάνω από 260.000 followers (σε σύνολο 368.783)!!!
Δηλαδή τους ακολουθούν σχεδόν ΟΛΟΙ οι χρήστες του ελληνικού twitter...
Μισό λπετό. Να είμαστε δίκαιοι!
Ο Αμπιντάλ θα έχει σίγουρα και πολλούς followers εκτός Ελλάδας. Το ίδιο και ο Sakis αλλά και η Elena. Λόγω διεθνούς καριέρας...
Ε, και οι υπόλοιπες τηλεοπτικές σταρ δεν θα έχουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ομογενών που δεν δηλώνουν ως κατοικία την Ελλάδα; Θα έχουν! (Τι ρόλο βαράνε οι "κάποιος spartafacegr" και "κάποιος ANGELS_ALQUIMIA" δεν έχω καταλάβει, αλλά θα το ψάξουμε άλλη φορά).
Από απλή περιέργεια είπαμε να χαζέψουμε λίγο τους fun-followers αυτών των σελέμπριτι. Πατώντας τα στατιστικά του Sakis βλέπουμε ότι top-fans (αυτοί δηλαδή που του κάνουν τα περισσότερα mentions) είναι η pskorina και o @sokfm. Μάλιστα...
Στη συνέχεια, πατάμε να δούμε τους followers του Sakis (είναι 299.111). Αν πατήσετε κι εσείς θα δείτε ότι οι περισσότεροι χρήστες που τον ακολουθούν δεν έχουν ανεβάσει φωτογραφία στο προφίλ τους. Είναι δηλαδή, σύμφωνα με την ορολογία του twitter, "Αυγά". Πολλά "αυγά" όμως βρε παιδί μου... Πάρα πολλά "αυγά"... Τα περισσότερα μάλιστα ...κλούβια. Δηλαδή, δεν είναι μόνο ότι δεν έχουν ανεβάσει φωτογραφία στο προφίλ, αλλά έχουν ακολουθήσει ελάχιστους, έχουν ακολουθηθεί από ελάχιστους και έχουν γράψει ελάχιστα. Ουσιαστικά δηλαδή, δεν χρησιμοποιούν το twitter παρά μόνο για να ακολουθήσουν τον Sakis. Κακό; Οχι βέβαια! Απλώς, λίγο περίεργο!
Ας δούμε μερικά τέτοια παραδείγματα:


.
Πόσα είναι αυτά τα "αυγά"; Πολλά! Πάνω από τα 2/3 των followers.
Το ίδιο, πάνω-κάτω, συμβαίνει και με όλους τους υπόλοιπους σελέμπριτι. Οι περισσότεροι δηλαδή άνθρωποι (;) που τους ακολουθούν δεν έχουν βρει άλλη χρησιμότητα στο Twitter από το να ακολουθούν τους αγαπημένους του. Ούτε φίλους έχουν ούτε παρέες ούτε άλλον ενδιαφέρον σε αυτή τη ζωή... Ούτε αγοραστοί να ήταν δηλαδή!
Ας μην είμαστε κακόπιστοι. Ανάμεσα στα "αυγά" υπάρχουν και πραγματικοί fan. Οπως, για παράδειγμα, η @melinarapousi η οποία όπως λέει η ίδια στο προφίλ της "ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΑΥΜΑΖΩ..." η οποία ακολουθεί 31 χρήστες, την ακολουθούν 220 και έχει γράψει 9.080 μηνύματα, όλα τους αφιερωμένα στην Ελένη Μενεγάκη αλλά και στους υπόλοιπους σταρ του Alpha TV... Από ΚΑΝΕΝΑ άλλο κανάλι!
.
Αυτό θα πει πιστός τηλεθεατής!
Αντίστοιχα η Ελενα Παπαρίζου έχει την @GeorgiaAra !

Ας γυρίσουμε όμως λίγο στα "αυγά". Μυστήρια τραίνα. Τα περισσότερα ακολουθούν 30 με 35 άλλους. Οι επιλογές τους είναι λίγο πολύ "καρμπόν". Το ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότεροι ακολουθούν τον ...Ομπάμα, την Κάτυ Πέρρι, Μαίρη Συνατσάκη αλλά και την Ελληνοφρένεια και τον ...Γιάννη Βαρουφάκη. Δεν είναι ΠΟΛΥ ενδιαφέρον;

Για χαζέψτε τα λίγο κι εσείς!
Εμείς πάντως συνεχίζουμε την έρευνα...


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet