Εμπλοκή με Ολυμπιακή - Success Story

Εμπλοκή με Ολυμπιακή. Η MIG υποχρεώνεται να πληρώσει αποζημιώσεις
Τέσσερα χρόνια μετά την  ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας – η οποία αντί να αποφέρει όφελος επιβάρυνε το ελληνικό Δημόσιο με 1,8 δισ. ευρώ, μία δικαστική απόφαση  δημιουργεί αναδρομικά σοβαρή εμπλοκή, δίνοντας τη δυνατότητα στη MIG να ζητήσει αναστροφή της αγοραπωλησίας ή καταβολή μεγάλων αποζημιώσεων από το κράτος. Νέα προσκόμματα ανακύπτουν και στην υλοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς της Olympic Air από την  Aegean.
Η απόφαση υποχρεώνει τη MIG να καταβάλει μεγάλες αποζημιώσεις σε απολυθέντες υπαλλήλους της Olympic Handling, θεωρώντας την  «καθολικό διάδοχο” της παλιάς Ολυμπιακής.
Ανατρέπεται ετσι ένα από τους βασικούς όρους της συμφωνίας πώλησης, που προέβλεπε ότι η Marfin Investment Group  αγοράζει την ΟΑ «απαλλαγμένη βαρών». Εκθετος μένει ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος υπέγραψε μια συμφωνία με πολλά νομικά κενά, παρουσιάζοντας της ως “μεγάλη επιτυχία στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων”.
Το Πρωτοδικείο Αθηνών όπου προσέφυγαν τέσσερις πρώην εργαζόμενοι της κρατικής Ολυμπιακής, έκρινε ότι δικαιούνται να λάβουν το σύνολο της αποζημίωσής τους (σχεδόν 300.000 ευρώ) όχι από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά από τη MIG, ιδιοκτήτρια των εταιρειών Olympic Air και Olympic Handling.
Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η Olympic Handling, υπό τη MIG, αποτελεί διάδοχη κατάσταση της κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας, διότι το «ελληνικό κράτος μεταβίβασε τα πλέον αποδοτικά στοιχεία ενεργητικού». Αποδέχτηκε δηλαδή την άποψη των δικηγόρων των εργαζομένων, ότι πρόκειται για «κλασική μεταβίβαση εταιρείας», άρα ο αγοραστής υπεισέρχεται στα δικαιώματα και αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της.
Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η ιδιωτική Ολυμπιακή έλαβε το σήμα, την αξιοπιστία, την καλή φήμη και την πελατεία της κρατικής Ο.Α., δηλαδήουσιαστικά όλη την εταιρεία και όχι ορισμένα στοιχεία, όπως είχε υποστηρίξει ο τότε υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης
Με βάση αυτή την απόφαση, εκατοντάδες πρώην εργαζόμενοι της Ολυμπιακής αναμένεται να στραφούν κατά της MIG, διεκδικώντας αποζημιώσεις. Η MIG θα εφεσιβάλει ασφαλώς την απόφαση και θα αντικρούσει τις νέες προσφυγές. Εν κατακλείδι, αν χάσει στα δικατήρια, θα αναγκασθεί να στραφεί κατά του Δημοσίου, ζητώντας αποζημιώσεις ή αντιστροφή της αγοραπωλησίας.
Ηδη έχει αναγκασθεί να πληρώσει μέρος των αποζημιώσεων στους 4 εργαζόμενους, καθώς η δικαστική απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή,

Σχόλια

  1. Μα περίμενα πως η ιδιωτικοποίηση του Χατζηδάκη ήταν καταστρoφική αλλά τόση ζημιά; 1,8 δις ; Μπορείς μήπως να δώσεις παραπομπές και περισσότερα στοιχεία. Με 1,8 δις ζημιά ο άνθρωπος θα έπρπεπε να είναι σε μουσείο αποτυχημένων και όχι υπουργός ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου