36 χρόνια μετά…


2 Νοεμβρίου 1976. Με τις ιαχές «Κάρτερ! Κάρτερ!» διακόπτεται το μάθημα σε πολλά γυμνάσια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και της Κύπρου, καθώς έχουν μόλις γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.
Δύο χρόνια μετά την πτώση της χούντας, ο διάχυτος αντιαμερικανισμός «σπάει» στο όνομα της ελπίδας που δημιουργούσε η νίκη του «Αριστερού» Τζίμι Κάρτερ επί του Ρεπουμπλικάνου Τζέραλντ Φορντ, σε μια ιδιαίτερα αμφίρροπη μάχη. Ελπίδα που αφορά, κυρίως, στην επίλυση του Κυπριακού. Έναν χρόνο πριν, οι ΗΠΑ αποχωρούσαν από τη Σαϊγκόν ηττημένοι.
Ο Κάρτερ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 1977. Κατά τη διάρκεια της θητείας του προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σοβιετική Ένωση, υπογράφοντας τη Συμφωνία SALT 2 για τον περιορισμό των πυρηνικών, φέρνει για πρώτη φορά κοντά Ισραηλινούς και Άραβες με τη Συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ και αντιμετωπίζει τη μεγάλη πετρελαϊκή κρίση. Επί των ημερών του, ξεκινά η προσπάθεια αλλαγής του αμερικανικού συστήματος Υγείας, η οποία, όμως, μένει στα χαρτιά.
Ο -για πολλούς- καλύτερος Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χάνει την εξουσία στις εκλογές του 1980 από έναν ξεχασμένο ηθοποιό του Χόλιγουντ: τον «καουμπόη» Ρόναλντ Ρίγκαν. Η ελπίδα Ελλήνων και Κυπρίων έχει διαψευστεί. Η διχοτόμηση της Κύπρου παραμένει. Όμως, έναν χρόνο μετά, η Ελλάδα θα ενταχθεί και επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε ΕΟΚ).
6 Νοεμβρίου 2012. Η καθημαγμένη από τα Μνημόνια Ελλάδα αγωνιά για την παραμονή της ή όχι στην Ευρωζώνη αλλά, κυρίως, για την ίδια της την επιβίωση. Οι ελπίδες της για μια έξοδο από την κρίση διαψεύδονται η μία μετά την άλλη. Η επανεκλογή του Μπάρακ Ομπάμα αφήνει μια μικρή ελπίδα πως τα αφεντικά του ΔΝΤ θα κάμψουν την εμμονή των Γερμανών στην αδιέξοδη λιτότητα. Μπορεί να διαψευστούμε για μία ακόμη φορά, όμως μία ήττα του Ομπάμα είναι πραγματικά εφιαλτική. Και όχι μόνο για την Ελλάδα!

Σχόλια