Τρία πειράματα και μία απάντηση στα παιδιά μου

Το παρακάτω κείμενο είναι μέρος της παρέμβασής μου στη συνέλευση εργαζομένων στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:


Θα ξεκινήσω από το άρθρο, σε κόκκινο πλαίσιο, -τρομάρα μας!-, που δημοσιεύουμε σήμερα στην πρώτη σελίδα...
Το τι λέει το ξέρουμε...
Οπως ξέρουμε ότι αυτά που λέει ελάχιστα ενδιαφέρουν τους αναγνώστες μας και πολύ λιγότερο τους φίλους μας, τους νοικοκύρηδές μας, τους δανειστές μας, τους συντρόφους μας στο σπίτι, τα παιδιά μας...
Αυτό το άρθρο δεν είναι απάντηση στα χάλια μας και στο ζεφερό μέλλον το δικό μας και των ανθρώπων μας...
Ισως να τους ενδιέφεραν περισσότερο όλα αυτά που ΔΕΝ λέει το άρθρο.
Το πως αυτή η ιστορική εφημερίδα έφτασε ως εδώ!

Ομως δεν θα μπω σε αυτά τώρα... Είναι πολύ αργά για δάκρυα... Ισως στα επόμενα χρόνια να τα γράψουμε σε μπλογκ και σε βιβλία...

Θα συνεχίσω με την πιο άθλια στιγμή, στην προσωπική, επαγγελματική καιδημοσιογραφική μου ζωή που ξεκίνησε το 1981: η ανακόινωση της διευθύντριας της εφημερίδας για το τι μέλλει γενέσθαι...
Αίσθανομαι βαθύτατα προσβεβλημένος από το ύφος, το στυλ, τον αυταρχισμό, το συναισθηματικό και όχι μόνο εκβιασμό!

Υφος και στυλ εντελώς αναντίστοιχο της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η εφημερίδα αλλά στην φριχτή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά.

Προφανώς ούτε αυτή η ανακοίνωση ήταν κάτι που θα μπορούσα να επικαλεστώ στους φίλους, στο νοικοκύρη μου, στους δανειστές μου, στη σύντροφό μου στο σπίτι, στα παιδιά μου που αύριο το πρωί τους κόβω τα αγγλικά και ίσως από τον άλλο μήνα να στέλνω στις γιαγιάδες τους για να τρώνε ένα πιάτο φαΐ...

Το αφήνω κι αυτό στην άκρη λοιπόν λέγοντας μόνο το περίφημο «Συγχωρώ αλλά δεν ξεχνώ». Και δεν θα το ξεχάσω μέχρι να κλείσω τα μάτια μου αργά ή γρήγορα! Ως κατάρα!

Πάμε λοιπόν στο ψαχνό!

Εδώ έχουμε να κάνουμε με τρία πειράματα. Δεν λέω λύσεις γιατί μόνο στο πρώτο πείραμα έχουμε αποτέλεσμα κι αυτό το αποτέλεσμα ΔΕΝ αποτελεί λύση.

Πείραμα 1ο: Αυτό που ζούμε. Πως μπορεί να βγουν δύο εφημερίδες και ένα site χωρίς λεφτά κρατώντας κουτσά-στραβά τις θέσεις τους.

Με μια αθέλητη δανειοδότηση και μία υποσχετική διατηρήσαμε τη σημαία ψηλά!

Αυτό το πείραμα κράτησε μέχρι χθες!

Από χθες δεν υπάρχει ούτε η υποσχετική αλλά και ούτε άλλη εναλλακτική. Διότι τελικά πιστεύω ότι ούτε η ικανότητα ούτε και η διάθεση υπάρχει για να βρεθεί μια άλλη λύση σε μορφή δανείου...

Αυτό το πείραμα δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε μισή μέρα ακόμη!
Καθαρά και ξάστερα!

Δεν είναι μια κατανοητή απάντηση που μπορώ να δώσω στα παιδιά μου!

Πείραμα 2ο: Σχέδιο Κούγκι. Οπου κάθε Κούγκι θα είναι ο καθένας μας και όλοι μαζί. Αγωγές, νομικές διεκδικήσεις, επίσχεση ή/και απεργία. Λουκέτο στην εφημερίδα. Αλλά και διασφάλιση με κάθε τρόπο των χρημάτων που μας χρωστούν.

Εδώ μένει να αποφασίσουμε αν θα το κάνουμε όλοι μαζί ή καθένας χώρια!
Κι ας δούμε αν δύο εφημερίδες κι ένα site μπορούν να βγουν χωρίς εργαζόμενους!

Είναι μια λογικότατη απάντηση προς όλους και από όλους!

Πείραμα 3ο: Ως δανειστές της εφημερίδας! Διεκδικούμε την ίδια την εφημερίδα. Δηλαδή την ίδια μας την τρέλα. Διότι περί τρέλας πρόκειται!
Ως δανειστές της εφημερίδας που καλούμαστε να στηρίξουμε την εφημερίδα για να μην πάρουμε επάνω και την ευθύνη ότι την κλείσαμε εμείς συνεχίζουμε να τη στηρίζουμε.
Ομως χωρίς υποσχετική τα πράγματα αλλάζουν άρδην!

Διεκδικούμε:
Τη δημιουργία εκλεγμένης Συντακτικής Ομάδας που θα αναλάβει τη διεύθυνση της εφημερίδας
Τη λειτουργία καθημερινής συντακτικής συνέλευσης που θα καθορίζει τα της επόμενης ημέρας.
Αμεση συμμετοχή στη διαμόρφωση νέας τιμολογιακής πολιτικής και στρατηγικής για τις διαφημίσεις
Αναδιάρθρωση της διανομής με άμεση απομάκρυνση από τον Αργως.
Εξίσωση όλων των αμοιβών για όσα θα διαρκέσει αυτή η περίοδος.
Αναζήτηση νέου είδους πόρων όπως η ενίσχυση από τους αναγνώστες μέσω δωρεών συμπαραγωγής
Ααναζήτηση νέων συμμάχων
Τη συμμετοχή στο Δ.Σ. της εταιρείας με μετακλητούς εκπροσώπου-μέλη εκτελεστικού χαρακτήρα...

Και τα τρία είναι πειράματα!
Το πρώτο απορρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα αλλά και από την ελάχιστη αξιοπρέπεια που διαθέτει ο καθένας μας ως ανθρωποι!

Το δεύτερο έχει αμφίβολα αποτελέσματα αλλά αποτελεί και τον ύστατο τρόπο να απαντήσουμε τόσο στα οικονομικά μας προβλήματα όσο και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε...

Το τρίτο πείραμα έχει επίσης αμφίβολα αποτελέσματα αλλά είναι ένα πείραμα Δημοσιογραφία, Αξιοπρέπειας, Αγώνα που ακόμη κι αν αποτύχει θα έχουμε κάθε λόγο να λέμε ότι έγινε πολύ νωρίς!

Το καταθέτω ως πρόταση στη συνέλευση

Γιατί είναι μία απάντηση προς τα παιδιά μου. Ισως όχι για σήμερα αλλά αύριο όταν θα μαθαίνουν για την ιστορία του Τύπου στην Ελλάδα και για τη μεγάλη αυτή ιστορική στιγμή που μπορούμε από ΤΩΡΑ να συνδιαμορφώσουμε!

Προχωράμε;
(Αντρέας Παναγόπουλος)

Σχόλια

 1. αγαπητέ συνάδελφε, το τρίτο πείραμα θα έπρεπε να είναι μονόδρομος για όλες αυτές τις εφημερίδες και τα μέσα που έχουν κλείσει τον τελευταίο καιρό- κι εσύ το ξέρεις καλύτερα απ' όλους... αλλά ξέρεις επίσης ότι οι συνάδελφοί σου που αυτή τη στιγμή διαμαρτύρονται για τα δεδουλευμένα τους, πολύ σύντομα θα εκθέσουν τα δόντια του καρχαρία για να δαγκώσουν λίγο κρεατάκι παραπάνω- ότι προλάβουν δηλ....τουτέστιν πόσοι θα μπορέσουν να γυρίσουν στη δημοσιογραφία με την οποία ξεκίνησαν, χωρίς να πρέπει να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολιτικών αυτού του τόπου και των μεγάλων διαφημιστικών εταιρειών; πρέπει να δώσουν στο λαό την ενημέρωση που χρειάζεται κι αυτό απαιτεί την επιστροφή όλων μας στα ήθη 'της δραχμής'αλλά και μεγάλα α.....α που οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν αποδείξει ότι δεν διαθέτουν. επειδή όμως η ελπίδα είναι ότι μας έχει απομείνει να λεγόμαστε άνθρωποι, σας το εύχομαι μετά καρδιάς, να μπορέσετε να συνεταιριστείτε την εφημερίδα κ κάθε εφημερίδα που έχει γράψει ιστορία με τον ιδρώτα εκατοντάδων εργαζομένων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όπως και στην περίπτωση της χώρας, η εφημερίδα ατύχησε να πέσει στα χέρια ανίκανης ηγεσίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μακάρι να μπορούσατε να πάρετε όσα έχετε δουλέψει και να μη χάσετε κάτι αλλά και να συνεχίσει η εφημερίδα, την οποία προτιμώ για την ενημέρωσή μου, ακόμη και μετά τις αλλαγές που έγιναν στη διοίκηση. Αν αυτό, για οπουδήποτε λόγο δεν επιτευχθεί, ελπίζω να δουλέψει το τρίτο, που μου θυμίζει την περίπτωση Liberation...Κουράγιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. H ηγεσία της εφημερίδας είναι ανίκανη,όσο και αν βάλλεται από άλλους εκδότες, πληρωμη χάρτου και ...ατασθαλίες εσωτερικές. Εδω και 10ετία έχει διώξει τους αναγνώστες της.Β στήλη αναγνωστών αδιάψευστος μάρτυρας και το τιμολόγιο 5300 για 1/9 ανακοίνωαης πληρωμένης καταχώρυσης σε μαζικά και πλούσια σωματεία, όπως το δικό μας δυβάστακτο!
  Συμπαραστεκόμαστε στο προσωπικό σας ενός καθενός πρόβλημα αλλά το 3ο προτεινόμενο αυτοδιαχειρηστικό σενάριο ίσως είναι η λύση. Παρά την αιμοσταγή λιτότητα η ήγεσία έχει κολλήματα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου