Για ένα πρόγραμμα εξουσίας - Κι επιγραμματικά

Σε αυτό το ποστ επιχείρησα να παρουσιάσω κάποιες προτάσεις για ένα πρόγραμμα εξουσίας με σοσιαλιστική κατεύθυνση (Για ένα πρόγραμμα εξουσίας). Ενα πρόγραμμα που όχι απλώς θα ανατρέψει τα μέτρα του Μνημονίου αλλά και όσα προκύψουν από την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης αλλά θα κάνει πολλά βήματα μπροστά για την ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας.

Σήμερα θα τις παραθέσω επιγραμματικά κι ελπίζω αύριο, μεθαύριο πιο αναλυτικά:

1. Αμεση εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών
2. Εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης με τρεις παράλληλους στόχους: Ανάπτυξη - Απασχόληση - Αναδιανομή
3. Αμεση υπαγωγή στο δημόσιο έλεγχο όλων των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας και παράλληλη ενίσχυση της παραγωγής από συνεταιρισμούς ιδιωτών και ομάδων με κριτήρια:
Α. Την ανάταξη δραστηριοτήτων που είχαν διαλυθεί ή απορρυθμιστεί (αγροτική παραγωγή, τουρισμός, βιοτεχνίες)
Β. Την αξιοποίηση και παραγωγή καινοτομιών
Γ. Την έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα
Δ. Την δραστηριοποίηση στα 3 προνομιούχα "Π" της χώρας: Πολιτισμός - Παιδεία - Περιβάλλον
4. Ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση που δεν θα είναι οριζόντια (δηλαδή άδικη) αλλά θα κατανέμει τα βάρη με βάση τα πραγματικά εισοδήματα και την περιουσία, θα ευνοεί την παραγωγικότητα και θα "τιμωρεί" τον παρασιτισμό, τη φοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή.
5. Εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση των κρατικών δαπανών με αναπτυξιακά-κοινωνικά κριτήρια.
6. Αμεση θέσπιση και εφαρμογή αντι-μονοπωλιακής νομοθεσίας και αποτροπής συγκέντρωσης των μέσων παραγωγής σε λίγα χέρια.
7. Ενίσχυση αγοραστικής δύναμης μισθών - συντάξεων
8. Ανάκτηση των μοχλών οικονομικής και νομισματικής πολιτικής
9. Ανάκτηση όλων των δικαιωμάτων του λαού να αποφασίζει για το μέλλον του.
10. Εθνική-πατριωτική στρατηγική διακρατικών συμμαχιών με όρους αμοιβαίου οφέλους και ισοτιμίας και έμφαση στη Μεσογειακή λεκάνη και τα Βαλκάνια.
11. Πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για τη διαγραφή κρατικών και ιδιωτικών χρεών πλασματικού κεφαλαίου (τραπεζικής τοκογλυφίας)


Σχόλια

 1. Θα περιμένω αναλυτικά παρουσίαση κι επιχειρηματολογία, επειδή τούτα εδώ τα επιγραμματικά είναι χιλιοειπωμένα. Θέλω να δω τι δική σου πινελιά, προσωπική θέση, με ρεαλιστικό βλέμμα στο παρόν βασισμένο και όραμα σοσιαλιστικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ Δείμο, συμπληρώνουμε πολλά χρόνια διαλόγου. Από την εποχή του Αγγελιοφόρου. Και με τιμάς με αυτόν τον διάλογο.
  Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι αυτά είναι χιλιοειπωμένα από ανθρώπους σαν κι εσένα (ίσως και σαν και μένα) και πολύ λίγους άλλους. Εκείνο που είναι χιλιοειπωμένο από τα ΜΜΕ, τους πολιτικούς και αυτό που έχει χιλιοακούσει ο κόσμος είναι ότι "δεν υπάρχουν προτάσεις".
  Προτάσεις υπάρχουν. Και πιο αναλυτικά εκφρασμένες από ότι κάνω εγώ που δεν είμαι επαγγελματίας της πολιτικής.
  Ετσι θα επιμένω να τις διατυπώνω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κατ' αρχάς δεν ήθελα να ρίξω κάποια μομφή. Σίγουρα ναι τα έχουμε πει μεταξύ μας -με την ευρεία έννοια κάθε προοδευτικού με αναζητήσει- δεκάδες φορές. Σίγουρα τα ΜΜΕ έχουν πολλούς λόγους να μην προβάλουν άλλες προτάσεις. Ίσως για το λόγο αυτό παλεύουμε κι εμείς με "προτάσεις" εδώ μέσα. ωστόσο, επειδή εσύ ήσουν που έγραψες ότι θα ακολουθήσει κάποια λεπτομερέστερη ανάλυση, αυτό είπα κι εγώ ότι περιμένω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου