Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει την παράνομη πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε»


Οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παράνομη πώληση των μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε», δήλωσαν :

    Όπως έχουμε καταγγείλει, τον Δεκέμβρη του 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με υφυπουργό Οικονομίας τον σημερινό Δήμαρχο Αριστοτέλη, τον Κο Χ.Πάχτα, υπέγραψε τη σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης της εκμετάλλευσης των μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε ». Η μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε, λόγω πτώχευσης της προηγούμενης ιδιοκτήτριας εταιρίας ΤVX, στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε» έναντι του ποσού των 11 εκατ. ευρώ, χωρίς ανοικτό διαγωνισμό, ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή. Η μεταβίβαση περιελάμβανε εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία και τα 317.000 στρέμματα γης, ενώ ταυτόχρονα απάλλασσε την εταιρία από τους φόρους επί των συναλλαγών.

    Σήμερα και μετά από συνεχείς αλλαγές στη μετοχική της σύνθεση η αξία της υπολογίζεται στα 440 εκατομμύρια ευρώ, με συμμετοχή κατά 95% της European Goldfields, καναδικής εταιρείας εισηγμένης στα χρηματιστήρια του Καναδά και του Λονδίνου, και 5% της Ελληνικής Τεχνοδομικής ΤΕΒ ΑΕ (θυγατρική ΑΚΤΩΡ Α.Ε). Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό μετοχικό κεφάλαιό της ήταν μόνο 60.000 ευρώ-το ελάχιστο από το νόμο προβλεπόμενο ποσό- ενώ μετά από την εξαγορά των μεταλλείων Κασσάνδρας η αξία της μετοχής της European Goldfields εκτοξεύτηκε στα ύψη.

    Η καταγγελία αυτή επιβεβαιώνεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2008 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας, η οποία λίγο μετά την πώληση εκτιμήθηκε σε 25 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον οι φόροι που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επί της πώλησης ανέρχονται σε 1,34 εκατ. ευρώ. Για τους ανωτέρω λόγους, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε» έλαβε παράνομη κρατική ενίσχυση μαζί με τους φόρους και τόκους, συνολικού ύψους 15.3 εκ. ευρώ και την οποία η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει.

    Αν συνυπολογιστεί και η μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκληθεί από την εκτεταμένη μεταλλευτική δραστηριότητα, επαληθεύονται οι ανησυχίες κατοίκων και φορέων της περιοχής για υπονόμευση της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής.

    Η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής θα προέλθει από δράσεις που θα σέβονται την αειφορία των φυσικών πόρων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

    Καλούμε την κυβέρνηση να αναζητήσει και να αποδώσει τις ευθύνες για την σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης και τις ζημίες που υπέστη το ελληνικό δημόσιο και να ακυρώσει την καταστροφική επένδυση.

Σχόλια

 1. ..."o χρυσός, η (τότε) εικαζόμενη κρατική ενίσχυση, η "Ελληνικός Χρυσός" και η Ελλαδίτσα μας"...

  ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  Βρυξέλλες, 10.12.2008
  E(2008) 7853 τελικό

  http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/228780/228780_924004_12_1.pdf

  Θέμα: C 48/2008 (πρώην NN 61/2008) – Εικαζόμενη κρατική ενίσχυση προς την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. - Ελλάδα

  1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
  3. ΤΑ ΕΙΚΑΖΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ
  4. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
  5. ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
  6. ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
  7. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

  Βρυξέλλες, 10.12.2008
  E(2008) 7853 τελικό

  http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/228780/228780_924004_12_1.pdf

  (τα συμπεράσματα δικά σας)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. http://www.ecogreens-gr.org/
  Απόφαση της Κομισιόν για τις παράνομες ενισχύσεις στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.: ΜΟΝΟ Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ
  Δήλωση του Μιχ. Τρεμόπουλου σε συνέχεια παλαιότερης ερώτησής του

  Ευρωβουλή - Νέα
  Παρασκευή, 25 Φεβ. 2011, 16:15
  http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1840:2011-02-25-14-17-10&catid=73:auroparlnews

  "Δηλώσεις για την απόφαση της Κομισιόν για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., που επιβάλλει την επιστροφή από την εταιρεία 14 εκατομμυρίων ευρώ ως παράνομων κρατικών ενισχύσεων, έκανε σήμερα ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση και στο ευρωκοινοβούλιο, τονίζει:

  «Πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου μιας σκοτεινής υπόθεσης, με πρωταγωνιστή τον κ. Πάχτα, τότε υφυπουργό των κυβερνήσεων Σημίτη και νυν δήμαρχο στο δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.
  Η απόδοση πολιτικών τουλάχιστον ευθυνών είναι απαραίτητη, καθώς το εξευτελιστικό τίμημα της μεταβίβασης, για το οποίο είχα κάνει ερώτηση και στην ευρωβουλή, τεκμηριώνεται πλέον και από την Κομισιόν.

  Το ζήτημα είναι τώρα είναι αν η απόφαση της Κομισιόν νομιμοποιεί την υπόλοιπη σύμβαση Πάχτα ή αν παραμένει το ενδεχόμενο καταδίκης και για άλλες πτυχές της σύμβασης, όπως η απαλλαγή της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. από τις προϋπάρχουσες δεσμεύσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης, η έκταση του δικαιώματος χρησικτησίας και άλλα "ψιλά".
  Από την πλευρά μου δεν μπορώ παρά να σταθώ δίπλα στους κατοίκους της περιοχής, που επιμένουν ότι πολλές πτυχές παραμένουν αδιευκρίνιστες και ότι στις πλάτες της τοπικής κοινωνίας παίζονται χρηματιστηριακά παιχνίδια.

  Η κατάσταση αυτή πρέπει να πάρει ένα τέλος. Οι "αεριτζήδικες" επενδύσεις δεν ήταν ποτέ η διέξοδος για την οικονομία της χώρας και η ερήμωση μιας τεράστιας περιοχής με ακύρωση των προοπτικών της για βιώσιμη οικονομία, δεν πρέπει να προχωρήσει»."

  Για την ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου, στο
  http://www.oikologoiprasinoi.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=311:2010-04-23-14-17-46&catid=11:press-releases&Itemid=23

  Πλήρη κείμενα στο
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2010-2284&language=EL

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου