Οταν βλέπεις αυτό που θέλεις να δεις δεν βλέπεις την Ιστορία

Εγραφα το πρωί το twitter: "Συγκρούσεις πολιτών στο Κάιρο. Οπαδοί του Μουμπάρακ εναντίον των διαδηλωτών #egypt" και μέσα σε δευτερόλεπτα ήλθε η "διόρθωση":

"Δεν τους λες "πολίτες" τους πραιτοριανούς και τους μπράβους του καθεστώτος"

Η "διόρθωση" ήταν μια ερμηνεία, αφού προφανώς ο διορθωτής μου δεν ήταν στην πλατεία Ταχρίρ και δεν είχε ελέγξει την ταυτότητα κανενός πολίτη.
Είναι φανερό, το έλεγαν άλλωστε και οι δημοσιογράφοι από εκεί, ότι ανάμεσα στους οπαδούς του Μουμπάρακ ήταν και πραιτοριανοί και μπράβοι και ασφαλίτες και πράκτορες και δολοφόνοι και γουρούνια.

Ομως ήταν μόνο αυτοί; Και πόσες χιλιάδες ήταν αυτοί; Γιατί ήταν αρκετές χιλιάδες οι οπαδοί.

Οπως φάνηκε αργότερα σε φωτογραφίες και βίντεο, ανάμεσα στους "οπαδούς" υπήρχαν και οπαδοί, υποστηρικτές της κυβέρνησης που ήταν απλοί πολίτες. Αντρες, γυναίκες, γέροντες και νέοι.

Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Κι ο πιο μισητός τύραννος ΕΙΧΕ, ΕΧΕΙ και θα έχει οπαδούς. Ακόμη και ο πιο μισητός ξένος κατακτητής.

Μήπως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη οπαδοί του Παπαδόπουλου. Μήπως δεν υπάρχουν και οπαδοί του Χίτλερ; Πραιτοριανοί και μπράβοι είναι όλοι αυτοί; Μπορείς να τους ονομάζει όπως θέλεις αλλά αυτό δεν τους κάνει να είναι αυτό που τους ονόμασες.

Κι αυτό είναι παγίδα. Μεγάλη παγίδα αν θέλεις να διαβάσεις την Ιστορία. Να εξηγήσεις το τι συμβαίνει σήμερα και το τι μπορεί να συμβεί αύριο. Πολύ περισσότερο αν θέλεις να αλλάξεις το σήμερα και να φέρεις ένα καλύτερο αύριο.

Ο κόσμος δεν διορθώνεται όταν τον βλέπεις λάθος.
Ο κόσμος δεν διορθώνεται ούτως ή άλλως. Δεν είναι μηχανή. Ούτε κατασκεύασμα.

Ο κόσμος αλλάζει!

Οταν μπορείς να δεις τις δυνάμεις που ασκούνται επάνω του. Καθαρά!

Κι αυτό είναι ανεξάρτητο από την όχθη που διαλέγεις (και ΚΑΛΑ κάνεις και διαλέγεις!)!

Ουδετερότητα δεν υπάρχει! Μπορεί να υπάρξει όμως καθαρή ματιά!

Τα γεγονότα στην Αίγυπτο είναι μια ευκαιρία να μάθουμε να διαβάζουμε την Ιστορία και όχι να την φέρνουμε στα μέτρα μας...


Σχόλια

  1. Σωστός, πολύ σωστός. Γι' αυτό ακριβώς πρέπει να βλέπουμε κάποια γεγονότα με ιδιαίτερη ψυχραιμία και αποστασιοποιημένα -όσο γίνεται- από τα συναισθήματά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου