Η λογική έχει ελπίδα επιβίωσης ΚΑΙ στον ΣΥΡΙΖΑ

Με μια δήλωσή του, ο Αλέξης Τσίπρας "έσωσε το παιχνίδι" έστω και στο τελευταίο δευτερόλεπτο.
Στηρίζοντας τη σημερινή δήλωση-πρόταση του πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας που ζητούσε εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών σε άλλο δημόσιο χώρο. Αλλά, κυρίως, διότι κατανόησε ότι η ΗΛΙΘΙΑ πρωτοβουλία του "Φόρουμ" και των γκρουπούσκουλων έγινε αφορμή για μια ακόμη λυσσασμένη επίθεση κατά των μεταναστών και της Αριστεράς αλλά και την αλλαγή ατζέντας από την κυβέρνηση.

Η πλήρης δήλωση του Τσίπρα είναι η εξής:

«Η απεργία πείνας των μεταναστών μέσα στη Νομική Σχολή της Αθήνας, έχει δώσει αφορμή σε ακραίους κύκλους να ξεδιπλώσουν μια επίθεση συκοφαντίας απέναντι σε όσους συμπαραστέκονται στα αιτήματά τους. Έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να αλλάξει καθώς την συμφέρει την πολιτική ατζέντα. Έδωσε μάλιστα την ευκαιρία σε ορισμένους να βάλουν για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο ακόμη και το ακαδημαϊκό άσυλο.
Όσοι όμως σπεύδουν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά σε ένα γενικευμένο κοινωνικό πρόβλημα, πολύ γρήγορα θα βρεθούν εκτεθειμένοι. Η δε προσπάθεια στοχοποίησης πολιτικών χώρων γελοιοποιεί αυτούς που την επιχειρούν.
To μεταναστευτικό είναι κοινωνικό πρόβλημα, δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, δεν είναι πρόβλημα του πανεπιστημίου. Ο αγώνας των μεταναστών για την αξιοπρέπεια και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα μας αφορά όλους. Δεν υπάρχουν παρείσακτες ζωές. Φωνές ρατσιστικές, φωνές μίσους, φωνές φασιστικές είμαστε βέβαιοι ότι θα απομονωθούν γιατί ο ελληνικός λαός έχει ιστορική μνήμη και κυρίως γιατί γνωρίζει ότι δεν φταίνε οι μετανάστες για την κρίση που σήμερα βιώνουμε, για τη φτώχεια και την ανεργία.
Φταίει η κυβέρνηση και οι πολιτικές που ακολουθεί. Φταίει το μνημόνιο της χρεοκοπίας που ψήφισαν από κοινού κυβέρνηση και ακροδεξιά.
Ευτυχώς βέβαια, απέναντι στην έκρηξη της υποκρισίας και της μισαλλοδοξίας υπήρξαν και υπάρχουν ψύχραιμες και σοβαρές τοποθετήσεις. Η δήλωση του Μανώλη Γλέζου, η τοποθέτηση των Οικολόγων Πρασίνων, η στάση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η σημερινή πρόταση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών για αποστοχοποίηση του πανεπιστημίου και του πανεπιστημιακού ασύλου, είναι απολύτως λογική και την υποστηρίζουμε. Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να κωφεύει χάριν μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Καλούμε επίσης, το Δήμαρχο Αθηναίων, που, και ως Συνήγορος του Πολίτη, είχε επιδείξει ανάλογη ευαισθησία, να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση. Καθώς επίσης καλούμε και το συνδικαλιστικό κίνημα να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν λύσεις τις οποίες πρέπει όλοι με ευθύνη να επιδιώξουμε.
Για παράδειγμα, προτείνουμε, εφ’ όσον και η επιτροπή των αγωνιζόμενων μεταναστών το επιθυμεί, να μεταφερθούν ασφαλώς σε ένα δημοτικό γυμναστήριο προκειμένου να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους, να αποκτήσουν χαρτιά, ιδίως όσοι το δικαιούνται, ζούνε για πολλά χρόνια σ’ αυτή τη χώρα, εργάζονται και έχουν δικαιώματα.
Η υποκρισία πρέπει να σταματήσει. Η στοχοποίηση των δικαιωμάτων πρέπει να σταματήσει. Η στοχοποίηση του πανεπιστημιακού ασύλου από ακραίους κύκλους πρέπει να σταματήσει. Και κυρίως η κυβέρνηση να σταματήσει να νομίζει ότι μπορεί να στρέψει αλλού την προσοχή των πολιτών πέρα από τις μεγάλες ευθύνες που έχει για την κρίση, πέρα από τις μεγάλες ευθύνες που έχει για το κουκούλωμα των σκανδάλων.
Δημοσιογράφος: Εσείς συμφωνείτε με αυτό που έγινε στη Νομική;
Αλέξης Τσίπρας: Εμείς υπερασπιζόμαστε τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών, να αποκτήσουν -ιδίως αυτών που έχουν πάρα πολλά χρόνια παραμονής στη χώρα μας- χαρτιά. Είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτόν το δίκαιο αγώνα. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι σε σχέση με τη στοχοποίηση του πανεπιστημίου και του πανεπιστημιακού ασύλου είμαστε απόλυτα σαφείς. Και επιπλέον δε, πρέπει να προσθέσω ότι η υποκρισία έχει και τα όριά της. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά στον πόνο, στην απελπισία, στην απόγνωση των συνανθρώπων μας. Θα μας βρουν απέναντί τους.

Υ.Γ.1 Μερικοί βιάζονται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ να στηρίξουν πράξεις που θα έπρεπε να έχουν καταδικάσει ΟΡΘΑ-ΚΟΦΤΑ από την αρχή. Δεν τους διαψεύδει μόνο η πραγματικότητα αλλά και οι ίδιοι οι σύντροφοί τους.


Υ.Γ.2 Το κακό είναι ότι οι έξαλλοι ακτιβο-αριστεροί του καναπέ οδηγούν με την επιπολαιότητά τους την αριστερά σε ΜΕΓΑΛΕΣ περιπέτειες.


Υ.Γ.3 Λίγο πιο γρήγορα ανακλαστικά, Αλέξη, δεν θα έβλαπταν! Το "έστω και αργά" δεν αρκεί πάντοτε. 

Σχόλια

 1. Καλά...
  Κάτσε να δεις τί έχει να γίνει μετά από αυτή τη δήλωση ΜΕΣΑ στον ΣΥΡΙΖΑ, και τα λέμε μετά ΄κατά πόσον υπάρχει λογική...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ε, καιρός είναι να γίνει!
  Αρκετά τους αντέξαμε και τους ανεχθήκαμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επειδή από την αρχή της κίνησης των μεταναστών και ταυτοχρόνως με την Τρέμη τον Πρετεντέρη και τον Κουβέλη άρχισες απλά να κρώζεις χωρίς στην ουσία να λες τίποτα. Μπορείς να μας εξηγήσεις ποιό είναι τελικά το πρόβλημά σου με την κίνηση.
  Ο χώρος που επιλέξαν οι μετανάστες?

  Δηλαδή σε κάποιον άλλο χώρο τι διαφορετικές συνθήκες θα ίσχυαν?

  Τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες τους?

  Αυτά εντέλει φαίνεται να σε απασχολούν αλλά όχι από τη σκοπιά του απλού αγωνιστή που αηδιασμένος από το σεχταρισμό της αριστεράς βρίζει αυθόρμητα τα μικροπολιτικά παιχνίδια, στηρίζει όμως την κίνηση των μεταναστών γιατί σ΄αυτή αντικατοπτρίζεται ο αγώνας του ανθρώπου για ζωή με αξιοπρέπεια. Αλλά κατά πως φαίνεται και από το τελευταίο σου σχόλιο εδώ στο μπλογκ σου σε απασχολούν τα πολιτικά παιχνίδια ως μέλος μάλλον μιας σέχτας που απλά προσπαθεί να επιβληθεί σε κάποιες άλλες και βρήκε μια υπέροχη ευκαιρία. Τα μικροπολιτικά σας παιχνίδια στο Σύριζα δεν αφορούν πραγματικά κανέναν αλλά πρόσεχε γιατί αυτό που κάνεις είναι πολύ πιο επικίνδυνο και από την επιλογή όποιων να έρθουν οι μετανάστες στη Νομική.
  Α και προσπάθησε να χρησιμοποιείς και κανένα πολιτικό επιχείρημα σ΄ αυτά που γράφεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Άσ' το, φίλε. Δε έσωσε τίποτα. Δεν πρόλαβε. Ο κόσμος έχει εκνευριστεί πάρα πολύ με τους μετανάστες. Καλά να καίμε εμείς τη Νομική και το Πολυτεχνείο ή κάνουν τα παιδιά μας κατάληψη. Αλλά να κάνουν και οι μετανάστες κατάληψη; Εχθές έκαναν προσευχή, σήμερα κατάληψη, σε λίγο θα απαιτούν πλήρη δικαιώματα... Τέτοια περίπου ακούω δύο μέρες τώρα. Αυτό δε σώζεται. Απλά θα ξεχαστεί η ευθύνη του ΣΥΝ. Θα προσδώσει και λίγο τα μέλη του ότι τάχα η πρόοδος στοχοποιήθηκε (όπως τάχα το 2008) κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Απαντήσεις σε ανώνυμα ρουφιανάκια δεν έχω δώσει ποτέ. Γιατί κοτούλα μου δεν υπογράφεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σε φοβάμαι για αυτό δεν υπογράφω. Σε πλήγωσα? Δεν πειράζει, περαστικά. Το ρουφιάνος στο επιστρέφω ακέραιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν αρκεί να γίνει πιο γρήγορος ο Τσίπρας.
  Πρέπει να διαχωρίσει τη θέση του ο Συνασπισμός από το Δίκτυο και το Φόρουμ. Είναι εξτρεμιστικές οργανώσεις, των οποίων οι θέσεις δεν απηχούν παρά μόνο σε λίγους κύκλους των Εξαρχείων.
  Καλό θα ήταν να πάρει ο καθένας το δρόμο του.
  Το Φόρουμ και το Δίκτυο να κάνουν την πολιτική τους με την ησυχία τους, εκφράζοντας τους δικούς τους οπαδούς.
  Και ο ΣΥΝ να απεγκλωβιστεί από την ομηρία που του επιβάλλουν οργανώσεις που -ακόμη και ιδεολογικά- ελάχιστη σχέση έχουν με την πλειονότητα του κόσμου του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

7,5 μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ...