Ζητούνται προτάσεις, ιδέες, λύσεις, νέα πράγματα


ΣΤΑΘΗΣ Σ. 26.ΙΙ.2010 stathis@enet.gr


Αυτά γράφει σήμερα ο Στάθης κλείνοντας το κομμάτι του στην Ελευθεροτυπία. Και είναι, νομίζω, η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο διατυπώνεται με τόση σαφήνεια.
Κλαίμε, φωνάζουμε, διαμαρτυρόμαστε, απεργούμε (ενώ την ίδια στιγμή αποδεχόμαστε τα όποια μέτρα ως "απαραίτητα", βεβαίως), απαιτούμε, οργιζόμαστε. Ολα τα κάνουμε. Και καλώς τα κάνουμε όσοι τα κάνουμε. Ομως όλα αυτά ούτε λύση είναι ούτε πρόταση. Διότι κι αν ακόμη πάρουν πίσω τα μέτρα, πάλι το πρόβλημά μας, αυτή η πορεία προς το απολύτως τίποτα, δεν λύνεται ούτε αντιστρέφεται αν δεν προτείνουμε. Οχι θεωρίες και μεγαλόπνοα σχέδια και μετά θάνατον ζωήν.
Πράγματα απτά να προτείνουμε.
Νέους τρόπους συνεταιρισμού.
Νέους τρόπους κοινής εργασίας.
Νέους τρόπους παραγωγής.
Νέους τρόπους συμμετοχής, όχι μόνο σε συγκεντρώσεις, αλλά και σε δουλειές, σε ομάδες, σε κολεκτίβες.
Ιδέες που θα τις σπέρνουμε μαζί και θα τις καλλιεργούμε μαζί και θα τις υλοποιούμε μαζί και θα τις θερίζουμε μαζί. (Κι όχι να μένουμε χαζοί στα όσα τρομοκρατικά ακούμε κάθε εσπέρα).

Ξεκινώ να μαζεύω, από εδώ και στο εξής, και προβάλω όσα μπορούν να γίνουν και κυρίως όσα γίνονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ομάδες, επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς που ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ και αποδίδουν, στο κέντρο και στην περιφέρεια.
Παραδείγματα που αξίζει να τα δούμε και να τα μιμηθούμε από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες.

Αν έχετε ανάλογες προτάσεις, ιδέες και παραδείγματα, προσθέστε τα εδώ. Καλοδεχούμενα. Ας τα δούμε. Ας τα δοκιμάσουμε. Μπορεί να λειτουργούν, μπορεί και όχι όλα. Κάποια όμως θα μας κάνουν.

Ο Anemos προς τα εκεί θα φυσάει πλέον! Αλλιώς δεν έχει και νόημα να φυσάει άλλο πια...



Y.Γ.1 Προς τα αριστερά: Και, όχι, δεν εννοώ ΑΛΛΗ ΜΙΑ εφημερίδα που "την γράφει όλη η αριστερά" και την γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια όλοι οι άλλοι. Δεν μας έλειψαν οι εφημερίδες. Οι δουλειές και οι νέες ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν μας έλειψαν. Οι νέοι τρόποι του να ζούμε μας έλειψαν. Οι νέοι δρόμοι μας λείπουν και όχι οι έντυποι "Δρόμοι".



Σχόλια

  1. δυστυχώς αυτή τη στιγμή μου ρχονται μόνο παραδείγματα που τέτοιες περιπτώσεις ξεκίνησαν και πήγαν καλά και μόλις έγιναν πετυχημένες προσπάθειες τις χαντάκωσαν ή απλώς φυτοζωούν τώρα... μη το δημοσιεύεις το σχόλιο δεν είναι ανάγκη ν αρχίσουμε να χώνουμε όλοι τώρα, ας ακουστούν λίγο τα ωραία πράγματα και λίγη αισιοδοξία, θα μου έρθει και μένα που θα πάει και θα επιστρέψω να πω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το δημοσιεύω γιατί έχεις δίκιο. Κι εγώ έχω να πω για πολλές τέτοιες προσπάθειες. Και είναι καλό να τα συζητάμε και αυτά. Να δούμε τι έφταιξε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εμείς έχουμε μια μικρή ομάδα στη σητεία! δίχως να είμαστε πολιτικά μπλεγμένοι σε οποιοδήποτε επίπεδο συμμετέχουμε και κάνουμε πράγματα και δράσεις για να δούμε αν κάποιες αλλαγές μπορούν να δουλέψουν ή όχι!
    Προσπαθούμε να φέρουμε σε πέρας δράσεις όπως τη 'μιλιά των εσπερίδων' (που στόχο έχει να γίνει μια πλατφόρμα που θα ενώσει όλους όσους έχουν κάποιο ενδιαφέρον σε τοπικά θέματα και μέσα από παρουσιάσεις και συζητήσεις πιθανόν να μπορεί να βοηθηθεί η να αναπτυχθεί καλύτερα ο τόπος μας )
    Μέσα από άλλες εκδηλώσεις όπως ένα φεστιβάλ που κάνουμε προσπαθούμε να αντιταχθούμε στη λογική των χορηγιών όπως εφαρμόζονται ως επί τω πλείστον αλλά και φέρνουμε συλλόγους και πρόσωπα σε ένα τραπέζι και προσπαθούμε να διαδώσουμε μια νέα φόρμα επικοινωνίας αλλα και συνεργασίας που ενώ είναι αρκετά δύσκολο να απιτευχτεί ωστόσο φαίνεται να δουλεύει και αν μη τι άλλο να αναταράζει δημιουργικά την τσικνωμένη κοινωνική σούπα -όπως χαρακτήρισε τη δράση μας ένας φίλος- .

    Φυσικά πολλοί μας λένε τρελούς αλλά οι περισσότεροι μας λένε ευχαριστώ και μπράβο και είναι αυτό που δείχνει ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι συνεργασίας που πιθανόν να έχουνε δημιουργικότερα αποτελέσματα και σε μεγαλύτερη κλίμακα.
    Αυτό βέβαια θα το ανακαλύψουμε εν καιρό.

    Νομίζω δε, ότι δεν είμαστε οι μόνοι που κάνουν κάτι διαφορετικό.
    Ο κόσμος έχει πάρει χαμπάρι 5 πράγματα και στην ελλάδα υπάρχουν πολλές όμορφες και δημιουργικές δράσεις.

    Μπορεί να είμαι υπεραισιόδοξος αλλά είναι και αυτό παρτ οφ δε γκεϊμ !

    καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για να δείξω και τι εννοώ είναι να σας "υιοθετήσω".
    Ελεύθερα λοιπόν ανεβάστε κείμενα, banners, ο,τι νομίζετε.
    Και λέω και πάλι, είναι το ελάχιστο!

    Go ON!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. λοιπόν :)

    ctp.gr - cultural triangle of prespa

    ΜΚΟ στον αγ. γερμανό, φλώρινα, με πολλές δράσεις για την νεολαία και τον τουρισμό

    ήταν και οι κύριοι διοργανωτές του transnatura mountain bike που διοργανώθηκε πέρσυ με σκοπό να αναδείξει και τις περιοχές νεστόριο-πρέσπες-αμύνταιο

    έχω συζητήσει πολλές φορές με την ιδρύτρια και επικεφαλή της μκο, μια αυστριακή που πλέον ζει μόνιμα στις πρέσπες η οποία πραγματικά παλεύει με νύχια και με δόντια για να κρατήσει την μκο, λεφτά δεν υπάρχουν και όμως συνεχίζει τόσο χρόνια και έχει δημιουργήσει πραγματικά κάτι πολύ σημαντικό, έχουν έρθει πόσοι εθελοντές από το εξωτερικό όλα αυτά τα χρόνια, οι ντόπιοι -διστακτικοί πριν λίγα χρόνια έχουν αρχίσει πια να στηρίζουν την προσπάθεια

    τα προβλήματα όμως στον τόπο τους παραμένουν αλλά κάτι γίνεται

    χρειάζονται χορηγούς και προβολή για το transnatura σίγουρα και στήριξη για τις δράσεις τους

    ps. να πω ότι κατά τ άλλα είμαι συνήθως καχύποπτη προς τη λέξη 'μκο', αυτή η προσπάθεια όμως αξίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. άλλο...

    ξεκίνησαν δύο κοπέλες το www.forfree.gr στην Αθήνα, πρόσφατα το ανέλαβαν άλλες δύο στη Θεσσαλονίκη -οδηγός για τις εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο στην πόλη -σε τέτοιους καιρούς δεν είναι άσχημο

    εδώ να πω ένα προσωπικό ευχαριστώ γιατί ήταν μια ευχάριστη έκπληξη το πόσο γρήγορα ανταποκρίθηκες και δημοσίευσες το site όταν σου έστειλα το λινκ, γιατί πραγματικά όταν ξεκινάς μια τέτοια προσπάθεια και δεν είσαι του οποιοδήποτε "χώρου" διαφήμισης, media or whatever σε τρομοκρατούν λίγο για το τί χρειάζεται για να προωθηθεί μια ιδέα

    στην αρχή του ακόμα και βλέπουμε και με αυτό γιατί είναι λίγο δύσκολο να γυρνάς από την καθημερινή σου δουλειά και να περνάς πόση ώρα για να ανεβάζεις events στο site

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. παρακάτω...


    συνεταιρισμός γυναικών βελβεντού

    ...τις μαρμελάδες θα τις έχετε δεί στα σούπερμάρκετ .μμμμμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανοίγω δύο μια λίστα συνδέσμων με τέτοιου είδους προσπάθειες.
    Επίσης, όποιος/α/οι συμμετέχουν σε τέτοιες ομάδες ή τις υποστηρίζουν μπορούν να μπουν στο http://www.openmag.gr/ ως authors και να ανεβάζουν νέα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα!
    Αυτό το τελευταίο για τους "νέους δρόμους" ας το κρατήσουμε όλοι μας.
    Εκεί είναι όλη η ουσία.
    Δύσκολη η βατότητα τους, αλλά αναγκαία και παράλληλα μονόδρομος θα έλεγα.
    Θέλουμε?...έχουμε την πρόθεση??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν είμαι ιδιαίτερα μορφωμένος και τα περίπλοκα οικονομικά δεν τα καταλαβαίνω.
    Κρίνοντας από τα αποτελέσματα αντιλαμβάνομαι ότι η "φιλελεύθερη" πρακτική, που με διάφορους τρόπους επέβαλλαν, αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν πράγματα, εφερε τον κόσμο στα χάλια που βλέπουμε γύρω μας.
    Ακούγοντας την αριστερά, παραδοσιακή και μη να καταγγέλει όλο αυτό το σύστημα συμφωνω και ελπίζω. Είμαι πρόθυμος να συνεισφέρω, να δραστηριοποιηθω. Θέλω να απειθαρχήσω στις οδηγίες της Ευρώπης και συμφωνω για ανατροπές. Η ερωτησή μου είναι πώς θα το κάνω.
    Στην καθημερινή μου ζωή υποδείξτε μου 5 πράγματα που εξυπηρετούν αυτούς τους στόχους.
    Προχτες στην απεργία που το ξαναρώτησα, μου είπαν να ενταχθω στο ΠΑΜΕ για να γίνει η ανατροπή.

    Σοβαρά, έχετε καμια πρακτική συμβουλή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ φίλε, δεν μπορώ να συμβουλέψω κανέναν. Το τι μπορούμε να κάνουμε εξαρτάται από το είδος της δουλειάς που ξέρουμε, από τα πράγματα που μπορούμε να προσφέρουμε, από τα πράγματα που έχουμε ανάγκη και πάνω από όλα από τη νοοτροπία μας.
    Προτείνω ανταλλαγές κάθε είδους. Σου μεταφράζω, μου μαθαίνεις κομπιούτερ. Σου φτιάχνω το κομπιούτερ, μου βάφεις ένα δωμάτιο.
    Προτείνω να ψωνίζουμε πολλές οικογένειες μαζί χονδρική.
    Προτείνω να μοιραζόμαστε ένα τόσο δα χωραφάκι και βγάζουμε τα απαραίτητα για τη διατροφή μας.
    Προτείνω να στήνουμε συνέργειες με άλλα μαγαζιά -αν έχουμε μαγαζί- και κοινές δράσεις.
    Προτείνω...

    Ας προτείνουμε όλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φυσικά όλα αυτά που προτείνω και θα προτείνουμε δεν αναιρούν την ανάγκη για αγώνες είτε με το ΠΑΜΕ είτε με όποιους επιλέγουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Anemosnaftilos θέλω με αφορμή το κείμενό σου να πω εδώ ότι υπάρχει (παράλληλα με τις νέες προτάσεις) απόλυτη ανάγκη για ανθρώπους οι οποίοι θα λένε και θα ξαναλένε τα γνωστά σε εμάς και θα αντλούν υλικό από την πραγματικότητα και θα το φιλτράρουν με κριτική διάθεση απέναντι στο οικονομικό σύστημα.

    Εμείς που λίγο πολύ όλοι ξέρουμε και καταλαβαίνουμε είμαστε μια μικρή μερίδα ανθρώπων.

    Οι περισσότεροι βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες του περιβάλλοντός τους νομίζοντας ότι οι ίδιοι κάτι δεν κάνουν καλά, βιώνουν την αποτυχία του συστήματος ως δική τους αποτυχία ή δυσκολία.

    Πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν φωνές που ναι, θα λένε τα ίδια και τα ίδια, γιατί κάθε φορά ευαισθητοποιούνται περισσότεροι άνθρωποι.

    Και οι πολλοί άνθρωποι είναι αυτοί που ακόμη και τις μέτριες προτάσεις θα τις κάνουν πραγματικότητα.

    Γιατί σήμερα οι περισσότεροι ζουν ακόμη στην φαντασιοπληξία του καπιταλισμού ΧΩΡΙΣ να ξέρουν ότι πρέπει να σκεφτούν αλλιώς και πιο κριτικά στο περιβάλλον τους.

    Τι προτάσεις τις γεννά η ανάγκη της κοινωνικής κατακραυγής. Τότε θα είναι εφαρμόσιμες και οι πιο περίεργες ή δύσκολες προτάσεις. Σήμερα και τα πιο επιστημονικά μελετήματα, ή τα πιο προφανή λογικά πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν πράξη θεωρούνται δήθεν αδύνατα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κατά λάθος έχουν διαγραφεί αρκετά σχόλια.
    Ενα που έσωσα:

    "Αχ βρε Άνεμε...

    Αν ήταν τόσο απλό θα υπήρχε και αριστερή πρόταση σήμερα.

    Να θυμηθούμε ... πριν 100 χρόνια αριστερή πρόταση υπήρχε και ήταν (με 5 λέξεις) κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.

    Σήμερα μπορεί κανείς να μιλήσει για αυτό το αποτυχημένο μοντέλο; Μόνο το ΚΚΕ, αλλά τι να κάνουμε δεν πείθει.

    Χρειαζόμαστε τους νέους φιλοσόφους, τους κοινωνικούς οραματιστές, αυτούς που θα ξαναεφεύρουν την αριστερή πρόταση.

    Έλα ντε όμως που δεν είναι εύκολο αυτό.

    Αν αντέχεις δες λίγο αυτό:

    http://bluebit-bytes.blogspot.com/2007/12/blog-post_11.html "

    από τον χρήστη "Τρύφων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου