Πάμε Ισλανδία;

Παγκόσμιο Κέντρο Δημοσιογραφίας θέλει να γίνει η Ισλανδία.
Δεν ξέρω τι προσδοκούν και αν θα τους βγει το χαρτί.
Εκείνο που ξέρω είναι οτι σκέφτονται. Οτι κάνουν κάτι. Οτι, παρ' όλο που είναι η πρώτη χώρα που χρεοκόπησε, παράγουν ιδέες. Τις σχεδιάζουν. Τις ψηφίζουν. Πάνε να τις υλοποιήσουν.
Οχι παθητικές ιδέες. Οχι άμυνα.
Επίθεση...
Εμείς εδώ κοιτάμε τα τρένα να μας ...πατούν.
Θα μπορούσαμε να στήσουμε ένα Διεθνές Πανεπιστήμιο Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας. Αξιοποιώντας τις υποδομές μας και κυρίως τους αρχαιολογικούς χώρους μας.
ΔΕΝ το κάνουμε!
Θα μπορούσαμε να στήσουμε ένα Διεθνές Πανεπιστήμιο Τουρισμού, Γαστρονομίας και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο...
ΔΕΝ το σκεφτόμαστε καν!
Θα μπορούσαμε εμείς οι δημοσιογράφοι και οι Ενώσεις μας να κάνουν κάτι ανάλογο με την Ισλανδία...
ΤΙ λες τώρα;;;

Δειλοί, μοιραίοι, άβουλοι. Περιμένουμε ένα θαύμα.
Αμ δε!

(Δείτε: ΠΟΣΟΙ θα σχολιάσουν αυτό το ποστ; Πόσοι θα ανοίξουν διάλογο; Μισός; Ενας; Κι ύστερα μου λες "μην το κλείνεις"!)

REYKJAVIK, Iceland — Hoping to make Iceland a global home for freedom of speech, lawmakers were asking the government Tuesday to implement a journalist's dream package of legislation - promising a safe haven for reporters who want to dig deep, hit hard, and avoid being sued.

The idea has found traction with Icelanders after last year's devastating economic collapse, during which the public saw firsthand the drawbacks of a too-cosy relationship between government and media. The economic crisis itself was partly traced to corruption unearthed by reporters abroad, prompting calls for improving information access and protecting whistle-blowers.

"Being a really small country, especially after the financial crisis, we saw the world is connected - all intertwined," said Birgitta Jonsdottir, one of the lawmakers behind the measures. "Our problems do not just affect us locally, they affect us globally."

Iceland's parliament will on Tuesday begin considering the measures, aimed at improving the Nordic nation's own transparency while also luring Internet-based media and data centres to use it as a base for investigative journalism.

Becoming a global home for freedom of speech would be a new role for Iceland, which in its 1,000 years of human settlement has been known as a hardy North Atlantic fishing outpost, an unlikely capitalist crusader - fueled by Viking confidence and easy credit - and most recently, an economic basket-case.

Σχόλια

  1. Να μην το κλείσεις Άνεμε, γιατί ούτε κι εμείς θα κλείσουμε το στόμα μας.

    Το αν θα πάμε στην Ισλανδία, αυτό, δυστυχώς, δεν το ξέρω. Όμως εκείνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα αρχίσει να αδειάζει από τα παιδιά της. Θα φύγουν, γιατί τα θέλει μόνο και μόνο για να τα εκμεταλλεύεται στυγνά και επαίσχυντα...

    Θα φύγουμε, Άνεμε, γιατί πλέον όλη η δική μου η γενιά που ακούει τα εξ αμάξης επειδή "τα βρήκε όλα έτοιμα" έχει μπουχτίσει να πληρώνει εκείνη για την κρίση που δημιούργησαν όλοι εκείνοι που συνεχίζουν να ασελγούν επάνω στο κουφάρι της Ελλάδας.

    Ναι, τα βρήκαμε έτοιμα, αλλά δε μάς άφησαν να τα αξιοποιήσουμε. Η περιχαράκωση, η φόβος της "πριονίζουσας καρέκλας" συνεχίζει και θα συνεχίσει να κατατρέχει το ρωμέικο... Δυστυχώς.

    Με τιμή και εκτίμηση,

    Ο φίλος σου, ο κύριος Ευθανασίου (stinpresa.blogspot.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά τί λέμε τώρα, εδώ 320.000 κάτοικοι έχουν δύο δεκαετίες που βγάζουν μουσικάρες,
    σε ένα σχετικό ντοκυμαντέρ (screaming masterpiece) μιλούσε ο τραγουδιστής ενός συγκροτήματος και έλεγε ότι οκ αφού το πήραν χαμπάρι οι περισσότεροι ότι δεν μπορούν να γίνουν η επόμενη bjork, sigur ros, etc και ότι ακόμα και καλά να πάει ο δίσκος τους ε δεν μπορείς να βιοποριστείς σε τόσο μικρή χώρα από αυτό, από κει και πέρα άρχισε να κάνει ο καθένας ότι θέλει και βγήκαν μια χαρά μουσικές

    θα μου πείς έχουν ένα σωρό μουσικά σχολεία οπότε υπάρχει και μια βάση

    και θα μου πείς και θα σου πουν ότι εκεί ένα άτομο μόνο είναι άνετα ψαράς, ηθοποιός, υπάλληλος γραφείου, όλα μαζί

    ε αυτά τα δύο τελευταία εδώ δεν υπάρχουν

    η αναγωγή για να γίνει το όλο παραπάνω που έγραψα σχετικό και με το τελευταίο εγχείρημα που διαβάσαμε στο ποστ δικιά σας :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι οχι; Ειναι και..γειτονες!;)

    Xωρις πλακα και εγω ετσι τα βλεπω, σαν να περασε το ..τραινο και μας πατησε και εμεις δεν κανουμε τιποτα...Ειναι μηπως επειδη δεν συνειδητοποιουμε το μεγεθος της καταστασης, ή επειδη τα προβληματα ειναι τοσα, πια, που ο κοσμος κοιταει πως να επιβιωσει σ ενα τετοιο αναλγητο κρατος που μετετρεψε την Ελλαδα απο χωρα με ενα αξιοζηλευτο πολιτισμο σε μια τριτοκοσμικου τυπου 'Ευρωπαικη χωρα'...


    Χαιρετισμους απο τη..μιση αναγνωστρια, (που αναφερεις στο post) ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από πότε ο αριθμός των σχολιαστών μας, ορίζει αν θα γράφουμε ή όχι;
    ΟΙ Ισλανδοί κάνανε δημοψήφισμα και γράψανε το ΔΝΤ στα @@ τους. Οι Ισλανδοί αντιστέκονται, όπως λες, με επιθετικούς τρόπους. Εμείς από την άλλη κάνουμε αυτό που βολεύει συγκεκριμένα συμφέροντα.
    Τα μαντάτα στον Αγγελιοφόρο δείχνουν τον τρόπο σκέψης στα εκδοτικά συγκροτήματα. Οι αγκυλώσεις των ενώσεων που προτιμούσαν να διοργανώνουν κυνήγι εξολόθρευσης κατσικιών στην Σαμοθράκη, που το ονομάζανε Συνέδριο δημοσιογραφίας, δεν τις οδήγησε στο να σκεφτούν δημιουργικά.
    ΔΥστυχώς και η πλειοψηφία των μελών τους έχουν παρόμοιες αγκυλώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. aneme
    Αν θυμάμαι το είχαμε συζητήσω εδώ μέσα αυτό το θέμα (είχε ξεκινήσει αν θυμάμαι καλά από μια ερώτηση/μομφή μου για το πως παράγεις πλούτο από τον πολιτισμό).
    Το μόνο που ελπίζω με την κρίση είναι ότι θα αποτελέσει την αιτία και αφορμή για να παρθούν οι δυσάρεστες αποφάσεις για να αλλάξει η στραβά δομημένη οικονομία μας[*]. Μετά είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Σε σύγκριση π.χ. με την Ισλανδία ή την Ιρλανδία η χώρα μπορεί να υπολείπεται σε εκπαίδευση, κάτι όμως που αν σοβαρευτούμε μέσα σε μια δεκαετία αλλάζει ριζικά, αλλά δεν υπολείπεται σε φυσικό πλούτο: φθηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεωγραφική θέση και ιστορία που μπορείς να πουλήσεις ως εκπαίδευση, τουρισμό, πολιτισμό, εκλεπτυσμένη κουζίνα και βιομηχανία τροφίμων και φυσικά υψηλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό που τώρα προσφέρει τις υπηρεσίες του εκτός ελλάδας αλλά αν του δώσεις κίνητρο (το οποίο δεν είναι κατ' ανάγκη οικονομικό, αλλά η δυνατότητα να δουλέψει και να παράγει όπως αυτό ξέρει) είναι και πρόθυμο και έτοιμο να επιστρέψει.
    Αυτή τη στιγμή είμαστε στη γωνία και έχουμε υποστεί μεγάλη ζημιά που έχει να κάνει κυρίως με την αξιοπιστία μας. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι 1ον να αλλάξει η δομή της οικονομίας μας και 2ον να δοθεί ένα όραμα/κίνητρο στον κόσμο (ένα γαμώτο). Το μόνο ερώτημα είναι αν η κοινωνική συνοχή αντέξει την αλλαγή της οικονομίας μας. Αυτό που με φοβίζει είναι ότι σύντομα θα δούμε συντεχνίες να αλληλομαχαιρώνονται ή να σκοτώνονται με την υπόλοιπη κοινωνία για το ποια θα φάει περισσότερα από τα λίγα ψίχουλα τις πίτας που θα έχουν περισσέψει. Πρώτο δυνατό τεστ σε δύο χρόνια που κόβονται οι επιδοτήσεις τον αγροτικών προϊόντων. Το φετινό τεστ έδειξε πάντως ότι το σύνολο της κοινωνίας δεν είναι διαθέσιμο να πληρώσει για την επιδότηση τους αγροτικού εισοδήματος και αδιαφόρησε στην καλύτερη περίπτωση στους αποκλεισμούς των δρόμων. Είμαι σίγουρος ότι του χρόνου θα απαιτήσει από τη δεύτερη μέρα να ανοίξουν οι δρόμοι με τη βία.


    [*] στραβά δομημένη οικονομία: Στηρίζεται στην αναδιανομή της πίτας των κονδυλίων/εξωτερική βοήθειας. Το μοίρασμα αυτό δεν αφορά μόνο μερικούς λίγους, όπως λανθασμένα νομίζουν κάποιοι, αλλά σχεδόν το σύνολο των πολιτών. Το μοίρασμα γίνεται μέσω εργολαβιών (μεγάλα ψάρια) αλλά και διορισμών ημετέρων σε αργομισθίες (μικρά ψάρια). Η εναλλαγή των 2 κομμάτων αυτούς τους δεύτερους ουσιαστικά εξυπηρετεί. Να μοιράζεται η πίτα και στους μεν και στους δε.

    xBerliner

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ότι γίνονται λίγα σχόλια (ή και ελάχιστα) σε ένα ιστολόγιο δε σημαίνει ότι είναι αδιάφορα τα θέματά του. Ή ότι δεν αφήνουν κάτι πίσω τους. Εννοώ ως επιρροή.

    Πάντως για τη συμπεριφορά μας που κριτικάρεις όντως είναι από πολύ δ΄συσκολο έως απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα όπως στην Ισλανδία. Ή κάτι από τις άλλες ιδέές που αναφέρεις.
    Αλλά οι λόγοι για αυτό είναι ή μάλλον ο βαθύτερος λόγος για μένα είναι η σχεδόν πλήρης απουσία κοινωνικής συνείδησης που έχουν κοινωνίες όπως η ελληνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όντως δεν ξερω αν η κινηση θα εχει αντικρυσμα ή ανταποκριση, αλλα οπως λες σαν κινηση μετραει.

    Εμεις εδω ζουμε στο δικο μας κοσμο με το ΘΑ και το ΑΝ να επικρατει χρονια τωρα. Και στη πραξη ΜΗΔΕΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είπα να απαντήσω γιατί καλύτερα ένας παρά μισός...

    Συμφωνώ απόλυτα με την ουσία των όσων λες, αλλά για ποιές υποδομές μιλάς; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οκτώ (8) σχόλια;;;
    Υπάρχει Θεός!
    Μήπως να κλαίγομαι σαν ζητιάνος της επικοινωνίας συχνότερα;
    Θα το κάνω!
    Γιατί (Argos) έχει μεγάλη σημασία να μην κάνουμε παράλληλους μονολόγους. Ισως μάλιστα κάποια στιγμή και να αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί και όχι μόνο να καθόμαστε και να κλαιγόμαστε όπως εγώ, να γκρινιάζουμε και να καταγγέλλουμε.

    Ας καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας φυτεύοντάς τα με νέους σπόρους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άνεμος σωστός ο προβληματισμός σου. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι αν στην Ελλάδα φτιαχνόταν κάτι καλό στην αρχή το κάθε κόμμα θα ήθελε να βάλει τους δικούς του, μετά να ελέγξει τη διοίκηση και μετά να εκμεταλλευτεί το ενδεχόμενο κύρος του οργανισμού. Αυτά αν όλα πήγαιναν καλά.

    Στην Ελλάδα το πρώτο μας πρόβλημα είναι η κομματική σύγκρουση και το ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί - κάτι σαν ανεξάρτητες αρχές- που να λειτουργούν πέρα από τα κόμματα.

    Γι' αυτό απαξιώθηκε τόσο και το κράτος, επειδή τα κόμματα το έκαναν τσιφλίκι τους.

    Το Α και το Ω είναι να αποδεσμευτούμε από κομματικές επιρροές. Και αναφέρομαι ασφαλώς στη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που κυβερνάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτοί οι σπόροι φίλε μου δεν υπάρχουν πια. Οι virtual είναι πιο ξεκούραστοι.
    Έχω κουραστεί. Με έχει κουράσει η πόλη, η χώρα. ΕΛπίζω ότι θα φύγω για να γλυτώσω. Εδώ είτε καταστρέφουμ,ε τους σπόρους μόνοι μας, είτε έρχεται ο αγροφύλακας και τους καταστρέφει. Το τελευταίο post σου για την εκδήλωση των προεστών, τα λέει όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να κλαίγεσαι όσο συχνά χρειάζεται, μην το κλείσεις πάντως γιατί σε διαβάζουμε και χρειάζεσαι.
    Τώρα, για την Ισλανδία, έχει δίκιο ο Argos, άκου & το ρεπορτάζ του Χατζηστεφάνου για να δεις τη νοοτροπία με την οποία αντιμετώπισαν την επέλαση του ΔΝΤ. Αλλαγή νοοτροπίας θέλουμε, και θ' αλλάξει κι η χώρα' κι όλα τα καλά ξεκινάνε μικρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου