Δημοσιογραφία vs Social Media, ένα πείραμα


Το πείραμα έχει όντως ενδιαφέρον:

Πέντε δημοσιογράφοι από ραδιοφωνικούς σταθμούς τεσσάρων χωρών ξεκινούν τώρα κάτι λιγότερο φιλόδοξο, αλλά εξίσου τολμηρό. Την 1η Φεβρουαρίου θα κλειστούν για πέντε ημέρες σε ένα αγροτικό σπίτι που βρίσκεται στο Περιγκόρ της Νότιας Γαλλίας και θα παρακολουθήσουν την επικαιρότητα με μοναδικές πηγές το Facebook και το Τwitter.

Τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι δημοσιογράφοι από σταθμούς της Γαλλίας, του Καναδά, του Βελγίου και της Ελβετίας είναι δύο. Πόσο αξιόπιστα είναι αυτά τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμοποιούνται σήμερα από 400 εκατομμύρια ανθρώπους; Και συνιστούν πράγματι σοβαρή απειλή για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης; Οι δημοσιογράφοι, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδες. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο κινητά τηλέφωνα χωρίς πρόσβαση στο Ιnternet, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που θα τους διατεθούν θα έχουν «λευκό» σκληρό δίσκο και το σερφάρισμα σε άλλες ιστοσελίδες δεν θα επιτρέπεται (με εξαίρεση τους συνδέσμους στους οποίους παραπέμπουν το Facebook και το Τwitter). Κατά τη διάρκεια του πειράματος θα βγαίνουν στον αέρα στους ραδιοφωνικούς τους σταθμούς για να σχολιάζουν τις ειδήσεις που μαθαίνουν, θα ενημερώνουν ένα συλλογικό μπλογκ και- φυσικά- θα γράφουν στο Τwitter.


Το αποτέλεσμα το βρίσκω μάλλον προκαθορισμένο: Φυσικά και δεν μπορούν αυτά τα δύο Social Media, το Facebook και το Τwitter, να υποκαταστήσουν την ενημέρωση που μπορούν να παρέχουν οι εφημερίδες, οι online εκδόσεις και τα άλλα ΜΜΕ.
Η επικοινωνιακή και ενημερωτική σφαίρα λειτουργεί συνολικά και όχι μόνο με τα επιμέρους στοιχεία της. Δεν υπάρχει ένα (ή δύο) υπερ-Μέσο που να μπορεί να καλύψει το σύνολο των πληροφοριών, το σύνολο της ενημέρωσης, το σύνολο της γνώσης.
Και ευτυχώς ούτε πρόκειται ποτέ να υπάρξει...

Η συζήτηση είναι μεγάλη...
Ας παρακολουθήσουμε την εξέλιξη τους πειράματος...

Σχόλια

  1. Εγώ νομίζω ότι μια χαρά θα ενημερώνονται και θα τα καταφέρουν και καλύτερα θα τα λένε απο ότι συνήθως :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω οτι θα βγάλουν αρνητικά συμπεράσματα. Εν μέρει στημένα, εν μέρει αναμενόμενα. Ισα-ίσα για να βγουν να πουν οτι αυτά τα εργαλεία είναι άχρηστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet

Πως θα έσωζα τους New York Times