Οι τηλεαστέρες στο διαδίκτυο


Στην αρχή αρχή ήλθε αυτό:
ΤVXS.gr (BETA) - TV Χωρίς Σύνορα
Ακολούθησε αυτό: Zougla online
Μετά αυτό: Mediasoup
Κι έπειτα άρχισαν να σκάνε μύτη σαν μανιτάρια αυτό: PROTAGON
αυτό: newsit.gr
και χθες προχθές κι αυτό: Ellispoint.gr

Τι κοινό έχουν όλα αυτά;
Πρώτον, ανθρώπους που αναδείχθηκαν μέσα από την τηλεόραση. Τηλεαστέρες. Τηλεδημοσιογράφους και (κάποιοι εξ αυτών) Τηλεεισαγγελείς.
Πρωταγωνιστές στην πιο άθλια περίοδο της ελληνικής τηλεόρασης. Με εξαίρεση ίσως τον Κούλογλου και τον Θεοδωράκη αν και για αυτούς κάποιοι διατηρούν και ενστάσεις και επιφυλάξεις.
Δεύτερον, κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Βάζουν παλιό (ξινό) κρασί σε νέα, ψηφιακά βαρέλια. Παλιές ιδέες, παλιοί τρόποι σκέψης, παλιά ονόματα, παλιές πένες, παλιά μυαλά, αμπαλαρισμένα με νέο περιτύλιγμα.
Τρίτον, λειτουργούν με καθεστώς γαλέρας. Με εθελοντές, απλήρωτους ή χαμηλοαμειβόμενους νέους και με κάποια ονόματα που παίρνουν ένα καλό χαρτζιλικάκι για να γράφουν στον ελεύθερο χρόνο τους κανένα άρθρο.
Τέταρτον, με αδιαφάνεια στο ποιοι πραγματικά είναι πίσω από τα site, ποιοί τα χρηματοδοτούν, τι ρόλο βαράνε. Μπορεί να μην υπάρχει τίποτα ύποπτο και θέλω να πιστεύω οτι δεν υπάρχει, όμως αυτό δεν προκύπτει από ΠΟΥΘΕΝΑ! Τουλάχιστον δεν είναι ορατό.
Πέμπτον, με διαφημίσεις από την πρώτη σχεδόν ημέρα, άντε εβδομάδα, λειτουργίας τους. Πόθεν; Ποιός τους μέτρησε; Ποιός τις δίνει; ΠΟΣΟ τις δίνει;
Εκτον, με άγνωστη την κίνησή τους. Κάποιοι μιλάνε για ποσοστά ...νικοτίνης στην κίνησή τους, παρά τα εργαλειάκια που χρησιμοποιούν για να τους δίνουν "ράνκιν". Πάντως κι αυτά τα στατιστικά είναι αδιαφανή ή αόρατα.
Εβδομο (και για μένα ίσως το ΠΙΟ σημαντικό) κανένας από τους παραπάνω δεν έχει καμιά προσωπική σχέση (άρα και γνώση) για το διαδίκτυο. Με το ζόρι ξέρουν να στέλνουν e-mail!

Σε μια εποχή που τα παραδοσιακά ΜΜΕ όλα αυτά τα κοινά στοιχεία το μόνο που δείχνουν είναι μια βαθιά παθογένεια που πάει να περάσει και στα Νέα Μέσα. Τι είχε Γιάννη; Τι είχα πάντα! (Καρκίνο!!!)
Οι τηλεαστέρες των χρεοκοπημένων ΜΜΕ είτε ψάχνουν να εξαργυρώσουν τη φήμη τους στο διαδίκτυο είτε αναζητούν σανίδα σωτηρίας σε αυτό ως νέες Χάφινγκτον.
Το κάνουν άγαρμπα.
Το κάνουν με αμετροέπεια.
Το κάνουν χωρίς γνώση. Τσαλαβουτώντας και πλατσουρίζοντας στα ρηχά.
Το κάνουν ερήμην των χρηστών.
Ευτυχώς η ζημιά που μπορούν να κάνουν στα Νέα Μέσα είναι μικρότερη από αυτή που έκαναν τόσα χρόνια στο τηλεοπτικό κοινό και στις τηλεοράσεις που δούλεψαν.

Οι εξαιρέσεις, διότι υπάρχουν και τέτοιες, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα!

Και θα προσθέσω κι ένα ακόμη κοινό γνώρισμα όλων των παραπάνω που μου το είπαν τρεις διαφορετικοί άνθρωποι προ ολίγου: είναι ΟΛΟΙ τους γέροι!
(Και για να μην παρεξηγηθώ: γέροι στα μυαλά, όχι στα χρόνια!!!!!!!!!)


Υ.Γ.

Εδώ τα φρέσκα, τα νεανικά μυαλά, για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ>sτις pαλιές aγάπες*
Σχόλια

 1. Χαίρε.

  Αφού δεν το έκαναν οι μπλόγκερ -ή οι απλοί "κανονικοί" δημοσιογράφοι που τραβάνε όλο το κουπί και κάνουν όλη τη δουλειά στα ΜΜΕ- ήταν λογικό να το κάνουν οι δημοσιογράφοι που έγιναν γνωστοί από την τηλεόραση. Πάντως, οφείλεις να τους αναγνωρίσεις πως αυτοί τουλάχιστον συνεργάζονται μεταξύ τους - έστω, σε κάποιες περιπτώσεις. Εμείς δεν το πετύχαμε αυτό (ακόμα τουλάχιστον). Είμαστε πολύ απασχολημένοι με τα "εγώ" μας και δεν συνεργαζόμαστε μεταξύ μας. Να είσαι καλά.

  (αυτό το ποστ που έκανες ήθελα να το κάνω εδώ και καιρό)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για κόψε κάτι, ίσια κι όμοια το tvxs με τα υπόλοιπα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ο πιτσιρίκος έχει απόλυτο δίκιο, εμείς κρατάμε την... σημαία (ή το άλλο)και ίσως κάνουμε πολύ καλά.

  Σημασία έχει ότι τον ιστό τον έχουν πάρει στα σοβαρά πλέον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πες τα ρε Ανεμε. Πες τα γαμώ το κέρατό μας. Ο μόνος που τολμάει να τα πει αν και είμαι σίγουρος οτι πολλοί το έχουν σκεφτεί. Να αγιάσει το πληκτρολογίό σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Επιτέλους ένας άνθρωπος που τα λέει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Με θεούς και δαίμονες τα βάζεις Ανεμε. Respect!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το ότι αναγκάστηκαν να ασχοληθούν με το μέσο αυτοί που μόλις πριν δυό χρόνια είτε το αγνοούσαν είτε το λοιδορούσαν, μάλλον σημαίνει ότι το μπλόγκιν από δω και πέρα θα αποκτήσει την ανάλογη ¨σοβαρότητα¨ των ¨κορυφαίων¨ της tv.
  Να πω κι εγώ όμως ότι το tvxs καθώς και ο Σ. Θεοδωράκης καμιά σχέση δεν έχουν με τους υπόλοιπους που αναφέρεις όπως δεν είχαν και τηλεοπτικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ως προς τι ακριβώς διαφοροποιούνται από τους άλλους στο διαδίκτυο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΟΧΙ και γεροι ολοι!η Ελλη Σταη δεν ειναι καν 60!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Νομίζω πως το έγραψα: οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα! Υπάρχουν και μικρά παιδιά ανάμεσα σε όσους αναφέρω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Με συγχωρείτε, μια και αισθάνομαι οτι ανήκω πια και στους δύο κόσμους (όχι των "τηλεαστέρων", τέτοιος δεν είμαι), μπορώ να πώ μια άποψη;

  Δεν βλέπω οτι αυτό που κάνουν οι δημοσιογράφοι (όσοι τέλος πάντως είναι δημοσιογράφοι, με όλη τη σημασία της λέξης) έχει σχέση με το blogging. Είναι το πολύ "παλιότερο" πράγμα, που λέγεται ενημερωτικό site.

  Σε πρώτη ανάγνωση το προτιμώ απείρως πιο πολύ από το "δήθεν blogging" των ανωνύμων, τεταρτοκλασάτων δημοσιογραφίσκων/εκδοτοτσάτσων, που παριστάνουν τις "ελεύθερες φωνές" της κατινιάς, της χολής και των απίστευτων ανώνυμων οχετών/σχολίων.

  Βεβαίως, αναλόγως με το τι είναι ο καθένας, είναι και το site του: Αν ρίξετε μια ματιά θα δείτε πώς καθρεφτίζεται η προσωπικότητα και η μέχρι τώρα δουλειά του καθενός στην αισθητική του πράγματος που έφτιαξε...

  Θα ξεχωρίσω την περίπτωση Κούλογλου, καθώς έμεινε "βίαια" χωρίς τηλεοπτική "φωνή" και προφανώς ήθελε να το αντικαταστήσει με άλλη μορφή δημιουργίας. Θα έλεγα επίσης οτι επειδή έχει πολλή εικόνα, το TVXS είναι περισσότερο ένα web TV - που βγάζει και πολλές ειδήσεις.

  Και για τους υπόλοιπους όμως, που έχουν ακόμα τηλεοπτική παρουσία, η δημιουργία ενός site δεν είναι αρνητικό φαινόμενο αφ' εαυτού - αν το προϊόν είναι έντιμο και καλής ποιότητας. Το πώς συντηρούνται όλα αυτά είναι το μεγάλο ερώτημα...

  Τέλος, για τις παρατηρήσεις του αγαπητού πιτσιρίκου, δεν θέλω να πω πολλά, γιατί θεωρώ τον εαυτό πολύ "φρέσκο" στο μέσο. Οι περισσότεροι έχετε πολύ μεγαλύτερη γνώση του θέματος από μένα. Θεωρώ πάντως οτι οι blogger έχουν άλλο ρόλο από αυτά τα site - ας πούμε λιγότερο "συντεταγμένο" και επαγγελματικό. Εγώ πάντως, βλέπω να υπάρχει συνεργασία και "αλληλοεπηρεασμός" - μαζί και με ένα σεβασμό για τη δουλειά του άλλου - που μπορεί να οδηγήσει σε "συνένωση δυνάμεων". Μιλάω πάντα για πραγματικούς bloggers,ε;


  Υ.Γ. Τώρα, αυτό για την ηλικία τι το θέλατε; :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Θεωρώ, ότι το tvxs αλλά και το protagon αποφεύγουν, μέχρι στιγμής, τον κιτρινισμό και αυτό αρκεί, ώστε να τα ξεχωρισουμε από τα υπόλοιπα, δήθεν, ενημερωτικά ιστολόγια, τύπου zougla κ.λπ. Δεκτόν, ότι αποτελούν την εξαίρεση, που επιβεβαιώνει τον κανόνα αλλά ας μην τα ισοπεδώσουμε όλα! Και, όπως και κάποιος άλλος σχολιαστής ανέφερε, το γεγονός, ότι οι αστέρες των παραδοσιακών Μ.Μ.Ε. αρχίζουν και αντιμετωπίζουν το Διαδίκτυο με σοβαρότητα, είναι σημαντικό.
  Περαιτέρω,δεν με ενοχλεί, αν οι παραδοσιακοί δημοσιογράφοι, που αποφάσισαν να ασχοληθούν με το Διαδίκτυο, είναι γέροι. Ο γέρος δεν έχει απαραίτητα παλαιές ιδέες και αυτό θα το έχεις δει διαβάζοντας ιστολόγια νέων ανθρώπων,των οποίων, όμως, οι ιδέες είναι ήδη απαρχαιωμένες. Εμένα με απασχολεί να με ενημερώνουν ή να προβάλλουν τις ιδέες τους, χωρίς να με προσβάλλουν αισθητικά. Και, κυρίως, να μην παραποιούν καταστάσεις.
  Υ.Γ.Στο protagon ο κ.Ηλίας Κανέλλης καυτηρίασε, πολιτισμένα το άρθρο στον ίδιο ιστότοπο του κ. Αλέξη Τσίπρα για τα γεγονότα του περσυνού Δεκεμβρίου. Αξίζει να δες τα σχόλια όσων διαφωνούν μαζί του. Εκεί θα δεις την απαρχαιωμένη μέθοδο της λασπολογίας σε όλο της το μεγαλείο και, δυστυχώς, δεν προέρχεται από μεγάλους ηλικιακά σχολιαστές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. πιτσιρίκος > Δυστυχώς ή ευτυχώς θα υπάρχουν πάντοτε εκείνοι που ανοίγουν δρόμους μέσα από βράχια και χώματα και οι άλλοι που θα έρχονται μετά με τα Καγιέν για να τους χρησιμοποιήσουν.
  Η πλάκα είναι οτι μέχρι πριν λίγο καιρό λοιδορούσαν τα νέα μέσα. Για να μη σου πω οτι κάποιοι συνεχίζουν να το κάνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. roidis >>> Οχι. Δεν πιστεύω οτι τον έχουν πάρει όλοι στα σοβαρά... "Σουσουδίζουν"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Οχι, δεν τους βάζω στο ίδιο τσουβάλι ως δημοσιογράφους. Τι σχέση μπορεί να έχει ο Κούλογλου και ο Θεοδωράκης (ή και η Διγενή) με τον Τριανταφυλλόπουλο και τον Ευαγγελάτο;
  Στην "τσαλαβούτα" στα διαδικτυακά νερά όμως, ναι.
  Με μια, υπο αίρεση ακόμα, του TVXS που ξεκίνησε καλά αλλά έχει πάψει να εξελίσσεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. περιούσιος >>> Ο (και στην κορφή) Κανέλλης δεν καυτηρίασε. Ξέρασε ένα αηδές κείμενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Προκόπη>>> Εγραψα διευκρίνηση: "γέροι στα μυαλά, όχι στα χρόνια!!!!!!!!!"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Αν και συμφωνώ με το γενικό πνεύμα του post, νομίζω ότι το τραβάς λίγο παραπάνω με τη γκρίνια. Στο internet ο καθένας μπορεί να φτιάξει αυτό που εκείνος νομίζει καλύτερο για τους αναγνώστες του. Δεν χρειάζεται κάποια αστυνομία ποιότητας ή αισθητικής.
  Το θέμα με αυτούς που αναφέρεις είναι οτι παραείναι «χορτασμένοι» έτσι ώστε να κάνουν μαραθώνιο αντοχής. Γιατί το κτίσιμο ενός site και η αποδοχή του από τους αναγνώστες και την αγορά είναι μαραθώνιος. Αρκετοί δε πιστεύουν και στην ύπαρξη ενός διαφήμιστικού Ελντοράντο. Μέχρι τους πρώτους μήνες βέβαια, γιατί μετά οι προσδοκίες χαμηλώνουν σε ένα πιο ρεαλιστικό επίπεδο...
  Η τηλεοπτική προϋπηρεσία είναι σημαντική «προίκα» αλλα δεν είναι αρκετή από μόνη της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Οντως! Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή άλλωστε!

  Δεν μίλησα ποτέ για αστυνομία ποιότητας ή αισθητικής. Ομως, μιας και το αναφέρεις, νομίζω οτι τα πράγματα είναι ώριμα για μια κριτική των διαδικτυακών Νέων Μέσων. Οπως υπάρχει η βιβλιοκριτική, η τηλεκριτική κλπ.

  Αρκετά έχουμε μείνει στο απυρόβλητο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Σίγουρα δε θα μπορούσαμε να το κάνουμε εμείς. Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και ακόμα μεγαλύτερη χρηματο΄δοτηση. Αναγκαστηκά θα έκαναν κάποιοι δικτυωμένοι. Το θέμα είναι ακριβώς ότι κινούνται στην ίδια κατεύθυνση που κινούνταν και παλαιότερα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, με εξαίρεση το protagon, που όντως έχει άλλο αέρα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Σίγουρα δε θα μπορούσαμε να το κάνουμε εμείς. Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και ακόμα μεγαλύτερη χρηματο΄δοτηση. Αναγκαστηκά θα έκαναν κάποιοι δικτυωμένοι. Το θέμα είναι ακριβώς ότι κινούνται στην ίδια κατεύθυνση που κινούνταν και παλαιότερα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου