Τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Πουλαντζά

Και μία συζήτηση του Νίκου Πουλαντζά με τον Ανρί Βεμπέρ: Άμεση και αντιπροσωπευτική δημοκρατία


Απόσπασμα:


Ν. Πουλαντζάς: Ιστορικά, όλα τα πειράματα άμεσης δημοκρατίας στη βάση που δεν συνδυάστηκαν με τη διατήρηση, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας απέτυχαν. Η ολοκληρωτική κατάργηση των θεσμών της λεγόμενης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας για μια μεταβατική περίοδο και η πίστη στην έλευση της άμεσης δημοκρατίας, χωρίς τους ειδικούς θεσμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και τις πολιτικές ελευθερίες (τον πολυκομματισμό μεταξύ άλλων) -- αυτό είναι κάτι που απ’ όσο γνωρίζω δεν λειτούργησε ποτέ. Η άμεση δημοκρατία, και μάλιστα αποκλειστικά η άμεση δημοκρατία με τη σοβιετική έννοια, συνοδεύθηκε πάντα και παντού από την κατάργηση του πολυκομματισμού και εν συνεχεία από την κατάργηση των πολιτικών ή τυπικών ελευθεριών. Ο ισχυρισμός λοιπόν ότι αυτό αφορά μόνο το σταλινισμό είναι ένα μάλλον βιαστικό συμπέρασμα.Τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Πουλαντζά: Δυο σημαντικές εκδηλώσεις

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου (6.30 μ.μ.), η Τζούντιθ Μπάτλερ, προσκεκλημένη του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» για την ετήσια διάλεξη 2009 στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά, θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Goethe Αθηνών (Ομήρου 14-16).

Την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται το μεγάλο διεθνές συνέδριο για το έργο του Νίκου Πουλαντζά, που οργανώνουν το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» και το Δίκτυο «Transform! Europe», στο Ινστιτούτο Goethe Αθηνών.

Σχόλια