Ανεμομαζώματα 9/12/09

>Εχθρική κοινωνία
>Η αναρχία της αναρχίας
>Νταβαντούρια στις Πρέσπες


Κι ακόμη...


Στην αίθουσα του 1ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ - ΠΟΕΣΥ (Ακαδημίας 20), αύριο 10/12/2009, στις 10:30 πραγματοποιείται ημερίδα για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους νέους κυρίως δημοσιογράφους: Η εργασία με ξευδεπίγραφες εργασιακές σχέσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, δηλαδή τα γνωστά "μπλοκάκια", και η δημοσιογραφική εργασία εκτός Συλλογικών Συμβάσεων και Ασφαλιστικού Συστήματος οσων δημοσιογράφων εργάζονται στα ενημερωτικά ψηφιακά ΜΜΕ (internet, portals κ.λπ).


Η αθλιότητα. Δηλαδή ΠΟΣΟ καραγκιόζης μπορεί να είναι κάποιος που αντιγράφει το WIRED στην Ελλάδα;:


(Από το http://metapublica.blogspot.com/ )
Όταν κάθε κάμποσο στον Eλληνικό τύπο εμφανίζεται ένα κρούσμα καραμπινάτης αντιγραφής εκπλήσσομαι.

Eκπλήσσομαι γιατί όλο και περισσότερο η αντιγραφή είναι και πιο χοντροκομμένη, γιατί τα έντυπα που κλέβουν έχουν μεγάλο αναγνωστικό κοινό όχι μόνο διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, αλλά πάνω από όλα επειδή αυτοί που τη διαπράττουν δεν τους νοιάζει αν τους ανακαλύψουν.

Η αντιγραφή είναι ανεκτή στον Ελληνικό τύπο. Η αντιγραφή είναι ανεκτή από όχι μόνο από τους εκδότες και τους δημοσιογράφους που δέχονται να συμπράξουν αλλά και από θεσμικά όργανα όπως η EΣHEΑ που υποτίθεται ότι προστατεύουν το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Στο πρώτο τεύχος του ένθετου περιοδικού της εβδομαδιαίας εφημερίδας του Mάκη Tριανταφυλλόπουλου και του Θανάση Λάλα “VETO” παρουσιάστηκαν κλεμμένα δύο – όχι ένα αλλά δύο – άρθρα από το Αμερικανικό περιοδικό WIRED που κυκλοφορούσε τον ίδιο μήνα στα περίπτερα στην Ελλάδα!

Tα άρθρα είναι “ξεσηκωμένα” ολόκληρα. Έχουν τα ίδια σχεδιαγράμματα και ελαφρά τροποποιημένο περιεχόμενο. Kαι φυσικά δεν έχουν καμία αναφορά στις αρχικές πηγές.

H αντιγραφή στον Eλληνικό δεν είναι ένα χαριτωμένο ανέκδοτο για συζήτηση στο διαδίκτυο. Είναι μία επιδημία που με τεράστιες επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του Ελληνικού τύπου.


.

Σχόλια

 1. Για τα 'Νταβαντούρια στις Πρέσπες" δεν μπορώ -φυσικά- να πω τίποτα ... ένας άλλος τίτλος θα μπορούσε να είναι "Η ποιότητα στο διαδίκτυο" ...

  ... οι άλλες δύο επιλογές σου όμως δείχνουν απλά να χρησιμοποιούν τον όρο "αναρχία" ή "αναρχικός" με την ΜΗ ΕΝΝΟΙΑ που τους βολεύει ισοπεδώνοντας και χρησιμοποιώντας βαρετά και παραπλανητικά cliche ...

  ... η αναρχία ως ιδεολογία είναι από τις πολυπλοκότερες και τις πλέον άγνωστες στο 'ευρύ κοινό' ... ο αναρχικός (ο Έλληνας) που ανήκει στο υποτυπώδες (από πλευράς αριθμών) αναρχικό κίνημα, είναι από τους ευγενέστερους και πλέον ειρηνικούς (όχι όμως απαθείς) συμπολίτες μας ...

  Έχω την εντύπωση ότι η σύγχυση και η συνειδητός εκχυδαϊσμός των εννοιών δεν σου ταιριάζει ... κάνω λάθος ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. οι αντιγραφές δεν είναι φαινόμενο τωρινό, υπήρξε παντα, ιδιαίτερα στον Ελληνικό Τύπο, προς τι η έκπληξη;...

  από την εποχή που "πρωτοβγήκα" -να μην πω πόσα χρόνια πριν και μας κράξουν- ήταν από τα κύρια καθήκοντά μου, η πρώτη εντολή του... αρχισυντάκτη.

  που ζεις φίλε Άνεμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. οι αντιγραφές δεν είναι φαινόμενο τωρινό, υπήρξε παντα, ιδιαίτερα στον Ελληνικό Τύπο, προς τι η έκπληξη;...

  από την εποχή που "πρωτοβγήκα" -να μην πω πόσα χρόνια πριν και μας κράξουν- ήταν από τα κύρια καθήκοντά μου, η πρώτη εντολή του... αρχισυντάκτη.

  που ζεις φίλε Άνεμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου