Αννα Δαμιανίδη: Πολιτική βία, φόβος, ελπίδες και απελπισίες

Οχι για απλή ανάγνωση...
Για ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ!!!Τετάρτη βράδυ πήγα να ακούσω τις ομιλίες των Μανδραβέλη, Ψυχογιού και Δαφέρμου στη Νομική Σχολή. Πρώτη φορά πήγαινα στο καινούργιο κτίριο, από τον πεζόδρομο της Μασσαλίας, αλλά και στο παλιό είχα πολλά χρόνια να πάω Μόλις μπήκα στο αμφιθέατρο, μετάνιωσα. Έχω γκρίζα μαλλιά, κι εκεί μέσα είχε μόνο φοιτητές και φοιτήτριες, μέσος όρος ηλικία τα 20. Ντρεπόμουν όμως και να φύγω, ήμουνα στην πρώτη σειρά. Έμεινα.
Το θέμα ήταν η πολιτική βία. Οι τρεις ομιλητές είχαν τις απόψεις τους ο καθένας, ο Μανδραβέλης μίλησε για τη γλωσσική σύγχυση που ξεχειλώνει την έννοια της βίας και κατά κάποιον τρόπο νομιμοποιεί κάθε είδους αναίτια βία σαν απάντηση σε αυτά που ονομάζονται βία. Ο Ψυχογιός είπε ότι καλλιεργούμε υπερβολικά το θαυμασμό στη βία στην παιδεία και στις παραδόσεις μας. Και ο Δαφέρμος είπε ότι η βία είναι διάχυτη, υπάρχει ψυχολογική βία, εργατική βία, οικογενειακή βία κλπ, δηλαδή κατά κάποιο τρόπο έκανε περίπου αυτό που είχε υποστηρίξει ο Μανδραβέλης, ότι τα βαφτίζουμε όλα βία.
Ύστερα κουβέντιασαν με τα παιδιά, τα οποία βεβαίως ήταν ρομαντικά και αναφέρονταν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου με πολύ ενθουσιασμό. Ο Δαφέρμος είπε ότι το Πολυτεχνείο ήταν μια εντελώς ειρηνική εξέγερση σε βίαιες συνθήκες. Ο Ψυχογιός προσπάθησε, όπως κάνει συχνά, να τους εξηγήσει ότι δεν πρέπει να το ζηλεύουν το Πολυτεχνείο και την έξαρσή του γιατί έγινε μετά από μια περίοδο μεγάλης καταπίεσης. Περνούσαμε άσχημα στη χούντα, είπε. Ναι, αλλά είχαμε ελπίδες, είπε ο Δαφέρμος πολύ χαμογελαστός, και τα παιδιά χειροκρότησαν.
Κι αυτό με πίκρανε, ίσως επειδή ήταν και ο γιος μου στο ακροατήριο. Αυτή η φράση και αυτή η αντίδραση πιστεύω ότι είναι στη βάση μιας παρεξήγησης που ερμηνεύει και όσα συνέβησαν σε λίγο.
Γιατί χειροκροτήσανε τα παιδιά; Δεν έχουν αυτά ελπίδες; Είχαμε εμείς περισσότερες; Σκέφτηκα να σηκωθώ να πω ότι δεν είχαμε όλοι ελπίδες, ότι τώρα περνάνε καλύτερα, ότι εμείς πλήτταμε θανάσιμα, ότι δεν θέλαμε ψωμί κι ας φωνάζαμε Ψωμί Παιδεία Ελευθερία.–ψωμί υπήρχε- τους Ρολινγκ Στόουνς θέλαμε, τα ενδιαφέροντα πράγματα που συνέβαιναν στον κόσμο. Κι ότι δεν ήταν και τόσο μη βίαιο το Πολυτεχνείο, γιατί είχαμε σπάσει ένα σωρό αντικείμενα, δεν είχαμε αφήσει πόδι σε καρέκλα ή τραπέζι. Τα σκεφτόμουνα, αλλά δεν μιλούσα, θυμόμουνα πόσο γκρίζα είναι τα μαλλιά μου και πόσο σαν τη μύγα μες στο γάλα ήμουνα εκεί μέσα.
Τότε περίπου μπήκανε μέσα οι τραμπούκοι, κάτι τύποι με μαύρα ρούχα και κράνη στο χέρι, κι άρχισαν να βρίζουν. Θέλουμε να διαβάσουμε ένα κείμενο, είπαν, έπιασαν το μικρόφωνο κι έλεγαν κάτι για εικοσάχρονα παιδιά που μπήκαν φυλακή, κι ότι έφταιγε ο Πάσχος. Ξεφτίλες, λέγανε στα παιδιά, καλέσατε εδώ τον υπονομευτή του ασύλου! Δηλαδή κατηγορούσαν όλους εκεί μέσα για αυτό που έκαναν οι ίδιοι, γιατί αυτοί και καταργούσαν και υπονόμευαν το άσυλο.
Μερικοί νεαροί τους είπαν να περιμένουν τη σειρά τους να μιλήσουν. Κι ένα παιδί τυφλό άρχισε να ουρλιάζει: Γιατί το κάνετε αυτό; γιατί χαλάτε αυτή τη συζήτηση; Είχε τόση ένταση που με πήρανε τα κλάματα. Ντρεπόμουνα να κλαίω έτσι στην πρώτη σειρά με τα γκρίζα μαλλιά μου, αλλά καλύτερα που έκλαιγα παρά να κατουριέμαι από φόβο.
Φοβήθηκα. Αυτό το φριχτό αίσθημα που σου σφίγγει χαμηλά την κοιλιά, κατουριέσαι πάνω σου, αυτό με είχε πιάσει στην αρχή. Αυτό ήθελαν κι εκείνοι. Να φοβηθούμε. Εντάξει λοιπόν, εγώ τουλάχιστον ανταποκρίθηκα. Ίσως επειδή δεν ήμουνα και στα νερά μου.
Τον αναγνώρισα το φόβο. Τον είχα ξανανιώσει πολλά χρόνια πριν, εκεί στη Νομική, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, γιατί έμενα στην Αθήνα αλλά σπούδαζα στη Νομική Θεσσαλονίκης, και στα Πολυτεχνεία αμφοτέρων. Τότε που μας κυνηγούσαν οι μπάτσοι, επί χούντας.. Φοβόμουν πολύ. Μια μέρα είχα κοντέψει να κατουρηθώ από φόβο. Είχαμε πάρει ταξί για να το σκάσουμε από κάποιους που μας πλησίαζαν απειλητικά, και πόση αγωνία είχα μη μυρίσει ο ταξιτζής κάτι…
Αυτός ο φόβος λοιπόν. Τόσα χρόνια μετά, στο ίδιο μέρος κατά κάποιο τρόπο, με το ίδιο θέμα. Οι τύποι απείλησαν λοιπόν καμπόσο, μέχρι που πέταξαν αυγά στον Πάσχο, κι έφυγαν. Κι όταν είδα τα αυγά να πέφτουν, μαζί με το ξάφνιασμα και το σοκ, ένιωσα και ανακούφιση, αυτό ήταν λοιπόν, τέλος, γλιτώσαμε τα χειρότερα.
Σκουπίσαμε τον Πάσχο και τον πιάσανε αγκαζέ, ο Αλιβιζατος που ήταν σαν οικοδεσπότης συντετριμμένος, να τον πάνε όλοι μαζί σε μέρος ασφαλές. Δηλαδή, συγγνώμη, ποιο είναι το ασφαλές; Πού δεν έχει κράτος και εξουσία κάποια φασιστική ομάδα; Μπουλούκι ανεβήκαμε τη Μασσαλίας, μπουλούκι πήγαμε στη Σόλωνος και μπήκαμε σε ένα μπαρ, και πίναμε και πίναμε, και δεν συνερχόμασταν. Ήπια τρία πορτό, κι έμεινα και κουβεντιάσαμε ώρες, αλλά παρόλ’ αυτά τη νύχτα έμεινα ξύπνια, δεν μπορούσε να μου περάσει η ταραχή. Στριφογύριζα στο κρεβάτι και εκρήγνυνταν στο μυαλό μου φράσεις αγανάκτησης, και κυρίως η αίσθηση της αδικίας που επιφυλάσσει αυτή η χώρα σε ανθρώπους οι οποίοι κάνουν το έγκλημα να δημοσιεύουν κείμενα. Να πασχίζουν για τη σκέψη, να βάζουν την τέχνη τους, τα δυνατά τους, και η ανταμοιβή, αυγά στα μούτρα. Να πρέπει να φοβούνται να μιλήσουν. Να πρέπει να είναι ήρωες για να μπορούν να γράφουν. Κι έχουμε Δημοκρατία υποτίθεται. Πρέπει να είμαστε ευτυχείς που δεν είναι οι τύποι καθεστώς επίσημο.
Ξαγρυπνούσα και μου έρχονταν στο μυαλό εικόνες από τις γιορτές της Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων. Αυτά μας έβαζαν να κάνουμε στη χούντα. Τέτοια θεάματα τραγάνιζαν τα νιάτα μας. Ακούγαμε τραγούδια και μαθαίναμε για κινήματα στην Ευρώπη, την αμφισβήτηση των πάντων, ιδέες καινούργιες, ανατρεπτικές, συγκλονιστικές, κι εδώ είχαμε τον Πατακό. Πώς να πείσουμε τα σημερινά παιδιά να μη νοσταλγούν τις εξεγέρσεις μας; Οι γονείς μας τα κατάφεραν καλύτερα. Τον πόλεμο που έζησαν κανείς δεν τον ζήλεψε, κι ας είχε πολλούς ηρωισμούς. Αλλά βλέπεις άλλη η γοητεία της επανάστασης. Τρομάρα μας. Πώς να εξηγήσουμε ότι χάσαμε τόσα πράγματα που δεν αναπληρώθηκαν με το Πολυτεχνείο.
Εγώ θα ήθελα να είμαι τώρα νέα. Να κάνω χορό, να μπορώ να διαβάζω και να ακούω ό,τι θέλω, να ντύνομαι όπως θέλω, να πηγαίνω σε μικτό σχολείο, να ξέρω ανθρώπους από την Αφρική και την Ασία. Να ταξιδεύω, να πηγαίνω Εράσμους, να μαθαίνω ξένες γλώσσες, να ψάχνομαι, να γνωρίζω παρέες από το Ίντερνετ, να μη φοβάμαι μήπως πέσω σε χαφιέδες που θα με προδώσουν και θα με καλέσει ο ασφαλίτης να με χτυπήσει και να με βιάσει. Να μην ασχολούμαι όπως τότε με την πολιτική, από απελπισία. Απελπισία είχαμε, όχι ελπίδα, γιατί δεν τα λες όλα κύριε Δαφέρμο;
Αλλά ίσως εσύ να έλπιζες περισσότερο, δεν ξέρω. Ήσουν στέλεχος, στην Επιτροπή κατάληψης, μπορεί να ένοιωθες πολλές ελπίδες. Κι εγώ κείνη τη μέρα είχα ελπίδες, αλλά την επόμενη, για θυμήσου; Δεν είχες ενοχές ποτέ; Δεν σκέφτηκες ποτέ τους επόμενους μήνες ότι είχαμε κάνει λάθος με το Πολυτεχνείο; Εγώ το σκεφτόμουνα συνέχεια…
Βέβαια εσείς στην Αθήνα ήσασταν αλλιώς. Πιο ηρωικοί και περήφανοι. Εγώ θα μπορούσα να είμαι εδώ, Τετάρτη έφυγα για μια ηλίθια άσκηση στο Ποινικό, και μου είπε ο Ντένης καθώς έμπαινα στα ΚΤΕΛ, μην πας, έλα στο Πολυτεχνείο, έγινε κατάληψη. Ε, καλά άσε να φύγω τώρα, θα γυρίσω το Σάββατο...
Έμεινα στη Θεσσαλονίκη και κάναμε κι εμείς κατάληψη το πρωί της Παρασκευής στο Πολυτεχνείο. Λέγαμε να πάμε στην Οδοντιατρική που ήταν κεντρικά, τελικά προτιμήθηκε η μίμηση. Είχε από τότε την επικοινωνιακή του σημασία και το μύθο του, το Πολυτεχνείο.
Μείναμε μέχρι τα χαράματα του Σαββάτου. Η μεγαλύτερη ευτυχία ήταν η ώρα της πορείας ως εκεί, της τρεχάλας. Αυτή η ζηλευτή έξαρση,εντάξει, υπήρξε για καποιες ώρες. Αυτό είναι που θέλουν όλοι να ξαναζήσουν. Και το παιχνίδι με το φόβο τους αρέσει άραγε; Δεν έχουν τίποτε καλύτερο στη ζωή τους; Ύστερα περιφερόμουν στις αίθουσες και τις συνελεύσεις και ομολογώ ότι συχνά δεν καταλάβαινα την υπερβολικά επαναστατική γλώσσα, και δεν συμφωνούσα με το σπάσιμο των καρεκλών. Κυκλοφορούσαν όλοι με ένα κομμάτι ξύλο, από πόδια τραπεζιών. Εσύ γιατί δεν έχεις, με ρώτησαν. Εγώ δεν μπορώ να παίξω ξύλο, είχα πει. Και με στεναχωρούσε αυτή η καταστροφή. Είναι κάτι που το σκέφτομαι συχνά. Δεν κατάφερα να πείσω κανέναν εκείνη τη νύχτα ότι δεν χρειαζόταν να σπάμε τις καρέκλες. Το προσπάθησα, αλλά μάταια.
Ωστόσο έκαναν κάτι πολύ σωστό, η επιτροπή που είχαμε εκλέξει. Όταν έμαθαν τι είχε γίνει στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, αποφάσισαν να παραδοθούμε. Εν ολίγοις. Αυτό. Να μη χυθεί αίμα. Δεν γίναμε ήρωες. Ας είναι καλά τα παιδιά. Το λέω και το ξαναλέω, αν και έτσι όπως συνταχθήκαμε να βγούμε ήταν πολύ ταπεινωτικό. Στριμωγμένοι, στη σειρά, κι έλεγα μέσα μου, ηττηθήκαμε, ας έχω τουλάχιστον ψηλά το κεφάλι.
Μπροστά είχε ένα τανκς με αναμμένους προβολείς, στρατιώτες με το όπλο προτεταμένο, και μόλις βγαίναμε μας σκόρπιζαν αστυνομικοί με σπρωξιές. Το κεφάλι ψηλά εσύ, έλεγα μέσα μου, και βγήκα κρατώντας αγκαζέ σφιχτά την Κατερίνα και προχωρούσαμε σαν αυτόματα. Κι όπως προχωρούσαμε αποφεύγαμε όσο μπορούσαμε τους αστυνομικούς που ήταν σκόρπιοι σε όλο το δρόμο, κι ένας είχε πιάσει ένα παιδί, που έφτασε σε μας, γαντζώθηκε πάνω μου, και μαζί γαντζωμένος πάνω του ο μπάτσος το κρατούσε και πήγαμε λίγα λεπτά έτσι, τραβώντας ο ένας τον άλλον, αλλά δεν άπλωσα το χέρι να βοηθήσω, να σπρώξω το μπάτσο, να κρατήσω το αγόρι κοντά μου, που εκλιπαρούσε με μια κλαψιάρικη φωνή, καθόλου ηρωικό κι αυτό, συνέχισα να προχωράω σα μηχανή με κύριο στόχο να ξεφύγω.
Αυτή ήταν η ηρωική έξοδος… Αλλά εγώ τουλάχιστον το ήξερα, και δεν είχα οπλιστεί με κανένα ξύλο. Είμαι δειλή, ήθελα να ζήσω, και μάλιστα αρτιμελής, κι ας είχαμε ιδιαιτέρως και αστόχαστα κινδυνεύσει επί ώρες. Κατουριόμασταν από το φόβο μας, και ουρλιάζαμε όταν μας χτυπούσαν, και τρέχαμε να γλιτώσουμε. Δεν θα σας άρεσε, πιστέψτε με. Σε κάνει να νιώθεις πολύ άσχημα, ο φόβος σε αποβλακώνει, σου φτωχαίνει τη ζωή, σου μαραίνει τα νιάτα. Δεν θέλω να χρειάζεται ηρωισμό τίποτα. Θέλω να ζω ασφαλής σε ελεύθερη χώρα, όπως τώρα. Σύμφωνα με τους νόμους. Οι νόμοι είναι για να προστατεύουν κυρίως ανθρώπους σαν εμένα, αδύναμους, δειλούς, αγύμναστους, που δεν θέλουν να παίζουν ξύλο, παιδιά, γριές και γέρους. Θέλουμε νόμους, σύνταγμα, δημοκρατία, ισότητα, τέτοια πράγματα για να συνεννοηθούμε. Όχι επαναστάσεις, όχι πολυτεχνεία. Όχι άλλα πολυτεχνεία. Δεν υπάρχει λόγος για τόση απελπισία.
Τα γράφω αυτά όλα μετά από τόσα χρόνια, γιατί διαρκώς καταλαβαίνω ότι έχει γίνει παρεξήγηση. Ακούστε πάλι τη φωνή του σταθμού. Ακούστε την αγωνία των εκφωνητών. Δεν ήθελαν να πεθάνουν και να γίνουν ήρωες. Δεν ζούσαμε σε εποχές μαύρες, δεν θέλαμε να θυσιαστούμε. Θέλαμε να ζήσουμε, να χαρούμε τα νιάτα μας, τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις. Να ζούμε όπως εσείς οι νέοι τώρα. Να βρίσκουμε τον εαυτό μας, όχι να ασχολούμαστε με τους καραβανάδες και να μας βασανίζουν. Τρελαίνομαι όταν ακούω νέους να μου λένε πως είχαμε το προνόμιο της εξέγερσης: Που είχαμε κάθε μέρα να κάνουμε με τα κατακάθια της κοινωνίας, και τα κατακάθια της δικής μας ψυχής, το φόβο μας. φρίκη, και πλήξη, και απόγνωση, και αδιέξοδα! Τώρα έχετε το προνόμιο της εξέγερσης. Πρέπει να είναι οπωσδήποτε με καδρόνια; Τώρα μπορείτε να κάνετε τόσα πράγματα για να αλλάξετε τον κόσμο. Υπάρχουν εθελοντικές οργανώσεις, γιατροί χωρίς σύνορα, ομάδες για τους μετανάστες, δενδροφυτεύσεις, πράγματα που δεν τα φανταζόμασταν. Ελάτε στην ομάδα μας, να κάνουμε μαθήματα ελληνικών στους μετανάστες. Μάθετε το ελληνικό αλφάβητο σε έναν αφρικανό που δεν πήγε σχολείο ποτέ του, και θα δείτε ότι θα αλλάξει ο κόσμος. Πηγαίνετε στην Ουρουγουάη με τους Ινδιάνους, στο Γκάζι με τα τσιγκανάκια, στη Σιέρα Λεόνε με τα παιδιά πολεμιστές, στον Κολωνό με το Κυριακάτικο σχολείο, ελάτε σε μας, στην Αγορά της Κυψέλης, ο κόσμος σας περιμένει να τον αλλάξετε. Και το μυαλό σας μπορεί να δουλέψει ελεύθερα. Να ακούει ελεύθερα, να διατυπώνει ελεύθερα, να ζει τη συγκλονιστική εμπειρία της ελεύθερης σκέψης. Είναι πιο συνταρακτικό από κάθε άλλη συγκίνηση, δεν αναπληρώνεται με τίποτα.
Αυτό το προνόμιο έχουμε τώρα. Εκτός κι αν επιτρέψουμε στους τραμπούκους να μας το αφαιρέσουν.

Δημοσιεύτηκε από την Άννα Δαμιανίδη σαν "Σημείωση" στο facebook

Σχόλια

 1. Πράγματι συγκινητικό και γενναίο το κείμενο της κας Δαμιανίδη...
  αρκεί να το τονίσουμε σωστά... γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε απλώς να την καταστήσουμε και αυτήν στόχο των αυγο-ριπτών! Ο τόνος, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι στο "όχι επαναστάσεις, όχι πολυτεχνεία" αλλά στο "τώρα μπορείτε να κάνετε τόσα πράγματα για να αλλάξετε τον κόσμο"... Οι εξεγέρσεις δεν είναι πάντα περιττές και μάταιες (ούτε καν οι βίαιες εξεγέρσεις) αλλά εξυπακούεται πως δεν μπορούν και να είναι αυτοσκοπός, όπως ίσως φρονούν ορισμένοι...
  από την άλλη οι εξεγειρόμενοι δεν οφείλουν να είναι ατρόμητοι (κάθε άνθρωπος φοβάται μπροστά στον κίνδυνο, είναι αυτό που λέμε ένστικτο αυτοσυντήρησης...) αλλά ούτε και πρέπει αυτοδικαίως να ηρωοποιούνται ή, φευ, να ανταμείβονται με ουφίκια (είμαι επαναστάτης ... έχω και τα χαρτιά!)
  Αν είναι λοιπόν καιρός να αποκαθηλώσουμε τις εξεγέρσεις και τα είδωλά τους, ας φροντίσουμε εγκαίρως να τα αντικαταστήσουμε με επαναστατικές πρακτικές σαν αυτές που προτείνει η κα Δαμιανίδη ... μόνο που και αυτές χρειάζονται γενναιότητα, ίσως και περισσότερη μάλιστα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χορεύει με τις λέξεις το κείμενο. Και είναι ένας χορός μεσμερικός, ατόφιος. Respect. Δεν θα μπω σε διαδικασίες ανάλυσης περί επαναστατικότητας και λοιπών από τη στιγμή που οι λέξεις έχουν ΨΥΧΗ και παύουν να είναι γράμματα του αλφαβήτου ενωμένα σε νοήματα.

  Δυστυχώς τόσο δυνατά και ψυχωμένα γραπτά έχουν πάντα την τύχη και την ατυχία της κατανόησης και της επεξήγησης...

  Βαθειά υπόκλιση στην Αννα Δαμιανίδου.
  Βαθειά υπόκλιση σε όσους μιλάνε, γράφουν και σκέπτονται με αυτόν τον τρόπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Λες και είμαστε συνεννοημένοι... Την ίδια μέρα (δεν είχα έρθει κατά δω για λίγο) το βρήκα στη σελίδα του Π. Μανδραβέλη και έβαλα λινκ. Είχα μόνο ένα ερώτημα: Αν όντως δεν υπάρχει απελπισία και σήμερα.
  Την είχα καθηγήτρια στο Εργαστήρι. Δεν έχω λόγια να την περιγράψω. Μας άνοιγε παράθυρα στο μυαλό. Ανθρωπος εξαιρετικής ευαισθησίας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο μόνος λόγος που είμαι αντίθετος σε τέτοια «αυγουλώματα» σαν το προχτεσινό, είναι γιατί δίνουν την δυνατότητα σε τέτοια ξερατά νοικοκυραιοσύνης να μολύνουν τον αέρα με τη μπόχα τους.

  ΥΓ1: όποιος θεωρεί το γιαούρτωμα και το αυγούλωμα «βία», να πάει να κοιταχτεί σε κανένα ψυχίατρο.

  ΥΓ2: ΟΚ, το πιάσαμε. Ο ΣΥΝ έχει δώσει γραμμούλα. Αποδεικνύονται ποιοί είναι τα «στρατιωτάκια» και σε ποιά πλευρά πολεμάνε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μου πέρασε για μια στιγμή η σκέψη να μην αφήσω τη φωνή της αγραμματοσύνης να ακουστεί... Καλύτερα στο φως όμως να πέφτουν οι μάσκες...

  Συγχαρητήρια και για το ΑΘΛΙΟ ακροδεξιό ποστάκι σου για τον Μίκη! Φόρα και τον αγκυλωτό στο μπράτσο τώρα και προχώρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δηλαδή, τί ακριβώς θέλει να πει η κυρία; Ότι βγήκε τότε, μαζί με το μπούγιο, μετά τρόμαξε, αυτό ήτανε; Κι απ τη δική της εμπειρία παίρνει μπογιά και βάφει ολωνών τα κίνητρα και τις προθέσεις;

  Από τί ή από ποιόν αναγορεύεται ως ιερό ευαγγέλιο «προς ΑΠΟΣΤΗΘΙΣΗ»;

  Και πραγματικά με λύπησε το περί «ακροδεξιού ποστ για το Μίκη».

  Πού έχουμε φτάσει; Τί πιστεύετε, ότι ζούμε σε καμμιά δημοκρατία;

  Μήπως δεν έχετε υπ' όψι σας ότι με τις προφάσεις της «τρομοκρατίας» και της «νομιμότητας» διώκονται και σήμερα ιδεολογίες; Έχουμε την πολυτέλεια να σφυρίζουμε αδιάφορα;

  Έχουμε την πολυτέλεια να ανεχόμαστε την νομιμοποίηση της «δημοκρατικής απολυταρχίας» από τον κάθε Μίκη και κάθε Κύρκο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το ότι ο καθένας από τους σχολιαστές, συμπεριλαμβανομένου και εμού - αλλά και του/της ΠΟΤΜΟΥ - μπορεί να πει το κοντό του και το μακρύ του, χωρίς να φοβάται οτι αυριο-μεθαύριο θα τον τσιμπήσει η ασφάλεια, με όλα τα συνακόλουθα, σημαινει ότι, ναι, σε "καμιά δημοκρατία" ζουμε. Με τις ατέλειες και τα στραβά της, αλλά παρόλ'αυτά, δημοκρατία.

  Και εξίσου - να το τονίσω: ΕΞΙΣΟΥ - σιχαμένος είναι ο ψευδοαναρχικός που θελει να ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ πετώντας αυγά και ό,τι άλλο σε ομιλητές που λένε τη γνώμη τους δημόσια, επώνυμα, και χωρίς κουκούλες, με τον ασφαλίτη που επίσης λογκρίνει με χημικά και στολή Ράμπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ Ν1:

  «Το ότι ο καθένας από τους σχολιαστές, συμπεριλαμβανομένου και εμού - αλλά και του/της ΠΟΤΜΟΥ - μπορεί να πει το κοντό του και το μακρύ του, χωρίς να φοβάται οτι αυριο-μεθαύριο θα τον τσιμπήσει η ασφάλεια, με όλα τα συνακόλουθα, σημαινει ότι, ναι, σε "καμιά δημοκρατία" ζουμε.»

  Ποιός είπε ότι δεν φοβάμαι «οτι αυριο-μεθαύριο θα με τσιμπήσει η ασφάλεια, με όλα τα συνακόλουθα»; Φυσικά και το φοβάμαι· και την άποψή μου και τις γνωριμίες μου και τη συμμετοχή μου σε ο,τιδήποτε γνωρίζω πολύ καλά ότι μπορεί να τις ακολουθήσει μια σύλληψη κι ένα κατηγορητήριο και 5-10-15 χρόνια μέσα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Είναι προφανές πως δεν έχεις την παραμικρή ιδέα του τι σημαίνει να ΜΗΝ έχει δημοκρατία και ελευθερία. Επίσης είναι προφανές οτι γι αυτό δεν φταις εσύ αλλά η άθλια κατάσταση όσων θα έπρεπε να σε είχαν ενημερώσει και κυρίως της Παιδείας μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ταπεινή μου γνώμη - του απαίδευτου - είναι ότι οι έννοιες «δημοκρατία» και «ελευθερία» δεν ταυτίζονται, ούτε θα μπορέσουν ποτέ να ταυτιστούν με οποιοδήποτε σύστημα εξουσίας, όσο «αντιπροσωπευτικό» και να είναι, όσο και να «εξασφαλίζει» ατομικά «δικαιώματα».

  Μου λέτε ότι δεν έχω κανένα δικαίωμα να ελπίζω σε κάτι καλύτερο. Διαφωνούμε. Κάθετα. Ελπίζω να το σεβαστείτε. Και να σεβαστείτε ότι ούτε όλες οι μέθοδοι αντί-δράσης είναι το ίδιο, ούτε αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι βάσει «συλλογικής ευθύνης».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ελευθερία είναι πάντοτε η ελευθερία του άλλου να σκέπετεται διαφορετικά.
  Ρόζα Λούξεμπουργκ

  Το να ρίχνεις γιαούρτι ή αυγό σε κάποιον, γιατί έπραξε έτσι ή αλλοιώς, με συνέπειες σε ανθρώπους, μπορώ να το συζητήσω. Το έκαναν και άλλοι, παλιά. Ίσως σε εποχή που υπήρχαν ακόμα μάγκες.
  Όμως, πώς μπορεί μια γνώμη, η όποια γνώμη, ν' αξίζει τέτοια τιμωρία; Εδώ, μπήκαμε ήδη σε σταθερό, σκληρό έδαφος ανελευθερίας. Βλέπω ήδη έναν εύσωμο, τύπο με μεγάλο ωραίο μουστάκι, να βγάζει το κεφάλι από τη γωνία και να μας γελά ειρωνικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Γελάει ειρωνικά γιατί βλέπει τον κοντό τύπο με τη χωρίστρα και το μικρό μουστακάκι που έχουμε φέρει στο σαλόνι μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Το σταθερό, σκληρό έδαφος ανελευθερίας, είναι ήδη εδώ:

  Διώξεις βουλευτών για κινητοποιήσεις
  Πρύτανης ΕΜΠ
  Βιτριόλι-ΙΙ
  Είμαστε Δημοκρατία. Πώς είπατε; «πολιτικό άσυλο»; Τί 'ν' αυτό;

  ενώ την ίδια στιγμή
  ενίσχυση κυβερνήσεων μειοψηφίας

  και σε ευρύτερο οπτικό πεδίο
  ανεκτικότητα
  τρομοπολιτική

  Την ίδια στιγμή - παίρνω ως παράδειγμα τον συγκεκριμένο - ο «δημοσιογράφος - θύμα» βλέπει θετικά τα τερτίπια ενίσχυσης του δημοκρατικού ολοκληρωτισμού: ναι ρε, συμμετέχετε!

  «Φιμώνεται», λοιπόν, ο εν λόγω κύριος και οι ομοειδείς του. Με ποιόν τρόπο; Άραγε παύουν να είναι σημαίνοντες διαμεσολαβητές γνώμης ή μήπως τα δύο αυγά απαγορεύουν στην «εναλλακτική» τους άποψη να φτάσει σε περισσότερους ανθρώπους;

  Την ίδια στιγμή που αυτοί αποτελούν τα πιό αποτελεσματικά πιστόλια, των οποίων οι σφαίρες, εποστρακιζόμενες από ΜΜΕ σε ΜΜΕ και σ' όλο το πλέγμα της επίσημης «πληροφόρησης», δολοφονούν εν ψυχρώ ευάλωτες - από τον καθημερινό πόλεμο - συνειδήσεις, συμβάλλοντας στην μαζοποίηση και λοβοτομή που θα παράξει πειθήνιους υπηκόους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αναρωτιέμαι σε ποιο γκουλάγκ ή σε ποιο Αουσβιτς θα μας έστελναν αυτοί που σήμερα πετούν αυγά αν είχαν την εξουσία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Δύο τελευταία θα πω, για όποιον δεν έχει κομματικές παρωπίδες και γραμμές που πρέπει να εκτελέσει.

  Τα γκουλάγκ και οι διώξεις διαφωνούντων είναι προνόμιο της Αριστεράς. Αυτή ξέρει από τέτοια, οπότε αποταθείτε σ' αυτήν.

  Είναι οξύμωρο το «αν είχαν την εξουσία αυτοί που σήμερα πετούν αυγά». Διότι ακριβώς αντιτίθενται στην ίδια την έννοια της εξουσίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Πώς αντιτίθενται στην έννοια της εξουσίας όταν η συμπεριφορά τους είναι τόσο απίστευτα εξουσιαστική και δοξάζει την ωμή, κυριολεκτική βία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Η χρήση βίας είναι ΠΑΝΤΟΤΕ εξουσιαστική. Αντιεξουσιαστική βία δεν υφίσταται.
  Το αν αυτή η εξουσία είναι θετικότερη από την καθεστωτική εξουσία και βία ή όχι είναι άλλη συζήτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Η χρήση βίας είναι ΠΑΝΤΟΤΕ εξουσιαστική. Αντιεξουσιαστική βία δεν υφίσταται.
  Το αν αυτή η εξουσία είναι θετικότερη από την καθεστωτική εξουσία και βία ή όχι είναι άλλη συζήτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου