Η Κρίση στα ΜΜΕ - Από την αρχή...

Ας πιάσουμε και πάλι το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει...

Αφορμή, δύο άρθρα:

>Συμμετοχική ή «μιντιακή» δημοκρατία;
>67,7% αύξηση επισκεψιμότητας στο Enet

Αλλά και αυτό: Οι εκκρεμότητες στα media

Να θυμηθούμε όμως πρώτα τις
100 Σημειώσεις:

Καθώς και κάποιες ακόμη:

Η Κρίση στα ΜΜΕ (3 extra σημειώσεις)
Η Κρίση στα ΜΜΕ (επίκαιρη σημείωση για ΗΠΑ)
Η Κρίση στα ΜΜΕ - (μια ακόμη σημείωση...)


Από το Συμμετοχική ή «μιντιακή» δημοκρατία; αντιγράφω:

Τέλος εποχής των εφημερίδων;

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ*

Κατάρρευση των πωλήσεων, κατάρρευση της διαφήμισης, μείωση των εσόδων έως και 50%.

Αυτή είναι η εικόνα της κατάστασης του Τύπου το 2009. Ενα μη μέλλον. Σε κάθε εφημερίδα (και περιοδικό) το φάντασμα των απολύσεων ή του κλεισίματος πλανάται πάνω από τα κεφάλια των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις Τύπου.

Εκδότες και συνδικάτα προτείνουν κάποια μέτρα οικονομικής στήριξης του κλάδου, απαραίτητα τα περισσότερα για την επιβίωση του Τύπου και των εργαζομένων, αλλά μόνο για την επιβίωση. Αγνοούν την ανάγκη ριζικής αλλαγής στο περιεχόμενο του Μέσου, χωρίς την οποία το μέλλον των εφημερίδων είναι προκαθορισμένο: ο θάνατος.

Η εφημερίδα δεν είναι ένα δοχείο ειδήσεων-gadget ατάκτως ερριμμένων. Είναι (θα έπρεπε να είναι) μια πολυφωνία κοινών αναζητήσεων, συλλογικών ανακαλύψεων. Ενας σύντροφος υπαρκτών και ονειρικών περιπλανήσεων.

Ενα όχημα εξερεύνησης του καινούργιου κόσμου που γεννιέται. Μια κριτική ματιά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Η οικονομική ενίσχυση είναι η αναγκαία, όχι όμως και η ικανή συνθήκη για να βγει ο Τύπος από την εντατική. Οι εφημερίδες θα υπάρξουν μόνο αν ξανασκεφτούν τον εαυτό τους, το ψηφιακό τους μέλλον και αν βασιστούν στους δημοσιογράφους. Η συρρίκνωση του αριθμού και των δικαιωμάτων των συντακτών, των αρθρογράφων, των ανταποκριτών, των απεσταλμένων, των φωτορεπόρτερ, όλων εκείνων που εγγυώνται την εγκυρότητα της ενημέρωσης, θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να επιταχύνει το θάνατο της έντυπης ενημέρωσης και να χαθεί η δυνατότητά της να περάσει με αξιώσεις ποιότητας στην εποχή του Internet.

Θα είναι ένα τραγικό λάθος, εκτός κι αν είναι ένα προσχεδιασμένο λάθος.

(*) Ο Βασίλης Μουλόπουλος είναι δημοσιογράφος, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ)

Σχόλια