Αυτοδυναμία ή παντοδυναμία

Οπως όλα δείχνουν το ΠΑΣΟΚ θα βγει όχι απλώς αυτοδύναμο αλλά παντοδύναμο μέσα από τις κάλπες. Και δεν είναι μόνο η κατάρρευση, σαν χάρτινος πύργος, της Νέας Δημοκρατίας.

Ούτε οι πάνω από 156 βουλευτές που μπορεί να εξασφαλίσει ο Γ. Παπανδρέου. Είναι περισσότερο το οτι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει αντιπολίτευση. Διότι πως θα τολμήσει να αντιπολιτευτεί σκληρά μέτρα που και η ίδια επαγγέλλεται και που γι' αυτά ζητούσε την ψήφο του κόσμου;
Ή μήπως θα αντιπολιτευτεί τις όποιες μικρο-"παροχές" θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ή τις όποιες μικρές διορθωτικές κινήσεις όπως για παράδειγμα τις περίφημες αυξήσεις «στο ύψος του πληθωρισμού», δηλαδή του 0,80%;
Οι θέσεις με τις οποίες προκάλεσε εκλογές και διεξάγει τον προεκλογικό του αγώνα ο Κ. Καραμανλής όχι μόνο του στερεί μια ακόμη ευκαιρία να κυβερνήσει αλλά υποσκάπτει και το ρόλο του ως αντιπολίτευση. Στην ουσία θα πρόκειται, στην καλύτερη περίπτωση για μια συναινετική και στη χειρότερη, μια αντιπολίτευση που θα ωθεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε πιο νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις.

Μαύρα τα μαντάτα λοιπόν... Μαύρος και ο χειμώνας που έρχεται με ένα προϋπολογισμό που όπως όλα δείχνουν θα είναι προϋπολογισμός απίστευτης λιτότητας και χωρίς Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Η μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση μπορεί να γίνει από την Αριστερά. Εάν βεβαίως καταφέρει να έχει μια ικανοποιητική εκπροσώπηση στην επόμενη Βουλή.

Σχόλια

 1. Σωστά, αλλά η αριστερά που υπαινίσσεσαι ίσως θα ήταν καλύτερα να ΜΗΝ μπει στην Βουλή μήπως και καταλάβει επί τέλους ότι εκτός από τα 'μπλα μπλα μπλα δημοκρατία' χρειάζεται _πραγματική_ ιδεολογική θέση αλλά και οργανωτική δομή ... κατανοητή και από ανθρώπους με IQ λιγότερο του 150 ... καλές είναι οι άπειρες συνιστώσες αλλά για την Φυσική όχι για την Πολιτική. Οι (μάλιστα όχι άπειρες) συνιστώσες στην Γερμανία μετατρέπουν την Μέρκελ σε Θάτσερ ... ακόμα να ληφθεί - επί τέλους - αυτό το πραφανές μήνυμα ;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Υποτεθείσθω ότι η αριστερά μπαίνει με 100 έδρες στη Βουλή.

  Ε, και;

  Πώς θα ανασχέσει την καταιγίδα;

  Όταν μαζεύονται σύννεφα στον ουρανό, η λύση δεν είναι να προσπαθήσεις να ανέβεις εκεί για να τα διώξεις. Η λύση είναι να θωρακιστείς για να μη βραχείς. Να αντισταθείς στο νερό που θα πέφτει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. grsail >>> Δεν υπαινίσσομαι τίποτα. Πιο ξεκάθαρα δεν λέγεται.
  Ναι, και σύμφωνα με τον Βορίδη και τον Αδωνι είναι ΚΑΛΥΤΕΡΑ να μην μπει στη Βουλή και ίσως είναι και πολύ καλύτερα να μπει στις φυλακές. Οχι μέχρι να ξεκαθαρίσει την ιδεολογία της αλλα μέχρι να καθαρίσουμε εντελώς από τα κουμμούνια.

  Σε κάλυψα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πότμος >>> Προς το παρόν αρκούν 11 έδρες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. «αρκούν»...

  ... για να... ;;;

  (Θυμήσου λίγο τί είπε ο Κ.τζ.φύρερ:

  «εγώ θέλω να μπει στην βουλή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α,

  να είναι όλοι στο φως,

  ΓΙΑΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΠΕΤΑΕΙ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κι επειδή το λέει ο κάθε μαλάκας θα τον αφήσουμε να αλωνίζει για να πάμε κόντρα στη μαλακία που είπε!!!

  Πολιτικότατος συλλογισμός!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αν το προσέξεις λίγο καλύτερα, έχει μεγάλη σημασία αυτό που λέει.

  Είναι καλύτερα κάποιος/οι να σπαταλούν ενέργεια και ικανότητες στα της ύπουλης, σκοτεινής και αηδούς «πολιτικής ζωής»;

  Ή να επενδύουν αυτά τα κεφάλαια στους αγώνες για το μέλλον όλων μας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Συγνώμη, αλλά ούτε ύπουλη, ούτε σκοτεινή ούτε και αηδή θεωρώ την πολιτική ζωή...

  Αηδία μου προκαλεί η απολιτική ζωή και η κυνικότητα.

  Ουτε θεωρώ οτι είναι αγώνας ο πετροπόλεμος στα Εξάρχεια. Ζω στην περιφέρεια και αγώνας είναι η κάθε μέρα και η κάθε ώρα για να αναστήσουμε τα παιδιά μας και να σταθούμε στα πόδια μας.

  Αγώνας είναι να υπερασπίζεσαι τη Δημοκρατία σε κάθε της μορφή ακόμα κι αν κάποιοι την λασπώνουν.

  Κι αυτό το κάνεις μόνο αν είσαι παρών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Δεν νομίζω να είμαι απολίτικος, ούτε ο κυνισμός είναι εξάλλου. Κι ούτε συνηθίζω να παίζω πετροπόλεμο στα Εξάρχεια - αλλά, φυσικά, μακρυά από μένα να καταδικάσω την αγνή οργή.

  Άλλοι παίζουν πολιτικάντικα παιχνίδια με τα Εξάρχεια.

  Εκπλήσσομαι που δεν έχεις διαπιστώσει την υπουλότητα, το σκότος και την αηδία του πολιτικαντισμού. Άλλα δείγματα έχω πάρει από τα άρθρα σου μέχρι τώρα.

  Μήπως, τελικά, έχουμε δημοκρατία και δεν το έχω καταλάβει;

  Δεν είμαι ενατίον «σας», δεν επιτίθεμαι. Απλά εκφράζω τον φόβο μήπως τελικά το σύστημα έχει καταφέρει να βάλει και την αριστερά να παίξει απλά τον προβλεπόμενο ρόλο της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ναι, αλλά μόνο ο Άδωνης και ο Βορίδης θα απαντούσαν όπως εσύ ... τι έπαθες ;!

  Αισθάνεσαι άνετα με το γελοίο συνοθύλευμα των έντεκα(;) συνιστωσών; Αυτό οδηγεί κάπου;

  ... δεν χρειαζόμαστε 'Κουμμούνια' όπως λες φίλε μου ... χρειαζόμαστε Αριστερά !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Πότμος >>> Είναι άλλο πράγμα η "πολιτική ζωή" και άλλο ο "πολιτικαντισμός". Αυτή τη διαφορά εντοπίζω σε ο,τι γράφω και οχι την βέβαια την ταύτισή τους που είναι ίδια με το άθλιο "όλοι ίδιοι είναι".
  Λοιπόν, ούτε είμαστε όλοι ίδιοι ούτε όσοι ασχολούνται με την πολιτική είναι πολιτικάντηδες.

  Το αν έχουμε δημοκρατία ή όχι είναι ένα διαρκές ζητούμενο. Η δημοκρατία όπως και η ελευθερία δεν είναι μια πάγια κατάσταση, είναι κάτι που κερδίζεται ή χάνεται την κάθε ιστορική στιγμή.
  Είναι πράξη και όχι θεωρητική ιδέα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. grsail >>> Θα συνεχίσεις να φέρνεις τους χιτλερίσκους από το παράθυρο και μάλιστα σε μια άσχετη συζήτηση;

  Τι έπαθα;
  Βαρέθηκα!
  Βαρέθηκα τα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Βαρέθηκα τις επιθέσεις των "φίλων", πιο πικρές και πιο επώδυνες από των "εχθρών".

  Και όχι, δεν αισθάνομαι άνετα με τις έντεκα συνιστώσες. Θα προτιμούσα να υπήρχαν άλλες σαράντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αν διαβάσεις παραπάνω θα δεις ότι τους χιτλερίσκους τους έφερες εσύ στην συζήτηση … πράγμα που πραγματικά μου έκανε μεγάλη εντύπωση, μάλλον … ξέσπασες απάνω μου. Απάντησα και εγώ λοιπόν αναλόγως.

  Δεν υπάρχουν χτυπήματα κάτω από την μέση, μόνο επιχειρήματα που μπορούν ή όχι να απαντηθούν / καταρριφθούν.

  Καλές οι σαράντα συνιστώσες αλλά τότε ξεπέφτουμε από την πολιτική δράση στο επίπεδο του hobby, αυτό εμένα δεν με καλύπτει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Hobby;

  Το να επεξεργάζεσαι λύσεις, να έχεις πρόγραμμα -για πρώτη φορά η Αριστερά έχει πρόγραμμα-, το να είσαι διαρκώς παρών στους δρόμους και στη Βουλή είναι hobby;

  Κι από hobby φτάνεις να τρως τις ίδιες σου τις σάρκες επειδή δεν βολεύεσαι με "καθαρότητες" και σιγουριές;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. - σέβομαι του αγώνες στους οποίους, κατά δύναμιν, συμμετέχω

  - δεν είμαι κολλημένος με "καθαρότητες" ... άλωστε ... "κάθε ιδεολογική καθαρότητα είναι φασιστική γιατί κινείται στη σφαίρα του απόλυτου"

  ... όμως οι έντεκα ή σαράντα _οργανωτικές_ (και όχι ιδεολογικές) συνιστώσες διαισθάνομαι ότι δεν οδηγούν πουθενά ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ναυτίλε μου κάνει εντύπωση, ότι μιλάς για παντοδυναμία του ΠΑΣΟΚ την στιγμή που οι οικολόγοι παλεύουν για να μπουν στη βουλή. Ενδεχόμενη είσοδος των πράσινων στο κοινοβούλιο δυσκολεύει εώς αποκλείει την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Το παιχνίδι είναι ανοιχτό και είναι μπροστά μας. Το κρυφτούλι (καμία συνέντευξη σε τηλεοπτικό μέσο) του παπανδρεου μόνο καλό δεν του κάνει(το ξέρουν στο ΠΑΣΟΚ), απλώς φοβούνται μην κάνει το μεγάλο λάθος- γιατί άραγε;
  Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι οικολόγοι ενισχύονται και το ΠΑΣΟΚ εμμείνει να κάνει συντήρηση δυνάμεων, πολλά έχουν να δουν τα μάτια μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Η «πολιτική ζωή» που ασκεί εξουσία, δεν ταυτίζεται με τον πολιτικαντισμό;

  Δεν είπα «όλοι ίδιοι»· είπα - κι επιμένω - «μήπως τελικά το σύστημα έχει καταφέρει να βάλει την αριστερά να παίξει απλά ένα προβλεπόμενο ρόλο»;

  Δεν είναι το θέμα οι συνιστώσες. Μαζί σου σ' αυτό, μακάρι να ήταν 52.

  Το θέμα είναι αν πρέπει να δέχεται τελικά κανείς να παίξει με τους όρους του αντιπάλου, ή είναι καλύτερα να μεταφέρει το παιχνίδι σε ένα προσφορώτερο πεδίο μάχης;

  Στην πρώτη περίπτωση, τί μπορείς να κερδίσεις; Πρακτικά, όχι θεωρητικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Δεσμεύομαι κι εγώ για λόγους δεοντολογίας περισσότερο από τον άθλιο νόμο περί δημοσίευσης δημοσκοπήσεων -όχι οτι τις είχα ποτέ σε υπόληψη- αλλά και πέρα από αυτές δεν νομίζω οτι υπάρχουν πιθανότητες εισόδου των Οικολόγων στη Βουλή. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το παλεύει...

  Το ΠΑΣΟΚ θα βγει αυτοδύναμο και με προοπτική να μας κατσικωθεί όχι για τα επόμενα 20 χρόνια αλλά για τα επόμενα 40...

  Εκτίμησή μου είναι επίσης οτι η αποχή του Παπανδρέου από άλλες συνεντεύξεις μόνο καλό θα του κάνει αφού είναι μια κίνηση που ενισχύει το ηγετικό του προφίλ, αυτό της ήρεμης δύναμης που ετοιμάζεται για το "αύριο" αντί να ξοδεύεται. "Περνάει" το μήνυμα πως το αποτέλεσμα έχει κριθεί και οτι "σηκώνει τα μανίκια". Το επικοινωνιακό επιτελείο του ξέρει πολύ καλά τι τον συμβουλεύει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Πότμος >>> Πολλά έχει να κερδίσεις. Και κυρίως το οτι δεν εκχωρείς τη Βουλή στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ, δηλαδή στις δυνάμεις της συντήρησης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Η Ελευθερία είναι πάντοτε η ελευθερία του άλλου να σκέφτεται διαφορετικά.
  (Ρόζα Λούξεμπουργκ)

  Η Δημοκρατία, άν αξίζει ν' αποκαλείται έτσι, σ' αυτό ακριβώς το αξίωμα στηρίζεται.
  Να μη το ξεχνάμε ποτέ. Να μην αφορίζουμε όσους σκέφτονται αλλοιώς, αλλά να συζητούμε μαζί τους με επιχειρήματα. Να προτείνουμε, όχι μόνον να απορρίπτουμε.
  Όσο για το σοσιαλισμό, ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα είναι σοσιαλισμός (Ν. Πουλαντζάς).
  Να βλέπουμε λοιπόν ως αντίπαλο, τους σταλινισμούς κάθε είδους και απόχρωσης, ακόμη και μέσα στο κόμμα που υποστηρίζουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Κι επειδή ακριβώς πρέπει και θέλουμε να πιστέψουμε τα λόγια και της Ρόζα και του Πουλαντζ ας έχουμε κατα νου οτι ο σταλινισμός (που υπάρχει ως κατάλοιπο στην αριστερή σκέψη) δεν πολεμιέται με σταλινισμό, με διαγραφές και εκκαθαρίσεις...
  Αλλά με δημοκρατία. Περισσότερη δημοκρατία.
  Η Δευτέρα πρέπει να είναι μια άλλη μέρα και για την Αριστερά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. ... όλα καλά αλλά στην τελευταία φράση του σχολίου 15 κανείς δεν μπόρεσε ή δεν τόλμησε να απαντήσει !

  ... καλή η φωτισμένη Ρόζα και ο εκλεπτισμένος Πουλαντζάς αλλά ίσως μας χρειάζεται πια ο William Godwin μήπως ο Pyotr Alexeyevich Kropotkin, ο Pierre-Joseph Proudhon και ο Michail Aleksandrovich Bakunin για να ξυπνήσουμε ...

  Καλή η ανώδυνη παρέα των ημιδημόσιων υπαλλήλων αλλά μήπως τώρα χρειάζεται και κάτι ΑΛΗΘΙΝΟ ; ... λέω ΜΗΠΩΣ ;

  ... επίσης θα έλεγα ότι η πολιτική (και πρακτική) δράση είναι πολύτιμη αλλά η είσοδος στην ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ και ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ μαϊμού ΒΟΥΛΗ δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός !

  ... η οικοδόμιση ενός μακροπρόθεσμου και καθαρού οράματος (σε πλαίσια Ευρωπαϊκά) είναι πολύ (πολύ!) σημαντικότερη !!

  ... και εγώ "βαρέθηκα" να λειτουργώ ως " εχθρός του λαού" ή ως "φωνή βοόντως εν τη ερήμω" αλλά επιμένω !

  ... και όποιος δεν καταλαβαίνει ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. @ grsail
  Εγώ πάλι, αντί Μπακούνιν και Κροπότκιν προτείνω (εκτός της Ρόζας και του Νίκου) τον Antonio Gramsci ("Απαισιοδοξία της σκέψης, αισιοδοξία της θέλησης", αγώνας για ηγεμονία στις ιδέες) και τον Rudi Dutschke ("μακρά πορεία δια μέσου των θεσμών", και στο βάθος, το Πράσινο ως νέο Κόκκινο για την αποτροπή της πλανητικής καταστροφής).
  Επίσης, αντί του Godwin, προτείνω τον ρομαντικό σύγχρονο και συμαπατριώτη του William Wordsworth που ενδιαφερόταν πιό πολύ για το μέλλον παρά για το παρόν ("The Child is Father of the Man").

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. @Κου-κούπετρος
  Μου θύμισες πολλά με τον Rudi Dutschke. Τον William Wordsworth δεν τον ξέρω (θα το μάθω όμως).

  Μιας και ανοίξαμε τέτοια κουβέντα η Ulrike Meinhof έγραφε πριν από 45 χρόνια:

  "Όποιος δεν οπλίζεται πεθαίνει. Όποιος δεν πεθαίνει, είναι θαμμένος ζωντανός: στις φυλακές, στα αναμορφωτήρια, στις τρύπες (τις πόλεις-δορυφόρους), στις απαίσιες πέτρες των μοντέρνων κτιρίων, στους παιδικούς κήπους και τα σχολεία, στις πλήρως εξοπλισμένες μοντέρνες κουζίνες, στις κρεβατοκάμαρες-παλάτια"

  Να οπλιστούμε ... ναι βέβαια ... με τι ; [ με βουλευτική Lexus ίσως :-)) ]

  (με μολότωφ και ντουφέκια; ... άστο ... το μοντέλο δοκιμάστηκε και απέτυχε !)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Το μοντέλο όχι απλώς απέτυχε αλλά έφερε και τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα απο αυτά που επιδίωκε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. @ grsail:
  Φυσικά, ο Ρούντι είχε δίκιο, η Ούλρικε άδικο.
  Αλλά και οι δυό είναι νεκροί, πέθαναν νέοι. Τραγικοί ήρωες από αντίστροφους δρόμους, και οι 2 με καλές προθέσεις. Αλλά, πέρα από τις προθέσεις υπάρχει η πραγματικότητα ...

  Για τον William Wordsworth (τρισμέγιστος ρομαντικός ποιητής του 1800, δυστυχώς άγνωστος και αμετάφραστος στη χώρα της φαιδράς μπανανέας):
  http://www.online-literature.com/wordsworth/

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου