Νίκη του αριστερού πολίτη

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο αριστερός πολίτης έχει πετύχει τη δική του νίκη. Η επιχείρηση περιθωριοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, με την εκμετάλλευση φαινομένων απαξίωσής του που τροφοδοτήθηκαν από το εσωτερικό του, δεν πέρασε! Ο ΣΥΡΙΖΑ, με όπλα την ενωτική πρότασή του προς την αριστερά, τις προγραμματικές θέσεις και την πολιτική του πρόταση, ακόμη και την ικανότητα ειλικρινούς αυτοκριτικής, υπάρχει εδώ!

Η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών σηματοδοτεί τη δυναμική επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ζωή της χώρας. Την ικανότητά του να διαδραματίσει ρόλο στις μετεκλογικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, μεσούσης της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, προβάλλοντας ως προγραμματικό πρόταγμα την απασχόληση, ιδιαίτερα για τους νέους.


Δεν είναι μόνον η φιλοτιμία και το πλεόνασμα ανιδιοτέλειας των αριστερών πολιτών που τους συσπειρώνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η συνείδηση ότι χρειάζεται ισχυρό αριστερό αντίβαρο σε μια Βουλή, όπου το αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ θα ρέπει προς δεξιές πολιτικές, πιεζόμενο και από την παρουσία μιας ισχυρής, αν και διαιρεμένης, δεξιάς αντιπολίτευσης. Όχι μόνο στα θέματα της οικονομίας, αλλά και σε θέματα βαθύτερων προοδευτικών αξιών, που προσβάλλονται με το δόγμα περί μηδενικής ανοχής απέναντι στους μετανάστες, Δόγμα που υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ και προβάλλει ακόμη και με το κραυγαλέο σύνθημα να απελαθούν οι μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Η ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στενά κομματικός στόχος. Δεν εξηγείται με ερμηνείες πως πρόκειται για... "ψήφο οίκτου". Είναι συνειδητή πολιτική θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα προβλήματά του, εγγράφεται στο ευρωπαϊκό ρεύμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Σήμερα στη Γερμανία και την Πορτογαλία αναμένεται τα αντίστοιχα κόμματα να ραγίσουν την αυταρέσκεια των δεξιών δυνάμεων ότι έχουν κυριαρχήσει στις ευρωεκλογές. Και να στείλουν μήνυμα ότι η διέξοδος από την οικονομική κρίση μπορεί να είναι προς τα αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει αποδείξει με σειρά πρωτοβουλιών του για τα δικαιώματα των νέων (άρθρο 16, stage) και την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή του στα κινήματα, μπορεί να εκφράσει πολιτικά τον κοινωνικό ριζοσπαστισμό, να παίξει ρόλο στην κοινωνικοποίηση της πολιτικής και στην πολιτικοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τις τελευταίες μέρες η εκλογική επιρροή του βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Αυτή την εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχτεί "επιθέσεις φιλίας" ή και ανοιχτές προκλήσεις. Δεν θα κατορθώσουν όμως να αρπάξουν από τους αριστερούς την ψήφο τους, τη δική τους νίκη.


ΑΥΓΗ

Σχόλια