Το 'πε - το 'πε ο παπαγάλος

AΥΓΗ 27/09/2009

Ας θυμηθούμε μια ιστορία. Μια πικρή ιστορία από εκείνες που έχουν στοιχειώσει τον κόσμο της καθ' ημάς αριστεράς. Εκεί, λοιπόν, στα βάθη του 1993. Στις εκλογές του 1993 και συγκεκριμένα στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα.

Τότε, που λέτε, διέρρευσε τεχνηέντως (και πολύ μαζικά) από τη Χαριλάου Τρικούπη η πρόβλεψη ότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κερδίζει μεν τη Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά κινδυνεύει η αυτοδυναμία του. Η διαρροή έπιασε τόπο. Βοήθησε σ' αυτό και η όντως πολύ μεγάλη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Μητσοτάκη. Το αποτέλεσμα; Το ΠΑΣΟΚ έπιασε στην κάλπη το θηριώδες 47% εξασφαλίζοντας την ομοίως θηριώδη αυτοδυναμία των 170 βουλευτών. Και ο ΣΥΝ έμεινε εκτός Βουλής για 4.000 ψήφους...

Τελευταία προεκλογική εβδομάδα και τα παπαγαλάκια πιάσανε ήδη δουλειά. Όπως και τότε, όπως πάντα. Όταν παρέχει πρόσφορο έδαφος η απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων.

Τι λένε τα παπαγαλάκια; Μα, τα αυτονόητα, ή μάλλον τα καλά και συμφέροντα. Τα γαλάζια παπαγαλάκια παίρνουν όρκο ότι ανέβηκε αλματωδώς η συσπείρωση της Ν.Δ. (ιδίως μετά το ντιμπέιτ των δύο, όπου, καθώς πιστεύουν, διέπρεψε ο αρχηγός τους), ότι έκλεισε η ψαλίδα και ότι η αναμέτρηση εξελίσσεται σε ντέρμπι.

Από την άλλη μεριά, τα πράσινα παπαγαλάκια κινδυνολογούν ασυστόλως ψιθυρίζοντας ότι παίζεται η αυτοδυναμία τους και ότι, εν πάση περιπτώσει, ας μη μιλάμε για αυτοδυναμία των 151, είδατε τι έγινε με τον Παυλίδη, με τον Τατούλη και με τον Μανώλη.

Το φρέσκο στοιχείο των πράσινων διαρροών (κι αυτές είναι οι πιο επίμονες τις τελευταίες ημέρες) είναι ότι έχει κλειδώσει η είσοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Μετά την εξαιρετική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο ντιμπέιτ...

Αλήθειες και ψέματα

Ποια είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι τίποτε δεν παίζεται και τίποτε δεν έχει κλειδώσει. Η αλήθεια είναι πως, απ' ό,τι φαίνεται, κι απ' ό,τι είναι λογικό κι αναμενόμενο, εξάλλου, ανεβαίνει όντως η συσπείρωση της Ν.Δ. Κλείνει μάλλον η στρόφιγγα των διαρροών προς τον ΛΑΟΣ.

Προς εκείνη άλλωστε την κατεύθυνση στοχεύει τις τελευταίες ημέρες ο Καραμανλής με την αναβάθμιση της "πατριωτικής" συνθηματολογίας του. Βοηθούν εξάλλου και οι "εσπευσμένες" επιτυχίες στο πεδίο του νόμου και της τάξης.

Όμως, το ισοζύγιο εκροών - εισροών ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Δεδομένου ότι με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο δεν παίζει τον παραμικρό ρόλο η διαφορά ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. Και με μία ψήφο διαφορά το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει το πριμ των 40 εδρών.

Η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να κινδυνεύει με τίποτε. Οι γνωρίζοντες μάλιστα περιμένουν άνετη αυτοδυναμία. Καθώς, κατά παράδοσιν, το ρεύμα του νικητή λειτουργεί πολλαπλασιαστικά τις τελευταίες ημέρες.

Όσο για το "κλείδωμα" της εισόδου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, είναι γεγονός ότι μετά την πολιτικά πειστική και πολιτικά καθαρή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο ντιμπέιτ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει αξιοσημείωτη δυναμική. Καθώς αναδείχθηκε εκεί το "καλό πρόσωπο" του ΣΥΡΙΖΑ. Το σωστό, το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το πρόσωπο που τσαλακώθηκε άγαρμπα το τελευταίο τρίμηνο.

Εμφανίζει, λοιπόν, τις τελευταίες ημέρες αξιοσημείωτη δυναμική ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, βεβαίως, δεν έχει κλειδώσει τίποτε. Όπως η ίδια η Ιστορία, η διόλου εύκολη και διόλου ανέφελη Ιστορία της αριστεράς διδάσκει, τίποτε δεν κλειδώνει παρά μόνο στην κάλπη...

Σχόλια