Κακογράφοι

Οταν διαβάζεις πολλά είναι επόμενο να συναντάς και κάκιστα κείμενα. Περισσεύουν άλλωστε οι κακογράφοι και οι "ξεπέτες", ιδιαίτερα στον Τύπο. Τέτοιες κακογραμμένες "ξεπέτες" όμως σαν κι αυτές που διάβασα σε διάστημα δύο εβδομάδων δύσκολα μπορεί να ανακαλέσει η μνήμη μου. Ισως επειδή μου έπεσαν μαζεμένες. Ισως και λόγω αδειών του θέρους όπου οι γράφοντες είπαν να γράψουν "στο πόδι" δύο-τρία κατεβατά για να έχουν να πορεύονται οι αρχισυντάκτες τους και αντίστοιχα οι αρχισυντάκτες ελλείψει συντακτών τα έριξαν κακήν κακώς στις εφημερίδες τους. Θα σταθώ σε δύο, τα χειρότερα, ενδεικτικά της κατάντιας ορισμένων γραφιάδων. Και τα δύο από βιβλιόφιλα ένθετα διαφορετικών εφημερίδων και τα δύο παρουσιάσεις/κριτικές βιβλίων και τα δύο από "έγκυρες" υπογραφές.
Στο ένα, αυτό που διάβασα πιο πρόσφατα, ο βιβλιοκριτικός γεμίζει μια ολόκληρη σελίδα με εμβριθείς παπαρολογίες για ένα βιβλίο της εγχώριας παραγωγής που μάλλον δεν του άρεσε και μάλλον είναι όντως κακό χωρίς όμως να λέει άμεσα κάτι τέτοιο ή και να το τεκμηριώνει. Η αίσθηση που αφήνει είναι οτι "έπρεπε" να το παρουσιάσει και το κάνει σαν να πίνει "άσπρο πάτο" κάποιο πικρό καταπότι. Το αποτέλεσμα είναι να μοιράζεται την πικράδα με τον αναγνώστη μέσα από δεκάδες "γουλιές" αηδίας ενώ θα μπορούσε (;) να πει "ευχαριστώ, δεν θα πάρω" και να μην χαλαλίσει ούτε μισή λέξη, ούτε μισό εκατοστό χαρτιού.
Τέτοια παραδείγματα αναγκαστικής παρουσίασης αδιάφορων ή κακών βιβλίων έχουμε πολλά. Και η απορία μένει: τι ακριβώς προσφέρουν και σε ποιόν αφού ούτε τον συγγραφέα βοηθούν ούτε τις εκδόσεις που τον εκδίδουν ούτε φυσικά και τους αναγνώστες.
Το δεύτερο κακογράφημα το διάβασα πριν δύο εβδομάδες. Αφορούσε την πρόσφατη έκδοση βιβλίου ενός συγγραφέα που τυχαίνει να διαβάζω μετά μανίας τον τελευταίο καιρό. Το ίδιο το βιβλίο περιμένει υπομονετικά τη σειρά του στο κομοδίνο μέχρι να διαβαστούν τα ογκώδη "αδέλφια" του. Το συγκεκριμένο βιβλίο συνοδεύεται από ένα μικρό ένθετο αφιέρωμα στον συγγραφέα και το έργο του με παραθέσεις κάποιων συνεντεύξεων που έχει δώσει σε εφημερίδες και περιοδικά.
Τι έχει κάνει ο βιβλιοκριτικός-παρουσιαστής (και υπερτιμημένος συγγραφέας της πρώτης μεταπολιτευτικής γενιάς);
Εχει ξεσηκώσει ολόκληρα αποσπάσματα από το ένθετο φυλλάδιο, έχει προσθέσει και τα κείμενα από τα "αυτιά" του βιβλίου, τα έχει ενώσει με δύο δικές του παραγράφους και έχει γεμίσει ένα 2σέλιδο αίσχους. (Προφανώς έχει πάει και να πληρωθεί γι αυτό το κομμάτι...)
Και το ερώτημα, ηθικό δίδαγμα, όπως θέτε πείτε το: Αν κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας επόμενο δεν είναι να μας κοροϊδεύουν κανονικά και οι Αλλοι;

Σχόλια

  1. Είναι απλό: αυτοί κάνουν πως εργάζονται και οι εργοδότες τους κάνουν πως τους πληρώνουν.

    Το μόνο κακό είναι πως και οι περισσότεροι αναγνώστες κάνουν πως τους διαβάζουν ... ενώ στην πραγματικότητα ήθελαν το "δωρεάν" CD.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Μπλογκοπαίχνιδο: Το βιβλίο που είναι κοντά μου