Τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του Μορφωτικού καταγγέλουν τον Π. Σόμπολο

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΣΗΕΑ
Αρ. Πρωτ. 143/18-5-09

Προς
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1. Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
2. Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ
3. Μεικτό Συμβούλιο

Ενώ η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ οδεύει προς τη λήξη της, οι υπογράφοντες, εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τη στάση του προέδρου του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και προέδρου του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της στο ζήτημα της τροποποίησης του καταστατικού του Ιδρύματος. Η απόφαση για την τροποποίηση αυτή που θα καθιστούσε το Μορφωτικό πολύ περισσότερο ευέλικτο και παραγωγικό αλλά και σαφέστατα αντίστοιχο στην εκλογική βούληση του
σώματος των συναδέλφων, είχε ληφθεί, και μάλιστα με απόλυτη ομοφωνία, κατά τη θητεία του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού, πρόκειται δηλαδή για μιαν απόφαση ήδη τριετή, η οποία επήλθε έπειτα από μακρότατη προέργασία και πολλές συζητήσεις. Παρά την ανειλημμένη και καταστατικά προβλεπόμενη υποχρέωσή του ο κ. Π. Σόμπολος άφησε επίτηδες να διαρρεύσουν δύο ολόκληρα χρόνια χωρίς να θέσει στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, προς συζήτηση και έγκριση, την απόφαση αυτή, προσβάλλοντας έτσι βαρύτατα ολόκληρο το προηγούμενο ΔΣ του Μορφωτικού (του εαυτού του, φευ, συμπεριλαμβανομένου). Στις αλλεπάλληλες και επίμονες διαμαρτυρίες και ενστάσεις μας, διατυπωμένες σε όλους τους τόνους, απαντούσε πάντοτε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο απαντούσε στην επίσης επίμονη απαίτησή μας αφενός να συζητηθεί στο Μορφωτικό η υπόθεση της Βιβλιοθήκης, αφετέρου να καλυφθεί η θέση του συναδέλφου κ. Κώστα Γαλανόπουλου, ο οποίος είχε παραιτηθεί από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού: «Θα δούμε, θα δούμε, το έχω υπόψη μου».

Τίποτα δεν ήθελε να δει και τίποτα δεν ήθελε να έχει υπόψη του και κυρίως να το θέσει και υπόψη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπου, σημειωτέον, κατά την επιλογή των μελών του που θα συμμετείχαν ex officio και στο ΔΣ του Μορφωτικού πρυτάνευσε η ασφυκτική παραταξιακή –«συγκυβερνητική» λογική, με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο ΔΣ του Μορφωτικού ούτε η Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος ούτε η Μαχόμενη Δημοσιογραφία, αν και διαθέτουν τρεις και δύο έδρες αντίστοιχα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Και αυτή η προεδρική και συμπροεδρική λογική του καπελώματος προσβάλλει βαρύτατα την εκλογική εκπεφρασμένη βούληση των συναδέλφων μας αλλά και περιφρονεί τον ίδιο το χαρακτήρα του Μορφωτικού.

Την τελευταία φορά που ο κ. Σόμπολος οχλήθηκε από την πλευρά μας, αμήχανος, ψέλλισε κάποια στιγμή, αυτοαποκαλυπτόμενος, ότι «υπάρχουν άνθρωποι στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που δεν…» Δεν ολοκλήρωσε τη φράση του, αλλά τα αποκαλυπτήρια είχαν ήδη γίνει. Είχε δηλαδή ομολογήσει ότι, καίτοι πρόεδρος χειραγωγείται από τους συγκυβερνήτες του, οι οποίοι και δεν του επιτρέπουν να θέσει προς συζήτηση, ως οφείλει, την αναθεώρηση του καταστατικού του ΔΣ του Μορφωτικού, παρότι, επαναλαμβάνουμε, αυτή ήταν η ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου Διοικητικού του Συμβουλίου, η οποία επανεπιβεβαιώθηκε και από το τωρινό (και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Σόμπολου και της παράταξής του) και παρότι αυτή ακριβώς είναι η θεσμική του υποχρέωση. Το γεγονός ότι ο κ. Σόμπολος δεν κατάφερε ή δεν διανοήθηκε καν να υπερασπίσει μιαν απόφαση που και ο ίδιος την είχε υπερψηφίσει και την είχε επανεπιβεβαιώσει, μόνο θλιβερές και ανησυχητικές σκέψεις μπορεί να προκαλέσει όσον αφορά τόσο τη συνέπειά του όσο και την αυτεξουσιότητά του.

Αθήνα. 17 Μαΐου 2009

Τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ

Βασίλης Βασιλικός
Δημήτρης Γκιώνης
Παντελής Μπουκάλας
Φανή Πετραλιά
Γιώργος Λεονάρδος

Σχόλια