Η Κρίση στα ΜΜΕ (και η Google) 1

Τελικά, η Google μπορεί να υποκαταστήσει τα ΜΜΕ;

Για να υποκαταστήσεις ή να αντικαταστήσεις κάτι θα πρέπει να προσφέρεις τα ίδια ή παρόμοια προϊόντα και υπηρεσίες.

Πάμε τώρα με την προσφιλή μέθοδο του «Λόλα, να ένα μήλο!»

Τι προϊόντα παράγουν τα ΜΜΕ; Ειδήσεις, άρθρα, αναλύσεις, κριτικές. Με άλλα λόγια περιεχόμενο.

Τι προϊόντα παράγει η Google; Εφαρμογές.

Τι είδους εφαρμογές; Εφαρμογές οι οποίες στηρίζονται σε αλγόριθμους και έχουν ως πρώτη ύλη το περιεχόμενο.

Τι υπηρεσίες προσφέρουν τα ΜΜΕ;

Υπηρεσίες ενημέρωσης! Αυτονόητο!

Τι υπηρεσίες προσφέρει η Google;

Υπηρεσίες ενημέρωσης; Λάθος! Υπηρεσίες αναζήτησης!

Οσο πιο ξεκάθαρο γίνει αυτό στο μυαλό όλων, τόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα για όλους.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έλεγε κανείς ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο η σχέση Google και ΜΜΕ είναι συνεργατική. Χωρίς τα ΜΜΕ η Google δεν θα είχε ειδησεογραφικό περιεχόμενο προς αναζήτηση και χωρίς την Google (και τις άλλες μηχανές αναζήτησης) το περιεχόμενο των ΜΜΕ θα ήταν lost in space.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που τα ΜΜΕ βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται και την κερδοφορία τους να γίνεται αρνητική, ενώ, αντίθετα, η Google πλουτίζει…

Κι εκεί θολώνει η σκέψη και το βλέμμα των ΜΜΕ. Και ξεκινάει η κόντρα. Μια κόντρα που γίνεται πιο σκληρή καθώς η πηγή των εσόδων είναι κοινή: η Διαφήμιση. Σχεδόν αποκλειστικά ή σε πολύ μεγάλο ποσοστό για τα ΜΜΕ και εξ’ ολοκλήρου για τη Google.

Για το πάπλωμα της διαφήμισης ο καυγάς λοιπόν. Και με θολωμένη τη σκέψη τα ΜΜΕ με προεξάρχον το Associated Press και τις συνεργαζόμενες με αυτό εφημερίδες, απειλούν να αποσύρουν το περιεχόμενό τους από τη Google.

Από την άλλη πλευρά, η Google αναβαθμίζει διαρκώς τις υπηρεσίες τους με όλο και πιο έξυπνους αλγόριθμους (Google launches Digg-like feature). Χωρίς φυσικά να κάνουν το ίδιο και τα ΜΜΕ αλλά και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι (ΤΙ μπορούν να κάνουν; Αυτό θα το συζητήσουμε σε μία άλλη σημείωση για την Κρίση στα ΜΜΕ).

Ετσι λοιπόν, έχουμε έναν ακήρυχτο (ακόμη) πόλεμο, ένα παιχνίδι δύναμης όπου τα δύο μέρη επιδεικνύουν και αντιπαραθέτουν όλες τους τις δυνατότητες και αδυναμίες.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι τα ΜΜΕ παίζουν το μεγάλο τους «χαρτί» και αποσύρουν το περιεχόμενό τους από την Google. Τι θα συμβεί; Θα ξεμείνει η Google από περιεχόμενο; Όχι βέβαια. Εκατομμύρια χρήστες και χιλιάδες web site παράγουν δισεκατομμύρια Mb περιεχομένου.

Ισως ξεμείνει από αξιόπιστο περιεχόμενο, αν υποτεθεί ότι τα ΜΜΕ παράγουν αξιόπιστο περιεχόμενο (Κρατήστε αυτό το σημείο διότι εδώ έγκειται η μεγάλη αδυναμία αλλά και η δύναμη των ΜΜΕ).

Ισως χάσει κι ένα ποσοστό των εσόδων του χωρίς όμως αυτά να πάνε απαραιτήτως πίσω, στα ΜΜΕ.

Ζημιά όμως θα πάθουν και τα ίδια τα ΜΜΕ αφού θα βγουν, αυτοβούλως, από τις μηχανές αναζήτησης και έτσι θα χαθούν από το προσκήνιο του Web. Μικρό το κακό, θα πουν κάποια μεγάλα ονόματα, οι αναγνώστες θα έρχονται απ’ ευθείας σε εμάς. Ας ρίξουν μια ματιά στα στατιστικά τους και ας το ξανασκεφτούν!

Ας ξανασκεφτούν επίσης ποιο θα μπορούσε να είναι ένα χτύπημα-απάντηση από πλευράς Google: η παραγωγή περιεχομένου!!!

Μπορεί να το κάνει;

Φυσικά και μπορεί! Με τέτοια παγκόσμια ανεργία στον κλάδο των δημοσιογράφων αλλά και με χιλιάδες blogger μπορεί να στήσει ένα παγκόσμιο Newsroom μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ένα επιτελείο που όχι μόνο θα παράγει ειδήσεις αλλά θα φιλτράρει δημοσιογραφικά και το περιεχόμενο που παράγεται από άλλους.

Η κίνηση θα είναι «Ρουά-Ματ» για τα ΜΜΕ! (Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα είναι κατ’ ανάγκη θετικό για την παγκόσμια ενημέρωση!!!)

Προς το παρόν, η Google δηλώνει ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Ο ίδιος ο Eric Schmidt το είπε πρόσφατα:

«I asked if the rumors I’d heard, that Google was changing its mind about getting involved with creating original content, were true. No, he responded, quite convincingly, they’re not. Google is not a content company, and is not going in that direction, he explained. But Google does have plans for a solution. In about six months, the company will roll out a system that will bring high-quality news content to users without them actively looking for it. Under this latest iteration of advanced search, users will be automatically served the kind of news that interests them just by calling up Google’s page. The latest algorithms apply ever more sophisticated filtering – based on search words, user choices, purchases, a whole host of cues – to determine what the reader is looking for without knowing they’re looking for it. And on this basis, Google believes it will be able to sell premium ads against premium content» .

Αυτό δεν σημαίνει πως αν παρατραβήξουν το σχοινί τα ΜΜΕ πως δεν θα το ξανασκεφτεί!

Ειδικά τώρα που έγινε και Σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας

Η λύση;

Μα είναι ΤΟΣΟ απλή!!!


>ΠΟΛΥ σχετικό: Collaboration can’t cure #swineflu, but it can fight filter failure

>Newspapers Should Embrace Online Aggregators

Σχόλια