Γιώργος Κασιμάτης: Μια εξέγερση που διαλαλεί ότι υπάρχουν ακόμη ζωτικές δυνάμεις της κοινωνίας, υπάρχει ακόμη η δημοκρατία στην ουσία της


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ*

Τις τελευταίες μέρες όλοι οι Ελληνες αισθανόμαστε περικυκλωμένοι από «κουκουλοφόρους». Και μάλιστα, με το ηθικά και πολιτικά εξοργιστικό προσωνύμιο «γνωστοί-άγνωστοι», που δείχνει την τεράστια ηθική και πολιτική αντίφαση που ζει ο τόπος. Την αντίφαση που καταγγέλλει ότι τα πασίγνωστα πρόσωπα και πράγματα που καταστρέφουν «κουκουλώνονται» και τα «κουκουλώνουμε». Τα καθιστούμε, δηλαδή, «άγνωστα», για να τα σβήσουμε, έτσι, από το φως της ευθύνης και της κοινωνικής συνείδησης.

1 Μέσα στη θολούρα της παγκόσμιας κρίσης του κοινωνικοπολιτικού συστήματος -που επιμένουν οι «επίσημοι» και οι μεγάλοι φορείς της οικονομίας να τη χαρακτηρίζουν, να την «κουκουλώνουν», δηλαδή, απλά «χρηματοπιστωτική» ή το πολύ «οικονομική»- είμαστε μάρτυρες μιας πραγματικά υπέροχης και ελπιδοφόρας εξέγερσης των νέων. Μια εξέγερση που φωτίζει.

**Μια εξέγερση που διαλαλεί ότι υπάρχουν ακόμη ζωτικές δυνάμεις της κοινωνίας, υπάρχει ακόμη η δημοκρατία στην ουσία της: υπάρχουν οι νέοι, άγρυπνοι, για να σπρώξουν την Ιστορία και πάλι μπροστά, όπως το έπραξαν σε όλες τις μεγάλες κρίσεις της ανθρωπότητας (αν διαφωνεί κανείς -και δυστυχώς, διαφωνούν πολλοί που έχουν μεγαλώσει και έχουν «σοβαρευτεί», έχουν γεράσει δηλαδή- ας έλθει να συζητήσουμε για το τι σημαίνει δημοκρατία σε εποχή κρίσεων, γιατί τώρα τελευταία το έχουμε ξεχάσει).

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ είναι ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχόλια

  1. Εξεγερθείτε, είναι μεταδοτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βέβαια, όταν ήξερα τον Κασιμάτη τέτοια δεν έλεγε. Τέλος πάντων και αυτός είδε ότι υπάρχουν ισχυρές κοινωνικές δυνάμεις πίσω από την εξέγερση αυτή. Και ποιος όμως δεν το βλέπει; Μόνο τα παπαγαλάκια που θέλουν δάκτυλο του ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet