Οι Μικρομαγαζάτορες του πνεύματος

Μικροί. Σαφώς μικρότεροι από τους μικρομαγαζάτορες του κέντρου της Αθήνας. Σαφώς πιο μικρόψυχοι. Τουλάχιστον οι δεύτεροι είχαν κάτι να χάσουν και (αδίκως!) το έχασαν. Και φωνάζουν και αντιδρούν για το "έχει" τους που κάηκε. Ο,τι και να πουν, δύσκολα χάνουν το δίκιο τους. Που και να το χάσουν, τι είχαν, τι έχασαν. Ακόμη κι όταν τυφλοί από τις στάχτες και την κάπνα δεν βλέπουν οτι εκείνο που τους καίει το μαγαζί δεν είναι μόνο η μολότοφ του οργισμένου αλλά κυρίως οι βόμβες μεγατόνων των Mall και των πολυκαταστημάτων. Είπαμε: στον σπαραγμό, στην αγωνία, στον πόνο παραμερίζεις.
Ομως...
...τι είδους ζόρι τραβάνε τούτοι εδώ;
Αυτό βρήκαν να πουν μέσα στον κακό χαμό;
Αυτές τις λέξεις βρήκαν και αράδιασαν από την πλούσια συλλογή τους;
Πως, για παράδειγμα, η εκτέλεση του Αλέξη είναι ένα "τραγικό γεγονός";
Αυτό! Μόνο! Τραγικό!
Τραγικό γεγονός είναι να πεθάνεις από καρκίνο, από τρακάρισμα, από σεισμό, από, από, από...
Τραγικό δεν είναι να πηγαίνεις από σφαίρα!
Αυτό και λογοτέχνης να μην είσαι το λες έγκλημα!
Τραγικό γεγονός είναι που τέτοιοι εκπροσωπούν το πνεύμα της γενιάς των -ήντα!
Μια γενιά που προφανώς δεν κινδυνεύει από σφαίρες αλλά από κάτι όντως τραγικό: ή από πέσιμο ή από χέσιμο!

> η επιστολή των Απόστολου Δοξιάδη, Τάκη Θεοδωρόπουλου και Πέτρου Μάρκαρη.
> το ποστ του Γιάννη Χάρη.
>η σχετική ενδιαφέρουσα συζήτηση στο buzz.

Σχόλια

  1. Δεν παίζονται οι τύποι! Αν πράγματι η Τέχνη ήταν αυτά που της αποδίδουν, οι υποκριτές, θα τα έκλειναν τα θεατρά τους, έστω για κάποια περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ απλά, αγαπητέ, αυτοί εδώ αποδεικνύουν ότι δε θέλουν να κατανοήσουν, ότι δε θέλουν καν να πλησιάσουν τη νεολάια. Δεν μπορούν να δουν ούτε το κέιμενο των υπογραψάντων καλλιτεχνών, ούτε καν το χάσμα που μεγαλώνει όσο αυτοί το ατενίζουν και το μηρυκάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναρωτίεμαι πως ετσι ευκολα "δεν παίζονται αυτοι οι τύποι" και γιατι "πάιζονται" οι πασης φυσεως ομάδες που ετσιθελικά εδω και αρκετό καιρό επιβάλουν (περι αυτου προκειται) την άποψη τους σε πληθος περιπτώσεων. Να θυμίσω τις αναριθμητες εισβολές σε ραδ. σταθμούς, στο δελτίο της ΝΕΤ, τις ατελειωτες καταλήψεις, το σπάσιμο καλπων στα πανεπιστημια και τους προπηλακισμους, την κάλυψη ή και συμμετοχή σε εμπρησμούς βιβλιοπωλείων. Η διακοπή παραστάσεων ειναι απλώς μια συνέχεια των παραπάνω. Τελος, όποιος ανέχεται έστω και κατι απο αυτα, δεν βλεπω τον λογο της μανιώδους επίθεσης σε μια αντιθετη άποψη. Παρολα αυτα οι τρεις συγγραφείς αποκαλεστηκαν προσκυνημένοι, λυσσασμένοι, υποκριτες, δοσίλογοι, σε αλλα sites πανε 20 και 30 χρόνια πίσω να ανακαλυψουν τι κανανε και λεγανε, κτλ, κτλ. Τωρα που το ξανα σκεφτομαι δεν με εκπλήσσει η ταύτιση τόσων με τις πιο πάνω βαθυτατα φασιστικές πράξεις. Φάνηκε απο την στιγμιαία αντιδραση τους ακριβώς στην αντίθετη άποψη και την θέληση καποιων να αντιδράσουν. Θα ήθελα ομως να τους δω όλους αυτούς στην περίπτωση που η νεολαία πχ ΛΑΟΣ εκανε κατι αντιστοιχο ή μια άλλη ομάδα; Επίσης, αν στο εργασιακό ή ιδιωτικό τους περιβάλλον παρέμβαινε ο οποιοσδήποτε για να κοινωνήσει τις "σκέψεις του και τις αγωνίες του". Εκτος αν στην ελευθερια εκφρασης και επαναστατικότητας υπαρχουν αποκλεισμοί, δυο μετρα και δυο σταθμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet