Τι γράφουν οι ξένες εφημερίδες

Ανθολόγησε ο Γιάννης Τριάντης:

Ο «Γκάρντιαν» έγραψε ότι οι συγκρούσεις στην Ελλάδα είναι συμπτώματα
«μιας κοινωνίας βαθιά απογοητευμένης από τις αποτυχίες και τις ατιμίες της πολιτικής ηγεσίας»...


Ο Μάλκομ Μπράμπαντ του BBC σημειώνει ότι τα γεγονότα είναι συμβατά με την «ελληνική παράδοση της ανταρσίας». Και προσθέτει:
«Οταν οι Ελληνες λένε όχι, το εννοούν(...) Οι νεαροί που συμμετέχουν στις ταραχές, μπορεί να ανήκουν στην απολίτικη και αδιάφορη γενιά του ipod, αλλά παραμένουν κληρονόμοι μιας παράδοσης αιώνων, από τον καιρό που οι καλόγριες αυτοκτονούσαν πέφτοντας στους γκρεμούς για να μην υποκύψουν στους οθωμανούς εισβολείς».


Τέλος, ο Μπράμπαντ υπενθυμίζει
το «Οχι» στον Μουσολίνι, το Πολυτεχνείο και τη «λανθάνουσα περιφρόνηση των Ελλήνων προς την Αστυνομία, που πηγάζει από τα χρόνια της δικτατορίας και σήμερα εκρήγνυται σαν ηφαίστειο»...


Οι «Τάιμς» σημειώνουν ότι
«το πυρπολημένο κέντρο της Αθήνας αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της πολιτικής βίας που ακολουθεί τους Ελληνες από την εποχή των ομηρικών χρόνων».

Και παραπέμπουν στον Νίτσε:
«Οι Ελληνες, οι πιο καλλιεργημένοι άνθρωποι της αρχαιότητος, έχουν τα χαρακτηριστικά της σκληρότητος και μια τεράστια λαγνεία να καταστρέφουν»...

Επίσης σημειώνουν:
«Κατά μια ειρωνεία της τύχης, είναι ακριβώς αυτή η ελληνική συνείδηση ότι οι Ελληνες είχαν δημιουργήσει έναν σπουδαίο πολιτισμό που φτάνει στις μέρες μας και εκδηλώνεται με παροξυσμική δυσαρέσκεια»
______________________________________________

Επίσης:


Liberation: Αθήνα, «τόσο μακριά, τόσο κοντά»

«Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα θυμίζουν τη γνώριμη σε εμάς φοιτητική εξέγερση «anti-CPE» [κατά του νέου εργασιακού νόμου], καθώς και τη γνώριμη αντίδραση σε μια γκάφα της αστυνομίας -τα πολλαπλά ξεσπάσματα που οι κρατικές αρχές επιλέγουν να αντιμετωπίζουν με αναθεματισμούς παρά με κατανόηση.

Η κατάσταση στην Ελλάδα, όμως, αντανακλά ένα αίσθημα αγανάκτησης των νέων με βαθύτερες ρίζες. Πρόκειται για τους νέους των μεσαίων τάξεων που βλέπουν την κοινωνική τους θέση να καταλύεται από την κρίση –με το πτυχίο τους στα αζήτητα να εξωθούνται σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι εξαθλιωμένο, οι εκπαιδευτικοί αμείβονται με το βασικό μισθό και στα πανεπιστήμια υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.

Εάν προσθέσουμε σε αυτά την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τις ρημαγμένες δημόσιες υπηρεσίες, έχουμε όλα τα συστατικά μιας εξέγερσης -αρκετά βίαιης- των νέων που έχουν μπουχτίσει από τα παιχνίδια του τοπικού πολιτικού νεποτισμού, από τους διακανονισμούς του δικομματισμού και τη διαφθορά και, τέλος, από το αίσθημα αδικίας που τους πνίγει όταν έρχονται αντιμέτωποι τα γκλομπ των κάκιστα εκπαιδευμένων και διοικούμενων αστυνομικών.

Θα ήταν άδικο να θεωρούμε αυτά που συμβαίνουν στην Αθήνα μια ξενική εξέγερση πλάι στα αρχαία μνημεία και το απέραντο γαλάζιο. Οι εξεγέρσεις αυτές ξεσπούν στην Ευρώπη και τροφοδοτούνται από την κρίση – και αυτό που τις θρέφει είναι η εναντίωση στην "πολιτική για την πολιτική".

Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην Αθήνα. Δεν είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται», καταλήγει το άρθρο της Liberation.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet