Κυριακάτικων εφημερίδων (παρα-)ανάγνωση...

Ξεφυλλίζω τις σημερινές, κυριακάτικες εφημερίδες. Είναι, όπως πάντα τέτοια ημέρα, οι πιο ενδιαφέρουσες της χρονιάς αφού περιλαμβάνουν ανασκοπήσεις για το 2008 αλλά και τα επερχόμενα γεγονότα και τις επετείους του 2009. Εφημερίδες-αλμανάκ και φωτογραφικά άλμπουμ μαζί. Οι περισσότερες γνώμες, αναλύσεις και συνεντεύξεις, όπως είναι φυσικό έχουν ως βασικό θέμα τα "Δεκεμβριανά". Οι περισσότερες αναμασούν τα τετριμμένα που γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Ελάχιστες το πάνε και λίγο παρακάτω, λίγο βαθύτερα το πράγμα. Οι υπόλοιποι γράφουν γιατί πρέπει να γράψουν κάτι σχετικό. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά με καταπλήσσει το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη H «εξέγερση» και το αίτημα. Το βασικό επιχείρημα γνωστό, όλοι όμως όσοι το εξέφρασαν δείχνουν να αγνοούν το βασικό: Τη βασική και ουσιαστική διαφορά μεταξύ της εξέγερσης και της επανάστασης. Εξέγερση είναι μια βίαιη κοινωνική διαμαρτυρία ΧΩΡΙΣ συγκεκριμένα αιτήματα. Αιτήματα και ιδεολογικές πλατφόρμες έχουν οι επαναστάσεις και τα επαναστατικά κινήματα. Αγνοια; Το βρίσκω μάλλον απίθανο. Η δημιουργία όμως σύγχυσης ανάμεσα σ' αυτά τα δύο κοινωνικά φαινόμενα μπορεί να εξυπηρετεί κάποιες ιδεολογικές θέσεις σίγουρα όμως δεν εξυπηρετεί την ενημέρωση. Κρίμα!
Πλήρη άγνοια όμως διακρίνει παράπλευρο άρθρο με τίτλο: Οχι ο ίδιος αλλά τα παπούτσια του έγιναν σύμβολο που έχει να κάνει με την περίφημη αντίδραση Ιρακινού δημοσιογράφου να εκτοξεύσει τα υποδήματά του εναντίον του Μπους. Και μάλιστα κλασσικό δείγμα άγνοιας που μαστίζει την ελληνική δημοσιογραφία. Τι αγνοεί και δεν μπήκε στον κόπο να ψάξει η συντάκτρια του άρθρου; Πως το πέταγμα παπουτσιών συνιστά, παραδοσιακά, ΥΠΕΡΤΑΤΗ προσβολή για τους Αραβες. Κάτι χειρότερο από το πέταγμα του γαντιού στη Δύση. Χειρότερο κι από τη γνωστή χειρονομία του προτεταμένου δείκτη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη των αραβικών παραδόσεων. Αρκεί κάποιος να σκεφτεί το γιατί οι μουσουλμάνοι αφήνουν έξω από τους ιερούς χώρους τους τα υποδήματά τους... Δύο φορές κρίμα!
Τρίτο "καρφί στο μάτι" η συνέντευξη της Μιλένας Αποστολάκη στην Ελευθεροτυπία:
«Το ΠΑΣΟΚ έμαθε από τα λάθη του». Εδώ το σχόλιο προκύπτει αυθόρμητα: Αν το ΠΑΣΟΚ είχε μάθει από τα λάθη του θα είχε ακόμη στις τάξεις του στελέχη όπως τον Πάγκαλο, τον Βερελή, τον Παναγιωτακόπουλο ή την ...Αποστολάκη; Τίποτα δεν έμαθε λοιπόν και τρεις φορές Κρίμα!

Σχόλια

 1. Να τονίσω, αγαπητέ, ότι η εξέγερση έχει κεντρικό μοχλό την αλλαγή του επικεφαλής, του αρχηγού. Η τελευταία αντίδραση των νέων δεν αποτελεί εξέγερση. Είναι στάση πολιτική, είναι χτύπημα, είναι αντίδραση, αλλά όχι εξέγερση πολιτική. Βλέπεις, δεν τέθηκε αυθόρμητα κανένα ζήτημα αλλαγής της κυβέρνησης ή υπουργού.

  Αυτό που όμως τονίζεται ακόμα μία φορά είναι ότι η πρωτοπορία και ο αγώνας για μια δημοκρατική αληθινά κοινωνία προέρχονται από τη μεσαία τάξη και όχι από το προλεταριάτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Ανεμε" καλώς σε βρήκα !
  Με ενδιαφέρον διάβασα το σχόλιό σου και θα ήθελα να συμφωνήσω μαζί σου .
  Αγαπητέ , είναι άξιος ο μισθός που λαμβάνουν .
  Είναι τοις πάσι γνωστόν ότι υπηρετούν συγκεκριμένα σχέδια .
  Θα ήθελα όμως , αν έχεις διαβάσει , αν έχεις προλάβει δηλαδή , το κείμενο του Τετράδη στον "καιρό" της σημερινής κυριακάττικης ελευθεροτυπίας ! Εχει ενδιαφέρον .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet