Αγράμματοι...>Μέσα σε όλα, ο Ισοκράτης διαστρέφεται από κάποιους... Ιστοκράτες!

Το κείμενο που ακολουθεί είναι του Ν. Σαραντάκου και το βρήκα στου doctor. Η φωτό είναι το πρωτοσέλιδο του ΕΛ. ΤΥΠΟΥ, 10 Δεκ. 2008.

Κάποια ελληνοαμερικάνικη οργάνωση μ’ έχει βάλει στον κατάλογο παραληπτών της και μου στέλνει (όχι μόνο σε μένα, βέβαια) ταχτικά μηνύματα, ως επί το πλείστον εθνικιστικά. Σήμερα, τέσσερις μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πήρα από την οργάνωση αυτή ένα μήνυμα με τον ανορθόγραφο τίτλο «Τάδε έφει Ισοκράτης» και το εξής περιεχόμενο:

"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία"


Κατά σύμπτωση, το ίδιο μήνυμα το είχα πάρει κι από μια εγχώρια ταχυδρομική λίστα, και απ' ό,τι είδα κυκλοφορεί πολύ στο Διαδίκτυο τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την εξέγερση των παιδιών που τα έλεγαν αλήτες.

Δεν θα επεκταθώ στη γνώμη μου για τη δολοφονία και για όσα την ακολούθησαν. Θα ασχοληθώ με κάτι δευτερεύον, με το ρητό του Ισοκράτη, ή μάλλον με το δήθεν ρητό του Ισοκράτη που πλασάρουν αυτές τις μέρες πολλοί, άλλοι καλοπροαίρετοι και άλλοι ελλαδέμπορες. Πριν συνεχίσω, να ομολογήσω ότι το εύρημα δεν είναι δικό μου· ναι μεν εγώ είχα ψυλλιαστεί ότι η φράση «η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται» ακούγεται πολύ μοντέρνα, αλλά πριν ανοίξω τα κιτάπια μου με πρόλαβε (εκμεταλλευόμενος και τη διαφορά της ώρας) ο φίλος Ηλίας από την Καλιφόρνια, που σ’ αυτόν ανήκει ο έπαινος.

Διότι, βλέπετε, ο Ισοκράτης δεν είπε αυτό που έβαλαν στο στόμα του οι πλασιέδες της ελληνοφροσύνης. Το απόσπασμα είναι από τον Αρεοπαγιτικό λόγο του και έχει στο πρωτότυπο ως εξής (ζητώ συγνώμη για το πολυτονικό):

"Οἱ γὰρ κατ' ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ' ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ' ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ' ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν"
[ΙΣΟΚΡ 7. Πίστις: §20. 20:76 "Η αξιοκρατική επιλογή των αρχόντων κατά το παρελθόν" [1].

Φυσικά, μετάφραση δεν μας χρειάζεται διότι όλοι εμείς οι Έλληνες την έχουμε μία και ενιαία και τρισχιλιετή. Επειδή όμως μπορεί να περάσει και κανείς αλλοδαπός που δεν μετέχει της ημετέρας παιδείας, μεταφράζω πρόχειρα το απόσπασμα:

Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.


Μ’ άλλα λόγια, ο Ισοκράτης δεν μίλησε για «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται». Αυτό είναι προϊόν ερμηνείας, για να μην πω προϊόν φαντασίας. Όπως προϊόν φαντασίας, που καμιά σχέση δεν έχει με το πραγματικό ρητό του Ισοκράτη, είναι και η ατάκα ότι η δημοκρατία «κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας».
Για άλλη μια φορά, οι ελληναράδες χρησιμοποιούν τους αρχαίους όπως ο μεθυσμένος τον φανοστάτη: όχι για να φωτίσουν το δρόμο τους, αλλά για δεκανίκι που θα στηρίξει τα σαθρά τους επιχειρήματα.

Υστερόγραφο: Μόλις είχα αναρτήσει το κείμενο και μια καλή φίλη με διορθώνει· ο Ισοκράτης-μαϊμού δεν κυκλοφορεί απλώς στο Διαδίκτυο, παρά τον δημοσίευσε πρωτοσέλιδο, με κάτι γραμματάρες να, και μάλιστα σε μαύρο φόντο, μια υποτιθέμενη σοβαρή εφημερίδα σαν τον Ελεύθερο Τύπο.

-->> Από το ιστολόγιο του Ν. Σαραντάκου -->>
http://www.sarantakos.com/isocrat.htm

-->> Το έχουν ανεβάσει πολλοί bloggers, αλλά το πρωτοβρήκα (μαζί με ενδιαφέρουσες υποσημειώσεις) στου doctor -->>
http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2008/12/blog-post_11.htmlΜα αν ο "Ελληναράς" δεν ήταν αγράμματος και είχε μάθει Ελληνικά θα ήταν φασίστας;
Ούτε καν "Ελληναράς" δεν θα ήταν!

.
.
.
.
.
.
.
>>>
Απολύτως σχετικά:
>Αγνοήστε τα ΜΜΕ. Kατεβείτε στους δρόμους!

Σχόλια

 1. Έχω την αίσθηση ότι το εν λόγω χωρίο είναι από άλλο έργο. Δεν είμαι όμως σε θέση να βρω τώρα το απόσπασμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ο Ισοκράτης λέει δηλαδη "αυτο που εχετε φτιαξει σημερα, κουμπαροι, δεν ειναι αυτο που ειχαν κατα νου ο Σολων κι ο Κλεισθενης, διοτι εκείνοι ΔΕΝ εκπαιδευαν (προφανεστατα εννοουμενο: ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ) τους πολιτες να θεωρουν την ακολασια δημοκρατια κλπ..."

  Τοτε δλδ ηταν Δημοκρατια, τώρα ειναι αναρχια.
  Βασιζομενη σ αυτο που ο φιλοξενουμενος κυριος δημοσιευει ως πρωτοτυπο, λοιπον,
  ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΑ ΠΟΥ ΤΗ ΒΛΕΠΕΙ στο Ρητο? Τι θελει να πει ο Ισοκρατης διαφορετικο απο το "η Δημοκρατια μας αυτοκατστρεφεται..."??
  Εννοει οτι επειδη δεν ειναι κατα λεξη ειναι ψευτια??

  Ή επειδη το δημοσιευσε ο Ελευθερος τύπος απλώς, αυτοματως ειναι ψεμματα??

  Ποιος δημαγωγει τωρα ρε παιδια??

  ΕΙπαμε παπαγαλια, παπαγαλια, παπαγαλια, αλλα basta!!! Μην μπλοκαρουμε επειδη το ενα εχει δυο αρνησεις και το αλλο μια καταφαση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ωχ εγώ το πήρα σε μέηλ και το ανάρτησα κι όλας!!
  Όμως νομίζω ότι ο καθένας διαβάζοντάς το, το βλέπει από την πλευρά του! Σωστά τα λέει η elate,
  το νόημα βγαίνει το ίδιο, και εγώ όταν το διάβασα το μυαλό μου δεν πήγε σ' αυτούς που διαδηλώνουν και αντιστέκονται στη βρώμα που μας κατέκλυσε και που τη λένε πολιτική, αλλά στους κυβερνήτες μας και στους πολιτικούς μας! Αυτοί θεώρησα ότι κατά τον Ισοκράτη είναι υπεύθυνοι που η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ωχ εγώ το πήρα σε μέηλ και το ανάρτησα κι όλας!!
  Όμως νομίζω ότι ο καθένας διαβάζοντάς το, το βλέπει από την πλευρά του! Σωστά τα λέει η elate,
  το νόημα βγαίνει το ίδιο, και εγώ όταν το διάβασα το μυαλό μου δεν πήγε σ' αυτούς που διαδηλώνουν και αντιστέκονται στη βρώμα που μας κατέκλυσε και που τη λένε πολιτική, αλλά στους κυβερνήτες μας και στους πολιτικούς μας! Αυτοί θεώρησα ότι κατά τον Ισοκράτη είναι υπεύθυνοι που η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet