Ανεμομαζώματα 24/12/08

>Συμμορία Αϊ Βασίλιδων καταστρέφει κάμερες παρακολούθησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ τους υποκινεί κι αυτούς!

>Δ. Σιούφας: «Δύσκολη, ιστορική καμπή για όλη την ανθρωπότητα»

Ιστορικά λόγια μεγάλων ανδρών!
ή όπως έλεγε ο θείος Εναίσιμος: "μιλούν όλοι, μιλούν κι οι .........."

>Με αναφορά στην επικαιρότητα τα χριστουγεννιάτικα μηνύματα Βαρθολομαίου και Ιερώνυμου

Φωνές από τον τάφο!

>Βρέθηκε το παιδάκι 2,5 ετών που έκλεψε άγνωστος μαζί με το Ι.Χ. της μητέρας του

Και θα της δώσουν πάλι πίσω;

>Σφαίρες με στόχο το άσυλο - Έθνος

Ηλίου φαεινότερο!

>Αυτοκτόνησε Γάλλος χρηματιστής που έχασε 1,4 δισ. δολάρια στην «πυραμίδα» του Μάντοφ


>Breaking the Consumption Addiction: Can You Be Clever?


>Krugman: We're in for a Year of 'Economic Hell'

>Republican IT Guru for Rove and McCain Killed in Plane Crash -- Was Set to Testify on 2004 Election Tampering

>Οι ΑC/DC έρχονται στην Αθήνα στις 28 Μαΐου

>Βαριά άρρωστος ο Μάικλ Τζάκσον, σύμφωνα με δημοσιεύματα
>Ο Μάικλ Τζάκσον χαίρει άκρας υγείας, απαντά ο εκπρόσωπός του στις φήμες


Για διάβασμα:

>
Τα λογοπαίγνια ήταν ένα από τα... χόμπι του

>Νάνος Βαλαωρίτης

«Οι συγγραφείς ναρκισσεύονται»

«Διαισθανόμουν ότι θα έχουμε ταραχές. Το πίστευα από καιρό και το είχα πει ότι δεν θα περάσουμε το χειμώνα ήρεμα. Διότι υπάρχει οικονομική δυσπραγία από μία απερίσκεπτη ένωση με το ευρώ που έγινε πιο νωρίς από ό,τι έπρεπε. Αυτά είναι μηνύματα που τα εισπράττει κανείς όχι μόνο στο συνειδητό, αλλά και συναισθηματικά. Τα αισθάνεται στην ατμόσφαιρα.

Η ατμόσφαιρα μετατρέπεται σε γλώσσα. Το ποίημα λειτουργεί σαν βαρόμετρο. Αυτή είναι η λειτουργία της ποίησης». Μέσα σε μία φράση ο ποιητής και συγγραφέας Νάνος Βαλαωρίτης, δισέγγονος του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, συμπυκνώνει, μιλώντας στον ΕΤ, τη δική του εικόνα για τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα και την αντίδραση των νέων.

Ο διακεκριμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό λογοτέχνης, που έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης αλλά και το Βραβείο της Αμερικανικής National Poetry Association (1996), συζήτησε μαζί μας για τον πολυσυζητημένο ρόλο των πνευματικών ανθρώπων στις κοινωνικές κρίσεις, για την εσωστρέφεια της λογοτεχνίας, για το μηδενισμό των νέων, αλλά και για τον Μάη του ’68, τον οποίο ο ίδιος έζησε, αφού την περίοδο εκείνη ήταν στη Γαλλία.
  • Υπάρχει η αίσθηση ότι ο πνευματικός κόσμος κωφεύει στα κοινωνικά μηνύματα. Τη συμμερίζεσθε;

Κωφεύει διότι μη νομίζετε ότι οι συγγραφείς ασχολούνται με τα κοινά και τα δημόσια. Ιδιωτεύουν. Είναι στραμμένοι στον εαυτό τους. Ναρκισσεύονται και τα λοιπά. Δεν ενδιαφέρονται και πολύ για το τι συμβαίνει γύρω τους.

Ενδιαφέρονται μόνο για τις ασχολίες και αυτά που αφορούν τους ίδιους. Οι ποιητές είναι μία μικρή μειοψηφία, η οποία, επειδή η ποίηση έχει πιο δημόσια λειτουργία, εμπλέκεται περισσότερο στα τρέχοντα γεγονότα.

  • Σήμερα η ποίηση έχει κοινωνικές ευαισθησίες;

Σήμερα η στρατευμένη ποίηση έχει καταργηθεί, δεν πρέπει όμως και να πέσουμε στον τέλειο ναρκισσισμό που βλέπω σε αρκετούς από αυτούς που θέλουν να γίνουν ποιητές. Ενας αυθεντικός ποιητής πρέπει να έχει τις κεραίες του τεντωμένες στα πράγματα και τα γεγονότα.

  • Γιατί η λογοτεχνία έχει γίνει εσωστρεφής;

Πρόκειται για μία μεγάλη παρεξήγηση ότι κάθεσαι και γράφεις για τα εσώτερά σου. Δεν είναι αυτό η ποίηση. Η ποίηση είναι ένα πράγμα που υπάρχει ήδη ανάμεσα σε σένα και τον κόσμο. Δεν εκφράζεις μόνο τον εαυτό σου με την ποίηση. Εκφράζεις την ικανότητά σου να χρησιμοποιείς τη γλώσσα.

Μετά το μοντερνισμό, ο καθένας θεωρεί ότι μπορεί να γράψει ποίηση γιατί δεν υπάρχουν κανόνες. Ο καθένας βγάζει ποιητικές συλλογές.

Όμως, αυτά δεν είναι ποιήματα, είναι εσωστρεφείς σκέψεις που δεν έχουν και μεγάλο ενδιαφέρον. Δυστυχώς, πολλοί εκδότες βγάζουν κατά σειρά τέτοιες συλλογές.

  • Η ποίηση θα μπορούσε να δώσει διεξόδους στις ανησυχίες και τα αδιέξοδα των νέων;

Σίγουρα. Σήμερα υπάρχει άγχος και ένα είδος απελπισίας που καταλήγει στο μηδενισμό. Αυτό είναι επικίνδυνο… Οφείλει να ενισχύσει κανείς την πίστη στο ιδεώδες και την ουτοπία που, έστω κι αν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, πρέπει να μείνει ζωντανή στην καρδιά ενός νέου για να μην πέσει στην κατάθλιψη.

Αυτό κατακτάται δύσκολα. Η ποίηση δίνει τη δυνατότητα να δει κανείς πιο πέρα από τη μύτη του.

Να κοιτάξει στον κόσμο της, που μπορεί να είναι ιδανικός, αλλά υπάρχει μέσα μας. Από μας εξαρτάται να πλουτίσουμε τη ζωή μας. Η δημιουργικότητα είναι φυσική στο παιδί και το νεαρό έφηβο αν δεν του την χαλάσουν από πολύ νωρίς οι μεγάλοι.

  • Στο Μάη του ’68 ήσασταν στη Γαλλία. Υπάρχουν ομοιότητες με αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα;

Στη Γαλλία, επειδή η εξέγερση πήρε έμπνευση από τις μικρές ποιητικές ομάδες των υπερρεαλιστών, το καλλιτεχνικό επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό ώστε να μην περιπέσουν σε άγνοια και σε χυδαιότητα συνθημάτων.

Τα συνθήματα ήταν πολύ εμπνευσμένα, με χιούμορ, με δημιουργικότητα. Επίσης, δεν είχαν το μονοπώλιο οι βίαιες ομάδες που υπήρχαν και τότε.

Οι Γάλλοι αναρχικοί δεν βάλανε φωτιές, δεν σπάσανε έπιπλα, δεν κάνανε κατοχές που δεν είχαν διδακτικό χαρακτήρα. Αφήσαν τους ανθρώπους ελεύθερους να συζητήσουν.

  • Υπάρχει κάτι που σας δίδαξε ο υπερρεαλισμός σε προσωπικό επίπεδο;

Ο υπερρεαλισμός με στήριξε μετά τον Εμφύλιο. Οι υπερρεαλιστές με δίδαξαν ότι δεν πρέπει κανείς να αφήνει ακόμη και ένα ανεκπλήρωτο ιδανικό για να μην κατακρημνισθεί και ο ίδιος…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet