Οι νέοι ΠΡΕΠΕΙ να έχουν λόγο -Ψήφο στα 16!

Η πρόταση ΔΕΝ ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ όπως έγραψαν κάποια Μέσα. Είναι πρόταση -εδώ και πάρα πολύ καιρό- των Οικολόγων-Πρασίνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ -και πολύ σωστά!- την υιοθέτησε.

Βρίσκει απήχηση η πρόταση για ψήφο στα 16!

12 Dec 2008

Επανέρχονται οι Οικολόγοι Πράσινοι στην πρότασή τους για να δοθεί η δυνατότητα για ψήφο στους νέους από 16 ετών και στην Ελλάδα. Ήδη ο Τσίπρας υιοθέτησε την πρόταση. Τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο.

“Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το απόγευμα στη Μυτιλήνη, υιοθέτησε την πρόταση που έχουν ήδη κάνει δημόσια οι Οικολόγοι Πράσινοι για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους νέους και νέες 16 ετών.

Απευθυνόμαστε και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο.

Άλλωστε, ήδη σε άλλες χώρες οι νέοι άνω των 16 ετών έχουν εκλογικό δικαίωμα.
Η ΚΕΔΚΕ με το Ινστιτούτο της το πρότεινε επίσης για τις τοπικές εκλογές. Το ίδιο υποστήριξε και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Μακρυδημήτρης, σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης, με την επιχειρηματολογία ότι ήδη από το 15ο έτος της ηλικίας τους επιτρέπεται οι νέοι να εγκαταλείψουν το σχολείο και να εργαστούν, είναι ικανοί προς δικαιοπραξία, μπορούν να συνάψουν γάμο, ενώ οι παραβατικές πράξεις τους είναι και ποινικά κολάσιμες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουμε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών απέδειξαν ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε χωρίς τους νέους την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, μέσα στα οποία καλούνται να ζήσουν. Στην προσπάθεια να τους δοθεί πιο ουσιαστικός λόγος, θα συμπορευτούμε με όσους συμμερίζονται έμπρακτα αυτές τις απόψεις.

Αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε τους νέους, τουλάχιστον ας τους ακούσουμε.

Ολόκληρη η προχθεσινή ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων για το θέμα στο:
http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=print&sid=989

Η Εκτελεστική Γραμματεία”


Οι νέοι ΠΡΕΠΕΙ να έχουν λόγο -Ψήφο στα 16!

10 Dec 2008

Μια ρηξικέλευθη πρόταση των Οικολόγων Πράσινων

Η δολοφονία του Αλέξη ήταν η αφορμή για τη μεγαλύτερη εξέγερση της μεταπολίτευσης. Μαθητές και νέοι σε όλη τη χώρα αυτοοργανώνονται και διαδηλώνουν ασκώντας κριτική σε μια κοινωνία που αφήνει όργανα της πολιτείας να σκοτώνουν αλλά κυρίως διαμορφώνει για αυτούς ένα μη βιώσιμο μέλλον χωρίς τη γνώμη τους.

Ποτέ άλλοτε μια γενιά ανθρώπων δεν ήταν τόσο αδικημένη όσο η σημερινή. Κεντρικές πολιτικές ρίχνουν τα βάρη της σημερινής γενιάς στις επόμενες.ασφαλιστικό σύστημα, που δεν θα τους δώσει συντάξεις, στα υπερβολικά χρέη που αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν, στην αλλαγή του κλίματος τις συνέπειες της οποίας αυτοί θα αντιμετωπίσουν. Οι μαθητές πηγαίνουν σε ανεπαρκή από κάθε άποψη σχολεία και πανεπιστήμια και γνωρίζουν ότι αν οι γονείς τους δεν έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις πιθανώς δεν θα βρουν δουλειά ανεξαρτήτως του πόσο έξυπνοι ή καταρτισμένοι είναι. Το 16% των νέων 15-29 χρονών ήταν άνεργοι το 2008 ενώ το ποσοστό είναι 5% για τους παλιότερους. Ακόμα και αν βρουν δουλειά, είναι πιθανό να εργάζονται με χειρότερες προϋποθέσεις από τις παλιότερες γενιές (και στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο). Από το

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δώσουμε το λόγο! Να τους δώσουμε την δυνατότητα να καθορίσουν τις εξελίξεις για τα θέματα που τους αφορούν, να συνδιαμορφώσουν το μέλλον τους. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε το σύστημα, έτσι ώστε να παίρνει υπόψη του τις απόψεις, τις αγωνίες και τα συμφέροντα των νέων ανθρώπων, που σήμερα διαδηλώνουν με απόγνωση. Μέσα σε λίγες μέρες έγινε σαφές ότι δεν μπορούμε να αποφασίζουμε για τους μαθητές χωρίς αυτούς γιατί απλά δεν το ανέχονται πλέον.

Είναι όμως ώριμο πια το αίτημα και για δικαίωμα ψήφου από τα 16 σε όλες τις εκλογές (αυτοδιοικητικές, εθνικές, ευρωεκλογές). Αντίστοιχες ρυθμίσεις συζητιούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με στόχο την καλλιέργεια δημοκρατικής και συμμετοχικής συνείδησης, το δικαίωμα ψήφου στα 16 εφαρμόστηκε στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Αυστρία, με την υποστήριξη σοσιαλδημοκρατών, συντηρητικών και Πράσινων.

Όσοι διστάζουν γιατί θεωρούν τους 16άρηδες ανώριμους, ας σκεφτούν ότι τα ίδια λέγονταν και για τους 18άρηδες πριν το 1982, που ίσχυαν τα 21. Οι σημερινοί 16άρηδες είναι πιο ώριμοι από τους τότε 18άρηδες, έχουν περισσότερες πληροφορίες και εμπειρίες. Οι νέοι μπορούν να εργάζονται και να πληρώνουν φόρο από τα 15, να πηγαίνουν εθελοντές στο στρατό από τα 17 και είναι απόλυτα δικαιολογημένο να μπορούν να επιλέξουν τις πολιτικές που θα διαμορφώσουν την κοινωνία που ζήσουν.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών απέδειξαν ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε χωρίς αυτούς την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον μέσα στα οποία θα ζήσουν.
Αν δεν μπορούμε να τους καταλάβουμε, τουλάχιστον ας τους ακούσουμε.

H Εκτελεστική Γραμματεία



Σχόλια

  1. συγνώμη αλλά αυτό εμένα μου φένετε ως μετατόπιση ευθυνών.
    Δηλαδή λέω στο παιδί μου, αδού δεν σου αρέσουν αυτά που "διαλέγω" για σένα, διάλεξε εσύ και να έχεις και την ευθύνη της επιλογής σου, και κατά συνέπεια να πάψεις να με αμφισβητείς.
    Μα καλά, εμείς οι ενήλικες δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες και τις πετάμε μπαλάκι σε μια κοινωνία, σ' ένα κράτος, σ' ένα κόμμα, σε κάποιον άλλον πάντως και ζητάμε τώρα από τα νέα παιδιά να αναλαμάβουν τις δικές τους επιλέγοντας κυβερνήσεις και κόμματα; Δεν φτάνει που μέσα στο όργιο των ορμονών της εφηβείας τους και την αμφισβήτηση των πάντων τους ζητάμε να επιλέξουν επαγγελματικό προσανατολισμό;
    Δηλαδή αυτά τα παιδιά θα πρέπει να χάσουν την παιδικότητα τους πριν καν την βιώσουν.Θα πρέπει να γεννιούντε ενήλικες και υπεύθυνοι των πράξεων τους και των επιλογών τους εκ των προτέρων!
    Σίγουρα τους οφείλουμε να τους ακούμε και να λαμβάνουμε σοβαρά υπ'όψην μας τις προτάσεις τους, τα όνειρα τους,τις ανάγκες τους ΑΛΛΑ αυτό προυποθέτει ότι έχουμε μάθει ν'ακούμε πρώτα τις δικές μας ανάγκες και όνειρα, να τα έχουμε κάνει στόχο ζωής μας. Βασικά να μάθουμε ν ακούμε πρώτα τον ευατό μας και μετά τους άλλους και δη τους νέους.
    οκ, τα παιδιά σήμερα ωριμάζουν γρήγορα, αλλά μήπως αυτό είναι μια όμορφη δικαιολογία για να μοιραστούμε μαζί τους την ευθύνη και όχι τόσο για να τους δώσουμε ενεργό ρόλο σε μια κοινωνία στην οποία εμείς αποτύχαμε να λειτουργήσουμε ως άτομα και ως σύνολο ;
    Θεωρώ την ανεμελιά, την παιδικότητα, την αμαφισβήτηση πολύ σημαντικά στοιχεία μας για να συμπιέζουμε το βιωματικό τους μόνο στην πρώτη δεκαετία της ζωής μας.
    Απ' τις ευθύνες δεν γλιτώνουμε έτσι κι αλλιώς. Είναι πολύτιμο για τα παιδιά να είναι, να νιώθουν και να βιώνουν την ελευθερία που σου δίνει η ηλικία τους.

    φιλικά
    trapped

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαφωνώ και'γώ με αυτό το αίτημα.
    Δεν χρειάζεται να μετακυλίουμε δικές μας ευθύνες στα παιδιά μας. Αρκετά τα έχουμε φορτώσει. Σε λίγο, τι θα ζητήσουμε δηλαδή; Να εργάζονται από τα δώδεκα;
    Το σύνθημα "ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 11" με βρίσκει περισσότερο σύμφωνη, με το σκεπτικό ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίζει οικονομικά τα παιδιά -και τους νέους- από νεαρή ηλικία,ώστε να μπορούν να σπουδάζουν και να μην είναι έρμαια των οικονομικών των γονιών τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet