ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ της 10ης Δεκεμβρίου 2008

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
asyntaxtostypos.wordpress.com


Οι ασύνταχτοι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Κάτω το κράτος ληστής και δολοφόνος

Η σφαίρα του αστυνομικού που σκότωσε τον Αλέξη
καρφώθηκε στις καρδιές όλων μας.

Για τη λαϊκή οργή που εκδηλώνεται στους δρόμους της χώρας τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία ενός δικού μας παιδιού, του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια στη συστηματική και όχι «μεμονωμένη» παραβατικότητα των εκπροσώπων του κράτους και του κεφαλαίου και όλων των κυβερνήσεων από τη μεταπολίτευση και μετά, στη διαφθορά, τις μίζες, τα σκάνδαλα, την ακρίβεια, την ανεργία, την κερδοφόρα επιχείρηση της θρησκείας και της εκκλησίας, την καταστολή, τις φυλακίσεις και την απελπισία που γεννά η φτώχεια του κλονιζόμενου νεοφιλελεύθερου μοντέλου διακυβέρνησης.

Καταγγέλλουμε το όργιο της καταστροφολογίας-καταστροφολαγνείας-προβοκατορολογίας και μονομανίας των ελληνικών τραστ της ενημέρωσης και του πολιτικού κατεστημένου που επικεντρώνουν στα αποτελέσματα αυτής της κοινωνικής εξέγερσης και όχι στα πραγματικά της αίτια.Το σύνθημα των απολυμένων της ΒΙΑΜΥΛ, της Ζίμενς, των εργαζομένων στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία κλπ. τα λέει όλα:

«ΕΣΕΙΣ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ».

Η δολοφονία του Αλέξη ξαναθέτει το δίλημμα στην προσέγγιση της πεμπτουσίας της ενημέρωσης: Ή με την εξουσία, το κράτος και το κεφάλαιο ή με το λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του.

Θεωρούμε ότι η παραφιλολογία περί της ενδεχόμενης ενεργοποίησης του άρθρου 48 του συντάγματος περί έκτακτης ανάγκης και επιβολής μέτρων αναστολής βασικών ανθρώπινων ελευθεριών εκπορεύτηκε από τον πυρήνα του κρατικού μηχανισμού με σκοπό να τρομοκρατήσει και να συγκρατήσει τη λαϊκή-κοινωνική έκρηξη. Οφείλουμε σε κάθε περίπτωση όχι μόνο να μη συμπεριφερόμαστε (και ως λειτουργοί του Τύπου και ως πολίτες) σαν ιμάντες τέτοιων φημών αλλά απεναντίας οφείλουμε και πρέπει να καταγγέλλουμε άμεσα τη σκοπιμότητά τους.

Οι δημοσιογράφοι οφείλουν και πρέπει, χωρίς φόβο, να καταγράφουν τα γεγονότα ισότιμα και δίκαια προς όλες τις πλευρές, αφιερώνοντας τον χρόνο της παρουσίασης των γεγονότων αναλόγως με τη βαρύτητά τους.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συμψηφίσουμε μια ανθρώπινη ζωή με τις όποιες καταστροφές βιτρινών.

Πέρα από τις όποιες παρεκτροπές μπορούν να σημειωθούν μέσα σε ένα κλίμα οργής για τη δολοφονία ενός ανθρώπου, οι επιθέσεις της πλειοψηφίας των διαδηλωτών είναι στοχευμένες προς σύμβολα του καπιταλιστικού-κατασταλτικού μηχανισμού. Ανεξαρτήτως των διαφωνιών ή των ενδεχόμενων συμφωνιών με αυτού του τύπου τις πρακτικές, εμείς ως δημοσιογράφοι οφείλουμε να προβάλλουμε και όχι να συσκοτίζουμε τη φύση και τις πραγματικές αιτίες αυτών των δυναμικών ενεργειών.

Πολύ περισσότερο, μέσα σε αυτές τις εκρηκτικές κοινωνικές συνθήκες στις οποίες μπορεί να ευδοκιμήσει η κατασταλτική μανία της εξουσίας, οφείλουμε ως δημοσιογράφοι να ελέγχουμε και να αποκαλύπτουμε την οποιαδήποτε αυθαιρεσία της εξουσίας και ειδικότερα των «φυλάκων της τάξης» κατά διαδηλωτών (π.χ. υπόθεση ζαρντινιέρας). Οφείλουμε να επιτελούμε το έργο μας ασύνταχτα και ανυπάκουα, αρνούμενοι να «στρογγυλέψουμε» την ελεύθερη εκφορά του λόγου μας.

Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους συναδέλφους/συναδέλφισσες που καλύπτουν το ρεπορτάζ αυτών των δυναμικών γεγονότων:

 Να αγνοήσουν τη «γραμμή» που δίνουν ορισμένοι αρχισυντάκτες, διευθυντές ειδήσεων και εκδότες-καναλάρχες-προστάτες μιας ψευδούς «ομαλότητας της εκμετάλλευσης».
 Να μεταδίδουν όλη την αλήθεια, αποφεύγοντας χαρακτηρισμούς για «κουκουλοφόρους» και «ζημιές», τη στιγμή που η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας κατανοεί τους λόγους αυτής της οργής και σε μεγάλο βαθμό συμμετέχει στην εκδήλωση αυτής της λαϊκής αγανάκτησης.

Καταγγέλλουμε την κατασταλτική-δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης και της κρατικής εξουσίας, που τρομοκρατεί την κοινωνία και επιχειρεί να μετακυλίσει το κόστος της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Ζητάμε την άμεση διάλυση των ειδικών μονάδων της αστυνομίας και τον αφοπλισμό των αστυνομικών οργάνων.

Καταγγέλλουμε την ενδοτική στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ που αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοσιογράφων, αποφασίζοντας τη «συμμετοχή» της στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕΣΥ, της 10ης Δεκεμβρίου, με… δίωρη στάση εργασίας!

Να αποκρούσουμε τον κρατικό αυταρχισμό και τρομοκρατία
Να αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή και ασφαληστρική πολιτική της κυβέρνησης

Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο

Εμπρός για ασύνταχτη ενημέρωση στο πλευρό της κοινωνίας και όχι στην υπηρεσία των μηχανισμών χειραγώγησης της ενημέρωσης, των υποταγμένων συνδικαλιστών και της κρατικής προπαγάνδας.

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ της 10ης Δεκεμβρίου 2008
(Προσυγκέντρωση στις 10 π.μ στη Διαγώνιο
μπροστά στο κατειλημμένο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης)

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
asyntaxtostypos.wordpress.com
Κίνηση δημοσιογράφων (μελών της ΕΣΗΕΜΘ)


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ της 10ης Δεκεμβρίου 2008

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet