Εληξε η απεργία πείνας των φυλακισμένων

Σταματούν την απεργία πείνας οι κρατούμενοι σε όλες τις φυλακές της χώρας, μετά τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, τις οποίες θεωρούν ως το πρώτο βήμα στον αγώνα που έδωσαν εδώ και 18 ημέρες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κρατουμένων, το νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης αφορά λίγα από τα αιτήματα των φυλακισμένων:

«Το υπουργείο οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τους για την άμεση αποφυλάκιση του αριθμού των κρατουμένων που εξαγγέλλει και παράλληλα να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα αφορούν στο σύνολο των αιτημάτων μας. Εμείς οι κρατούμενοι αυτό το νομοσχέδιο το αντιμετωπίζουμε σαν ένα πρώτο βήμα, αποτέλεσμα του αγώνα μας και της αλληλεγγύης της κοινωνίας, αλλά δεν μας καλύπτει, δε λύνει τα βασικά προβλήματά μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Κρατουμένων.

Οι κρατούμενοι εξακολουθούν να απαιτούν από τη Βουλή να προχωρήσει στην ολοκληρωτική κατάργηση του ορίου των 4/5 στις ποινές για διάφορα αδικήματα, στην κατάργηση της άθροισης των πειθαρχικών ποινών και στην επέκταση των ευνοϊκών διατάξεων για τις άδειες και την υφ’ όρον απόλυση σε όλες τις κατηγορίες καταδικασμένων.

Ακόμα, απαιτούμε οι γενικόλογες εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές (κατάργηση των φυλακών ανηλίκων, λειτουργία θεραπευτικών κέντρων για τους τοξικοεξαρτημένους, εφαρμογή της κοινωνικής εργασίας σε αντικατάσταση της φυλάκισης, αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης των κρατουμένων, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία ευνοϊκών ευρωπαϊκών ρυθμίσεων κ.λπ.) να γίνουν νόμος μέσα στους επόμενους τρεις μήνες».

Νωρίτερα το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι τα νέα μέτρα θα έχουν οδηγήσει ώς τον Απρίλιο στην αποφυλάκιση 5.500 κρατουμένων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα νέα μέτρα θα κατατεθεί εντός της ημέρας προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τα νέα μέτρα υπολογίζεται ότι μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, ο αριθμός των κρατουμένων θα έχει φτάσει στους 6.815 από τους 12.315 που είναι σήμερα.

Εξαιρούνται οι έμποροι ναρκωτικών, οι διακινητές μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και όλοι οι δράστες ειδεχθών εγκλημάτων.


>Έληξε η απεργία πείνας στις φυλακές

Σταματούν και αναμένουν
SKAI.gr - Πριν από 1 ώρα
Σταματούν την απεργία πείνας οι κρατούμενοι σε όλες τις φυλακές της χώρας, μετά τις ρυθμίσεις που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, "ο κ. Χατζηγάκης οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για την άμεση αποφυλάκιση ...
Αποφυλάκιση 5.500 κρατουμένων ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης Η Καθημερινή

Σχόλια

  1. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο όσα ανακοίνωσαν αλλά απ' τ' ολότελα... Τουλάχιστον εισακούστηκαν κάποια από τα αιτήματα των ανθρώπων αυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet