Στην πυρά παραδίδεται από το Εφετείο Θεσσαλονίκης σχεδόν το σύνολο του αρχείου του από το 1914 έως το 1996
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ:
Την καταστροφή του αρχειακού υλικού από το 1914 έως το 1996, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η υπόθεση Λαμπράκη και η δολοφονία Πολκ, αποφάσισε λόγω έλλειψης χώρου η επιτροπή του Εφετείου.
Ιστορικές πολιτικές δίκες, όπως η υπόθεση Λαμπράκη, η δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ στον Εμφύλιο, οι δίκες αντιστασιακών και βασανιστών της χούντας, άλλες της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, ακόμα και ποινικές υποθέσεις που έγραψαν ιστορία, όπως η δίκη του λεγόμενου «δράκου» του Σέιχ Σου, Αριστείδη Παγκρατίδη, περιλαμβάνονται στο αρχειακό υλικό που προτείνεται για καταστροφή, με απόφαση της επιτροπής του Εφετείου. Το υλικό που διατηρείται αποτελεί και μια πολύτιμη κοινωνική καταγραφή της Θεσσαλονίκης στις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση της πόλης.
Σε συνεδρίασή της στις 30 Οκτωβρίου η επιτροπή απεφάνθη πως το παραπάνω αρχείο «ουδεμία χρησιμότητα ή ιστορική αξία έχει» που να δικαιολογεί τη φύλαξή του, και με επίκληση ενός Βασιλικού Διατάγματος του 1966 αποφάσισε την εκποίησή του προς πολτοποίηση για βιομηχανική χρήση ή την καταστροφή του διά πυρός.
Ο ιστορικός, ειδικός επιστήμονας του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, Στρ. Δορδανάς, έχει περάσει ώρες ατελείωτες στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, μελετώντας τα αρχεία των δικών των δωσίλογων της Κατοχής. «Κατά καιρούς έχουν γίνει κι άλλες εκκαθαρίσεις και έχουν διασωθεί πολύτιμοι φάκελοι χάρη στην ευαισθησία των υπαλλήλων του αρχείου, που τους άρπαξαν την τελευταία στιγμή από τα χέρια των εκκαθαριστών», είπε και προσέθεσε: «Εχω δει το πακέτο της δίκης Λαμπράκη σε μια κούτα σε μια γωνιά του αρχείου και προφανώς υπάρχουν κι άλλες σημαντικές υποθέσεις εκεί. Με ανησυχεί ιδιαίτερα αυτή η απόφαση».
Για προκλητική απόφαση κάνει λόγο ο γραμματέας της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων και μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων αντιστασιακών, Τ. Μηταφίδης. «Σε μια μαρτυρική πόλη, όπου δεν υπάρχει ούτε μουσείο, ούτε αρχείο αντιφασιστικής και αντιδικτατορικής αντίστασης, είναι πρόκληση να καταστρέφονται τα τεκμήρια των διώξεων μιας ολόκληρης γενιάς», είπε, και ζήτησε το αρχείο να μεταφερθεί στις πρώην φυλακές Γεντί Κουλέ.
Αντίθετος σε κάθε καταστροφή δικογραφίας, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της, δηλώνει ο γραμματέας των Αρχείων Κοινωνικής Ιστορίας, Ε. Καραμανωλάκης.
«Τα δικαστικά αρχεία είναι πολύτιμα και έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον ως ιστορικές πηγές, καθώς προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για πρόσωπα και αποτυπώνουν κοινωνικά φαινόμενα και συμπεριφορές», είπε στο «Εθνος».
Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η διοίκηση του Εφετείου δηλώνει τώρα διατεθειμένη να εξαιρέσει κι άλλες υποθέσεις εκτός από αυτές των δωσίλογων, κάτι που ωστόσο δεν αναφέρεται στην απόφαση. «Δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε να χαθεί η εθνική μνήμη και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για διατήρηση κι άλλων αρχείων», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Εφετείου Θεσσαλονίκης, Χ. Αγγελόπουλος.
Το κάψιμο του αρχείου του Εφετείου είναι ένα ΕΓΚΛΗΜΑ απέναντι στην Ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί.
Μια πρόταση που σκέφτηκα τώρα δα είναι να πάρει καθένας πολίτης που ενδιαφέρεται μερικά κουτιά να τα φυλάξει σπίτι του. Στο κάτω κάτω, είναι περιουσία των κατοίκων της πόλης και όχι των δικαστικών. Ετσι δεν είναι;
ΑπάντησηΔιαγραφή-->> Iσως να ήταν καλύτερα να γινόταν ένα διαγωνισμός για τη ψηφιοποίησή τους, ακόμα ίσως ίσως και να μοιραστούν σε εθελοντές ή στο πανεπιστήμιο για το σκοπό αυτό, αν φοβούνται να ξοδεψουν χρηματα.
ΑΥΤΟ ακριβώς ήθελα να γράψω σε ένα επόμενο ποστ. Ξόδεψαν τόσα εκατομμύρια για να κάνουν μια τρύπα στο νερό, στην Κοινωνία της Πληροφορίας και αφήνουν αυτά τα πολύτιμα ιστορικά αρχεία να καούν. Είμαστε α-πί-στευ-τοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Εφετείο Αθηνών έχει οργανωμένο υπόγειο αρχείο, γιατί όχι και η Θεσσαλονίκη;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ φάκελλος Λαμπράκη τον έπερνε μαζί του ο ανακριτής Δελαπόρτας για το φόβο παραχάραξης στη ταβέρνα Κεφαλονιά πύλη 4 στο λιμάνι δίπλα στις σουπιές γιαχνί που έτρωγε και ήταν ασφαλής ,έκανε κάποια απονομή δικαιοσύνης στην καρφίτσα (θάχω γρήγορα μύθο επ αυτού) τώρα τους χαλάει το χωροχρόνο...τους;
ξεφτιλα one more time!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαταλαβαίνω την αγανάκτησή σας , αλλά το εφετείο δεν είναι ιστορικό αρχείο. είναι χώρος για να εξυπηρετεί την επικαιρότητα που δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήοι δικές μου πληροφορίες μιλούν για ένα τεράστιο χώρο στο υπόγειο του " δικαστικού μεγάρου " που δεν μπορεί να στεγάσει τα τρέχοντα , δηλαδή τις δικογραφίες της τελευταίας δεκαετίας , πολλές από τις οποίες είναι ακόμη σε εκρεμμότητα λόγω συναφών δικών και αναιρέσεων.
μπορεί να δοθεί πιθανώς κάποιος χώρος για τη μεταφορά , μια αποθήκη βρε αδερφέ , από αυτές που φαντάζομαι το δημόσιο έχει άφθονες και κενές. οι προτάσεις που διάβασα εδώ και αλλού δεν μπορούν να φορούν το εφετείο, αλλά άλλους φορείς.
υπάρχει πάντως μια τάση του εφετείου να αδιάσει το κτίριο, διώξαν ένα κυλικείο, θέλουν να διώξουν το πάρκινγκ των δικηγόρων, την εθνική τράπεζα και λοιπά ( είχαν γράψει και οι εφημερίδες )
Εμπειρος και υπέυθυνος αρχειονόμος μου είπε σχετικά:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Πρόκειται για λάθος συναγερμό. Το Εφετείο ακολούθησε τη διαδικασία που
προβλέπει ο νόμος για την καταστροφή των υπηρεσιακά άχρηστων αρχείων του.
Στη συνέχεια απευθύνθηκε στα ΓΑΚ (Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας) και εκείνο
αποφασίζει για την τύχη του αρχειακού υλικού. Επομένως, το αρχείο θα
παραληφθεί από τα ΓΑΚ (Γενικά Αρχεία του Κράτους).»
Μακάρι να είναι έτσι. Ομως επειδή ζούμε σε ΑΥΤΗ τη χώρα που ΟΛΑ είναι πιθανά ας είμαστε σε επιφυλακή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί κάτι τέτοιο.
!!!!! Αν είναι δυνατον! Αν δεν έχουν χώρο να τα παραδόσουν ή δανείσουν για "ένα προσωρινο διάστημα", ωσπου να βρουν στέγη και να δημιουργήσουν ειδικό φορέα, είτε στα ΓΑΚ, ειτε σε άλλα εθνικά αρχεία, είτε σε ιδιωτικά ιδρύματα που υπάρχουν. ΕΛΙΑ, ΠΙΟΠ, ΜΙΕΤ, είτε σε Μουσεια ή Συλλόγους που αφιερωνονται στην αντίσταση και άλλα τόσα που υπάρχουν. Είτε σε πανεπιστήμια. Είτε να τα ενταξουν σε προγράμματα χρηματοδοτημένα για διάσωση και διατήρηση πολιτισμικής πληροφορίας από την Ευρ.Ενωση. Είτε να ζητήσουν βοήθεια από την ελληνική Αρχειονομική Εταιρεία, είτε από την UNESCO που έχει τμήμα για τα αρχεία. Στη χειρότερη όλων, καποια τεκμήρια ας τα δημοπρατήσουν, από το να καταστραφούν. Τι είναι αυτοί ρε!!! Αυτη τη λύση σκέφτηκαν?!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ! τώρα διάβασα τον nikoxy.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πιο σωστο είναι να πάνε στα ΓΑΚ, νομίζω. Μακάρι να υσχίει και ανακοινώσεις σαν και αυτη να ναι μόνο μέρος τυπικού για να μετακινηθούν τα αρχεία και όχι να καταστραφούν.