Mαζική απεργία πείνας στις φυλακές


>>>Στο πλευρό των κρατουμένων ο ΔΣΑΑναδημοσιεύω από τον ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΤΥΠΟ


Σε μαζική απεργία πείνας στις φυλακές και αποχή από κάθε εργασία και δραστηριότητα της υπηρεσίας ετοιμάζονται να κατέλθουν οι κρατούμενοι όλων των ελληνικών φυλακών.
Μέλη επιτροπών κρατουμένων από το σύνολο σχεδόν των σωφρονιστικών καταστημάτων διατυπώνουν 45 αιτήματα ανθρωπιάς προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και προειδοποιούν τη κυβέρνηση: εάν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου ο υπουργός Σ. Χατζηγάκης δεν τα αποδεχθεί εμπράκτως, θα αρχίσουν μαζική, παθητική απεργία μέσα στις φυλακές.

Είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά σωφρονιστικά χρονικά που επιχειρείται με οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο η διεκδίκηση αιτημάτων από όλους τους κρατούμενους. Οι οργανωτές του εγχειρήματος τους καλούν να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση αποφεύγοντας κάθε βίαιη και έκνομη ενέργεια, όπως φθορές υλικών και κτιρίων, για να μην έχουν οι μηχανισμοί καταστολής πρόσχημα παρέμβασης.

Πρέπει να αποδείξουμε ότι «είμαστε σάρκα από τη σάρκα της κοινωνίας και δεν μας αξίζει η συμπεριφορά που υφιστάμεθα», προσθέτουν και ανακοινώνουν ότι θα προσφύγουν ομαδικά κατά της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας την καταδίκη της Ελλάδας για βασανιστήρια και απάνθρωπη συμπεριφορά.

«Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή για μας και τις οικογένειές μας, να πάψουμε να εξοντωνόμαστε μέσα στα ελληνικά κολαστήρια», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Μιλούν ακόμη για χιλιάδες νέους ανθρώπους που βρίσκονται σε συνεχή καταστολή, κολυμπώντας μέσα σε θάλασσες ηρωίνης, μεθοδευμένα χορηγούμενης και «βουνά ψυχοφαρμάκων αφειδώς χορηγούμενων». Καταμετρούν επίσης κάθε χρόνο 180 έως 250 νεκρούς κρατούμενους και υποστηρίζουν ότι οι έγκλειστοι, σύμφωνα με δικό τους προσκλητήριο, φτάνουν τις 14.000, αντί των 12.000 που μετρά το υπουργείο.

«Εμείς οι κρατούμενοι στα κολαστήρια που κατ’ ευφημισμό καλούνται φυλακές του ελληνικού κράτους, κουρασμένοι από τις ψεύτικες υποσχέσεις όλων των υπουργών Δικαιοσύνης τα τελευταία 10 χρόνια για καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης, αποφασίσαμε να κινηθούμε δυναμικά, ώστε να επιβάλουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Ζητάμε αλλαγή της νομοθεσίας, εφαρμογή των υπαρχόντων νόμων με βάση τις συστάσεις της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των βασανιστηρίων (CPT) και της Ε.Ε.», επισημαίνουν με έμφαση.

Τα κυριότερα από τα αιτήματά τους είναι:

* Ιατρική κάλυψη των φυλακών σε 24άωρη βάση και έγκαιρη επικοινωνία μεταξύ κελιών και φυλακίων σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών.

* Οι μεταφορές των βαρέως ασθενούντων στα νοσοκομεία να γίνεται με ασθενοφόρα και όχι με τζιπ.

* Να εξανθρωπισθεί το επισκεπτήριο των συζύγων με διευρυμένη εφαρμογή του «ελεύθερου» επισκεπτηρίου σε κλειστό ιδιαίτερο χώρο.

* Να εξοπλιστούν οι φυλακές με σύγχρονα μέσα ανίχνευσης ναρκωτικών ώστε να σταματήσουν οι εξευτελιστικές μέθοδοι σωματικής έρευνας των κρατουμένων.

* Να κρατούνται τα θύματα-χρήστες σε ειδικά κέντρα παροχής βοήθειας και να παρέχεται προνοιακή υποστήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους.

* Να παρέχονται τα ευεργετικά ημερομίσθια και η συμμετοχή σε προγράμματα δουλειάς, δεύτερης ευκαιρίας, σε όλους τους κρατούμενους χωρίς διακρίσεις.

* Να χορηγούνται οι εκπαιδευτικές, τακτικές και έκτακτες άδειες σε όσους κρατούμενους πληρούν τις προϋποθέσεις και όχι επιλεκτικά. Να αυξηθούν σε 60 οι μέρες άδειας και να μειωθούν τα ανώτατα όρια της παραμονής στη φυλακή ως προϋπόθεση χορήγησής της. Σήμερα τα όρια αυτά είναι 5 χρόνια για τις καθείρξεις και 8 χρόνια για την ποινή των ισοβίων.

* Να εφαρμοσθεί το προβλεπόμενο μέτρο της ημιελεύθερης διαβίωσης και κοινωφελούς εργασίας και να κρατούνται κοντά στον χώρο κατοικίας τους.

* Να γίνει εφάπαξ αποσυμφόρηση με αναστολή μέρους των ποινών καθώς την τελευταία 8ετία η υστερία των παραδικαστικών κυκλωμάτων οδήγησε σε εξοντωτικές ποινές.

* Να εκτίονται ενιαία οι ποινές για όλα τα αδικήματα χωρίς διακρίσεις στα όρια για την υφ’ όρον απόλυση.

* Να εκσυγχρονισθούν ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, τον εξανθρωπισμό των ορίων των ποινών και όχι την εκδικητική τιμωρία.

* Να μειωθεί η οροφή των 25 ετών συνεχούς κράτησης, με εξαίρεση τα ειδεχθή εγκλήματα, στα 15-18 χρόνια.

* Να εφαρμοσθεί σύμφωνα με τον νόμο το μέτρο της προφυλάκισης και να βελτιωθούν οι συνθήκες στα κρατητήρια μεταγωγών.

* Να επιτραπεί σε μέλη ΜΚΟ, φορέων και του Κοινοβουλίου να επισκεφθούν τις φυλακές.

  • Να εξαλείφονται οι πειθαρχικές ποινές μετά την έκτισή τους, να κλείσουν οι παλιές φυλακές, να καταργηθεί πλήρως η λογοκρισία της αλληλογραφίας και να γίνει ο διαχωρισμός των κρατουμένων. *

(Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 09/10/2008)

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

Αποθήκες ανθρώπων, κολαστήρια, φυλακές ή απλά για το Υπουργείο Δικαιοσύνης «Σωφρονιστικά Καταστήματα». Οι «ένοικοι» αυτών των «καταστημάτων», που αγγίζουν πλέον τις 14.000 (και στα κρατητήρια άλλοι 3.000 κρατούμενοι), είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης και να ανέχονται καθημερινά την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους.

Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών είναι δηλωτικός των πολύ κακών συνθηκών κράτησης:377κρατούμενοι πέθαναν την τελευταία δεκαετία. Το 2007 πέθαναν 52 κρατούμενοι. Τον Απρίλιο του 2006 τέσσερις κρατούμενοι κάηκαν ζωντανοί στις φυλακές Κορυδαλλού, λόγω αδιαφορίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Τα προβλήματα πολλά… Καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Υπερπληθυσμός, 4 κρατούμενοι σε ατομικά κελιά. Αυστηροποίηση ποινών. Ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Βία και καταστολή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Κράτηση σε απομακρυσμένες από τον ιστό της πόλης φυλακές. Στέρηση αδειών και ευεργετημάτων. Έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μεταγωγές πισθάγκωνα σε βρώμικες και ανθυγιεινές κλούβες…

Κρατούμενοι από όλες τις φυλακές έχουν διατυπώσει 45 αιτήματα, χαρτογραφώντας πλήρως την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα, και απαιτούν λύσεις. Οι κρατούμενοι δηλώνουν ότι θα κατέλθουν σε μαζική απεργία πείνας και αποχή από κάθε εργασία και δραστηριότητα εάν έως τις 30 0κτωβρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν δώσει λύσεις.

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους κρατούμενους και τον αγώνα τους για βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος.

Συνοπτικά κάποια από τα αιτήματα:

§ Εφαρμογή του Σωφρονιστικού Κώδικα και βελτίωσή του.

§ Οι χρήστες ψυχότροπων ουσιών να εκτίουν και αυτοί τα 3/5 της ποινής αντί των 4/5 που ισχύει σήμερα.

§ Να εφαρμόζεται το μέτρο της προσωρινής κράτησης (προφυλάκισης) όπως ορίζεται από τον Σ.Κ. και να μην γίνεται κατάχρησή του.

§ Να γίνει μερική παραγραφή μέρους της ποινής σε όλους τους κρατούμενους.

§ Να εφαρμόζεται το μέτρο της χορήγησης των τακτικών αδειών σε όλους τους κρατούμενους που θεμελιώνουν το δικαίωμα και να διευρυνθούν οι όροι χορήγησής τους.

§ Να χορηγείται η υφ’ όρων απόλυση σε όλους τους δικαιούμενους.

§ Να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα για τους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής όπως τα ανοικτά κέντρα κράτησης, τα ευεργετικά ημερομίσθια, η ημιελεύθερη διαβίωση, η κοινωφελής εργασία.

§ Να εξανθρωπιστεί το επισκεπτήριο των κρατουμένων με τις συζύγους και τα τέκνα τους με διευρυμένη εφαρμογή του θεσμού του «ελεύθερου επισκεπτηρίου» σε ιδιαίτερο χώρο.

§ Να επιτρέπεται η είσοδος στις φυλακές στους βουλευτές και τους κοινωνικούς θεσμικούς φορείς (Συνήγορος του Πολίτη, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Μ.Κ.Ο. και Διεθνείς Οργανισμοί). Να σπάσει το άβατο.

§ Να τιμωρούνται αυστηρά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όταν ασκούν σωματική βία στους κρατούμενους και να θεσμοθετηθεί ο Συνήγορος του Φυλακισμένου στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι κρατούμενοι για υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

§ Να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης εξασφαλίζοντας στους κρατούμενους ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση.ΠΗΓΗ: www.keli.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet