Οι Bloggers της Θεσσαλονίκης

Αναδημοσιεύω από το περιοδικό Parallaxi Σεπτεμβρίου ένα κείμενο για τους Bloggers της Θεσσαλονίκης. Για μελλοντική χρήση σε μελλοντικά συνέδρια και ημερίδες:

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν κάποιοι έλεγαν ότι «μόδα είναι θα περάσει» και κάποιοι άλλοι πανηγύρισαν για το Νέο Μέσο που θα άλλαζε την ιστορία των ΜΜΕ. Η αντοχή τους στο χρόνο διάψευσε τους πρώτους χωρίς όμως, μέχρι στιγμής, να έχουν επιβεβαιωθεί και οι δεύτεροι. Όπως και να έχει το πράγμα, τα ιστολόγια αυξάνονται και πληθύνονται και κατακυριεύουν το διαδίκτυο. Μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με το blogs.sync.gr, έχουν ήδη ξεπεράσει τα 35.000, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος αν σκεφτεί κανείς ότι κατά τ’ άλλα εξακολουθούμε να είμαστε οι ουραγοί της Ευρώπης στη χρήση του internet.

Δεν είναι όλα ενεργά. Κάποιοι εγκατέλειψαν την προσπάθεια –ένα ιστολόγιο για να «σταθεί» θέλει τουλάχιστον μια ωρίτσα δουλειά την ημέρα-, κάποιους τους «έδιωξε» το ίδιο το μέσο, κάποιους άλλους τους τράβηξε το Facebook ή άλλα «κοινωνικά δίκτυα», κάποιοι απογοητεύτηκαν, μεγάλωσαν, παντρεύτηκαν, άλλαξαν δουλειά και κάποιοι άλλοι απλά βαρέθηκαν «και γύρισαν στο σπίτι».

Γεγονός είναι πως μέσα στα προηγούμενα χρόνια η ελληνική «μπλογκόσφαιρα» από ένα χωριό 200-300 «κατοίκων» έγινε μια πραγματική πολιτεία που μέρα με την ημέρα αποκτά στολόγια με προσωπικές σημειώσεις, λογοτεχνικές ανησυχίες, πολιτικούς προβληματισμούς, ερωτικούς καημούς, οικολογικές ευαισθησίες, ποιητικές εκρήξεις. Ιστολόγια γενικά, ειδικά, ομογενειακά, τοπικά, συλλογικά, αντιεξουσιαστικά, εθνικιστικά, συνδικαλιστικά, στρατευμένα ή «πέρα βρέχει», γραμμένα στα ελληνικά ή και ξενόγλωσσα. Ιστολόγια φιλοσοφικά, φιλότεχνα, ταξιδιωτικά, επιστημονικά, σατιρικά ή απλώς ειρωνικά. Ιστολόγια για το βιβλίο, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, το ντιζάιν, τα games, τα κόμικς, τη μαγειρική, το λάιφ-στάιλ, το αντι-λάιφ-στάιλ. Ιστολόγια για κάθε γούστο και κάθε είδος αναγνώστη. Και βέβαια, Θεσσαλονικιώτικα ιστολόγια και μάλιστα με έντονη παρουσία!

Θεσσαλονίκη μου, μεγάλη bloggo-μάνα…

Και πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά για μια πόλη που δεν έπαψε ποτέ να γράφει, να δημιουργεί περιοδικά, να παράγει ανθρώπους του λόγου, συγγραφείς, ποιητές, δημοσιογράφους αλλά και να πρωτοπορεί στις τεχνολογικές εξελίξεις και ιδιαίτερα στα Μέσα (το πρώτο ραδιόφωνο και η πρώτη τηλεόραση ξεκίνησαν από εδώ, ας μην το ξεχνάμε). Μπορεί να μην είναι γνωστό σε πολλούς, μπορεί οι περισσότεροι να ξέρουν ότι η ιστορία του ελληνικού internet ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο της Κρήτης και το ΙΤΕ, αλλά και το ΑΠΘ υπήρξαν από τους πρωτοπόρους στο διαδίκτυο ενώ και κάποιες από τις πρώτες εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών (π.χ. η Sparknet, η Magnet κ.α.) ξεκίνησαν από εδώ. Θεσσαλονικιός άλλωστε είναι και ο καθηγητής Στέλιος Σαρτζετάκης ένας από τους δημιουργούς του δικτύου FORTHnet του ΙΤΕ (μεταξύ άλλων, υλοποίησε τις πρώτες συνδέσεις της χώρας στο 'Ιντερνετ, κατοχύρωσε διεθνώς τον χώρο ονομάτων .gr, σχεδίασε και εγκατέστησε το πρώτο ευρυζωνικό δίκτυο κορμού IP Ηράκλειο-Αθήνα-Θεσσαλονίκη και το πρώτο οπτικό δίκτυο Ethernet).

Το ποιος ήταν ο πρώτος-πρώτος ιστολόγος από τη Θεσσαλονίκη δεν το γνωρίζουμε, σίγουρα πάντως ανάμεσα στους πρώτους, εκεί γύρω στο 2004-2005 (μερικοί κι από πιο παλιά), ήσαν οι: Αστέρης Μασούρας (http://oneiros.gr/blog), Αργος (http://argos.wordpress.com/), Nassos K. (http://nassoskappa.com), Αγγελος Μάρκος (http://www.amarkos.gr/blog/), Yannis (http://www.tyxod.net/blog/), Dark Angel (http://angelofdark.wordpress.com/), Τελσον (http://www.telson.org), Ζαφείρης Κεραμίδας (http://zkeramid.blogspot.com/), Πάνος (http://tamystikatoukolpou.blogspot.com/), Zpi (http://zpiderland.blogspot.com/), Magica (http://magicasland.com/), ttallou (http://ttallou.tyxod.net/). Σίγουρα και κάποιοι άλλοι που είτε δεν ήταν εμφανές στο προφίλ τους πως ήσαν από τη Θεσσαλονίκη είτε για διάφορους λόγους δεν στάθηκε να δυνατόν να βρεθεί το πότε ξεκίνησαν να ιστολογούν.

Ετσι , σύντομα, δημιουργήθηκε μια κοινότητα ιστολόγων της πόλης όπου κάποιοι ήσαν ήδη γνωστοί μεταξύ τους και οι περισσότεροι φρόντισαν να συναντηθούν δια ζώσης σε διάφορα στέκια της πόλης, στις περίφημες, πρώτες «μπλογκο-συναντήσεις», όπως τις είχαν τότε ονομάσει, συνοδεία τσίπουρου και μεζέδων. Η Αγορά, το Μπιτ-παζάρ, η Ζεύξιδος, η Σβώλου γέμισαν παρέες που συζητούσαν κάτι ακαταλαβίστικα για ποστς, κόμεντς, μοντερέισον, μπλογκσποτ, γουόρντ-πρες, γουίκι… Και βέβαια αναζωπυρώθηκε η αιώνια κόντρα, ευτυχώς πιο πολύ με διάθεση πλάκας και παρωδίας παρά με χουλιγκάνικο τρόπο: «Μπουγατσο-μπλόγκερς» εναντίον «Αθηνέζων»!

«Κάτω τα χέρια από την πλατεία»

Στους Θεσσαλονικιούς μπλόγκερ «χρεώνεται» όμως και η πρώτη κινητοποίηση στην ιστορία της μπλογκόσφαιρας: η αντίδραση στα σχέδια «ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους», τον Απρίλιο του 2006. Το θέμα πήρε διαστάσεις, μαζεύτηκαν υπογραφές, τα κείμενα διαμαρτυρίας των ιστολόγων αναδημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες της πόλης και ύστερα στις αθηναϊκές, το θέμα έφτασε μέχρι το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ματαίωσε την «ανάπλαση». (Ολόκληρο το ιστορικό μπορεί, όποιος ενδιαφέρεται, να το διαβάσει εδώ: oneiros.gr/blog/2006/04/05/transformerfountain).

Οι εφημερίδες «ανακαλύπτουν» τα ιστολόγια και οι ιστολόγοι συνειδητοποιούν τη δύναμη παρέμβασης που έχουν στα χέρια τους. Θα ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα την «ημέρα μνήμης για την Αμαλία» και οι σιωπηρές διαμαρτυρίες των παιδιών με τα μαύρα ρούχα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού.

Δημοτικές Εκλογές 2006. Ουσιαστικά οι πρώτες εκλογές παρουσία των ιστολόγων. Η προεκλογική εκστρατεία αποτελεί αν όχι το μόνο πάντως το κύριο θέμα τους. Μήνες πριν οι Θεσσαλονικείς μπλόγκερς παίρνουν άμεσα ή έμμεσα θέση. Καταγράφουν προβλήματα, σχολιάζουν τις θέσεις των συνδυασμών, σατιρίζουν. Να πρόσωπα υποψηφίων γοητεύουν, όπως είναι φυσικό, τους χρήστες του νέου μέσου. Στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται το πρώτο συλλογικό, προεκλογικό blog: frappelections : Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΡΑΠΕ (http://frappelections.blogspot.com ) με τη συμμετοχή παλιών και νέων ιστολόγων. Το ίδιο συμβαίνει και στις εθνικές εκλογές του 2007 με πολλά κόμματα να προσπαθούν να προσεταιριστούν την προσοχή αλλά και τις ψήφους των ιστολόγων.

Κι έτσι φτάσαμε στο 2008 με τα 35.000 ιστολόγια εκ των οποίων, με μια πρόχειρη αναγωγή, τουλάχιστον 1.000 με 1.500, θα πρέπει να έχουν ως βάση τη Θεσσαλονίκη ή είναι φτιαγμένα από τους όπου γης Θεσσαλονικείς, χωρίς αυτό να μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη αφού κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώνει το που ζει ή από πού κατάγεται. Πάντως το thessalonikiblogs (http://www.thessalonikiblogs.gr/), ένα κοινόχρηστο ευρετήριο ιστολογίων, εμφανίζει να έχει 161 ιστολόγια που έχουν δηλώσει την παρουσία τους. Σίγουρα εκεί δεν θα τους βρείτε όλους, θα βρείτε όμως εκείνους με την πιο έντονη παρουσία και δραστηριότητα και είναι μια καλή αρχή για να εξερευνήσετε τη μπλογκόσφαιρα της Θεσσαλονίκης.

Αν πάλι θέλετε να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας από αυτή τη σελίδα, επιλέξαμε 11 από αυτά και σας τα προτείνουμε:

 1. «THE CULTURAL BARBECUE»: του θεσσαλονικιού επιφυλλιδογράφου και συγγραφέα Πάνου Θεοδωρίδη ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στην Κέρκυρα. Γραφή που ξαφνιάζει όσους δεν τον γνώριζαν και την απολαμβάνουν όσοι το παρακολουθούν. Ο «Δημογέροντας» της μπλογκόσφαιρας της Θεσσαλονίκης διδάσκει ύφος και στυλ, κάνει βουτιές στην ιστορία της πόλης και όχι μόνο, αποκαλύπτει τις μυστικές συνταγές των κειμένων του. Υπάρχουν πιτσιρικάδες που θα ‘κόβαν το χέρι τους πως τους δουλεύει όταν γράφει στο προφίλ του πως είναι 65 χρόνων. (http://petefris.blogspot.com/).
 2. «Η ΚΑΛΥΒΑ ΨΗΛΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ»: Γνώστης της πόλης και των προβλημάτων της. Η ευαισθησία του μετατρέπεται σε οργή όταν βλέπει τα στραβά κι ανάποδα και ιδιαίτερα εκείνα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή πέριξ του Θερμαϊκού. Από τους πρώτους ιστολόγους που εξέδωσαν βιβλίο με τα δημοσιεύματά τους. (http://panosz.wordpress.com/).
 3. «CRAZYMONKEY»: Γράφει, σχεδιάζει, φωτογραφίζει. Στον Nasso K. Οφείλουν πολλά Blog το εξαιρετικό τους design και την οργάνωση των περιεχομένων τους. Παρ’ όλο που πλέον ζει και εργάζεται σε μεγάλες διαφημιστικές της Αθήνας (όχι που θα τον άφηναν) και ταξιδεύει στις τέσσερεις γωνιές του πλανήτη, είναι διαρκώς παρών σε όσα συμβαίνουν στην πόλη μας. (http://nassoskappa.com).
 4. «DARK ANGEL»: Γραφή που έρχεται από το μέλλον. Κοφτή, στακάτη, συχνά σουρεαλιστική (είναι φορές που θυμίζει έντονα Τομ Ρόμπινς) αλλά ευθύβολη ακόμη κι όταν είναι έξω φρενών. Για τον Dark Angel ισχύει αυτό που πολλές φορές έχουμε πει ή έχουμε ακούσει για πολλούς Ελληνες δημιουργούς και καλλιτέχνες: «Αν ζούσε έξω θα είχε κάνει μεγάλη καριέρα…». (http://angelofdark.wordpress.com/).
 5. «NON LINEAR COMPLEXITY»: Η προμετωπίδα ποτ έχει επιλέξει για το ιστολόγιό του τα λέει όλα: «The planet is fine. The people are fucked - George Carlin (1937-2008)». Ενας πραγματικός κυβερνοναύτης βγαλμένος, λες, από κάποια ιστορία του Φίλιπ Ντικ, ανάμεσά μας. (http://oneiros.gr/blog).
 6. «WE ARE NOT ALONE»: Ο φωνακλάς της παρέας αλλά με λόγους και αιτίες. Αυτά που όλοι οι υπόλοιποι τα ψιθυρίζουν εκείνος τα λέει έξω από τα δόντια με επιχειρήματα και αποδείξεις. Από τους πρωτεργάτες των μεγάλων ιστολογικών κινητοποιήσεων. Μαζί με τον Πάνο της «ΚΑΛΥΒΑΣ ΨΗΛΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ» και τον Αστέρη Μασούρα (ONEIRO) η επιτομή της έννοιας του Ενεργού Πολίτη. (http://argos.wordpress.com/).
 7. «ART ATTACK»: Κείμενα και εικόνες με τα στραβά και τα ευτράπελα στο χώρο της τέχνης. Ο ίδιος αυτοσυστήνεται ως «…μέλος της οργάνωσης "Ροζ πιγκουίνοι" που θα σώσει την Τέχνη, μετά τον πλανήτη και μετά το σύμπαν! - Το blog, δεν έχει καμία σχέση με άλλες κοινωνικές ή πολιτιστικές ομάδες που δραστηριοποιούνται με το ίδιο όνομα. Η συνωνυμία μ' αυτές είναι εντελώς τυχαία.» (http://artattackgr.blogspot.com/).
 8. «AR_LAV»: Το ιστολόγιο ενός νέου αρχιτέκτονα της πόλης με ιδέες και άποψη. Ναι, υπάρχουν ακόμη δημιουργικοί άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη και αν τους άφηναν να δουλέψουν δεν θα είχαμε αυτά τα χάλια που έχουμε. (http://arlav.blogspot.com/).
 9. «ΔΕΙΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»: Η «φωνή» της Δυτικής Θεσσαλονίκης. West side stories αλλά και πολιτικός προβληματισμός. Συντηρεί επίσης το πολύ καλό ιστολόγιο «Ανθρώπινη Σταυρούπολη». (http://chldimos.blogspot.com/ και http://humancity.blogspot.com/)
 10. «magicasland.com»: Η δημιουργός του blogSpace (http://www.blogspace.gr/) έχει ένα από τα λίγα ιστολόγια που επιχειρούν να δελεάσουν τους διαφημιστές, κάτι που πολλοί συνάδελφοί της στο εξωτερικό το έχουν πετύχει. Πραγματικά επαγγελματική δουλειά που όμως δεν έχει χάσει τη φρεσκάδα της. (http://magicasland.com)
 11. «ENTEKA»: Γνωστός συγγραφέας της νεώτερης γενιάς (δεν αποκαλύπτουμε το όνομά του αφού ούτε ο ίδιος το κάνει μέσα στο ιστολόγιό του) που γράφει σε …εντεκάδες! Οι λίστες του αφορούν τους πάντες και τα πάντα. Εδώ θα βρείτε από τα «11 χειρότερα εξώφυλλα δίσκων όλων των εποχών» μέχρι τα «Εντεκα καλύτερα ντοκιμαντέρ» και από τους «Εντεκα πιο γνωστούς αριστερόχειρες όλων των εποχών» μέχρι τους «Έντεκα τρόπους για να ξεκινήσεις το μπλογκ σου». (http://enteka.blogspot.com/).

Επίσης:

Αλλα 11 ιστολόγια και online περιοδικά από και για την Θεσσαλονίκη:

 1. http://www.thessalonikiblogs.gr/
 2. http://www.thess.gr/blog/
 3. http://ilovethessaloniki.blogspot.com/
 4. http://www.thessaloniki360.com/
 5. http://www.tnn.gr/
 6. http://www.in2.gr/
 7. http://oprenbar.blogspot.com/
 8. http://maggie-salonica.blogspot.com/
 9. http://salonicacity.blogspot.com/
 10. http://metrothessalonikis.blogspot.com/
 11. http://thessalonikidailyphoto.blogspot.com/


Κι αν θέλετε ακόμη περισσότερα:
1. AlarmCall http://alarmcallforall.blogspot.com/
2. Comfortably numb http://panwithin.blogspot.com/
3. Cosmopolis http://doratsirka.blogspot.com/
4. Cybele's dreamworld http://cybele-dragoumi.blogspot.com/
5. Discolata http://the6milliondollarstory.blogspot.com/
6. Dog Day Afternoon http://www.skylos.gr/
7. eliaggel http://eliaggel.wordpress.com/
8. Marion Barfs http://marionbarfs3.blogspot.com/
9. maygirl http://resistroutine.blogspot.com/
10. memoryland http://gerasimos-memoryland.blogspot.com/
11. roula karamitrou http://roulakaramitrou.blogspot.com/
12. urbicide http://urbicide.blogspot.com/
13. VASILIS PETRIDIS http://petridisradio.blogspot.com/
14. Ανήσυχες Μέρες http://cherisky.blogspot.com/
15. Βασιλική http://vasiliki.wordpress.com/
16. γουστάρω Αιτιατική σε μιλάω! http://salllonica.blogspot.com/
17. ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ http://entefktirio.blogspot.com/
18. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ http://epikuros-epikuros.blogspot.com/
19. Λογική της πλάκας... http://zlatkogr.blogspot.com/
20. Μαγικός Αυλός http://blackflute.blogspot.com/
21. Μαύρος Γάτος - Ταξίδι Χωρίς Επιστροφή http://mavrosgatos.blogspot.com/
22. μες του μυαλού την παραζάλη... http://parazalismeni.blogspot.com/
24. ΜεσόΚοσμος http://mesokosmos.blogspot.com/
25. Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ http://ifigeneia.blogspot.com/
26. Οίκος αντοχής http://oikosantoxis.blogspot.com/
27. Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης http://ecology-salonika.org/
29. ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ http://partizana.blogspot.com/
30. ΠΕΙΡΑΤΕΣ της ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ http://www.peiratesalonica.blogspot.com/
31. Στο καρνάγιο..! http://carnagio.blogspot.com/

Σχόλια

 1. Καλώς ή κακώς αγνοεί τα "δημοσιογραφικά" ιστολόγια της πόλης, (στυλ press-gr).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. και το Ιστολογιο περιοδικου (της Θεσσαλονίκης Ενεκεν http://periodikoeneken.blogspot.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό θα πει ανθολογία των ιστολογίων. Βέβαια, σήμερα η φωνή είναι δυνατότερη, αλλά δυστυχώς χάθηκε και τούτη μέσα στη βαβούρα της πολυγραφίας.


  Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet