Ιστορία; Ποια ιστορία;

«Η μελέτη της Ιστορίας δεν γίνεται για να ανασυρθούν οι προγονικές μνήμες ούτε για να συντηρηθούν οι ιδεολογίες του σήμερα με τα υλικά του παρελθόντος. Μελετάμε την Ιστορία για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το παρόν, την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα»
Ηταν η πιο ενδιαφέρουσα εκπομπή της χθεσινής, εθνικοεπετειακής μας τηλοψίας. Η συνέντευξη του καθηγητή Ιστορίας Βασίλη Κρεμμυδά στον Αρη Σκιαδόπουλο, στην ΕΤ1. Ο σοφός ιστορικός από τη Μεσσηνία τα είπε όλα σε λίγες λέξεις. Λόγια σταράτα, μετρημένα. Για τις δυσκολίες της ιστορικής έρευνας. Για το αν μπορούμε να λέμε ολόκληρη την ιστορική αλήθεια. Για το αν οι κοινωνίες αντέχουν να ακούσουν την ιστορική αλήθεια ή αν τους την πεις κινδυνεύουν να χάσουν τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται. Κι από τι εξαρτάται αυτή η ετοιμότητα; Από τον βαθμό ανάπτυξής της, δηλαδή την παιδεία! Ο καθηγητής ήταν κάθετος.
Της εκπομπής ακολούθησαν δελτία ειδήσεων με τον Μεϊμαράκη, τις ερπύστριες να γουργουρίζουν στην άσφαλτο της Θεσσαλονίκης και κάποια κομάντα να ουρλιάζουν εθνοκαθαρκτικά συνθήματα μπροστά από τους επισήμους…

«Σημαία, από νάιλον υψώνουμε, σημαία πλαστική!»

Σχόλια

  1. Την πέτυχα κι εγώ χθες και κόλλησα. Πολλά απ' αυτά που είπε μου έκαναν τρομερή εντύπωση. Όπως την προηγούμενα εβδομάδα νομίζω, το αφιέρωμα που είχε η νετ (νομίζω) στον Εμπειρίκο, που μιλούσε ο γιος του. Υπέροχες εκπομπές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nομίζω ότι η φράση 'ιστορική αλήθεια' συνιστά σχήμα οξύμωρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή δεν υπάρχει ιστορική αλήθεια. Υπάρχει, απ' τη μια η ιστορία, που μπορεί να γραφτεί με χίλιους δυο τρόπους, ανάλογα με το ποιος, που και πότε την γράφει. Και απ' την άλλη υπάρχει το άπιαστο όνειρο που λέγεται αλήθεια. Εφόσον βέβαια μιλάμε για μια αλήθεια και όχι για την αλήθεια του ενός ή του άλλου ιστορικού πρωταγωνιστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet