Νεοφιλελευθερισμός (μ-λ): Εχω ακούσει παπαριές και παπαριές...

...από νεοφιλελεύθερους.
ΤΟΣΕΣ πολλές μαλακίες μέσα σε ΜΙΑ και μόνο συνέντευξη (στη Λιμπερασιόν), δεν έχω ξανακούσει ποτέ.
Πρόκειται για τον "φιλόσοφο" (my ass!) ο οποίος εκτός των άλλων βαθυστόχαστων χαριτομενιών του είπε και το αμίμητο:
"Όταν ο πρόεδρος Μπους ξεκίνησε τον πόλεμο, δεν είχα αντιρρήσεις επί της αρχής. Γρήγορα συνειδητοποίησα, όμως, ότι η προετοιμασία ήταν κακή, ότι οι δυσκολίες είχαν υποτιμηθεί και ότι ο αμερικανικός λαός δεν είχε προειδοποιηθεί για τις δυσκολίες που θα συναντούσαν οι επιχειρήσεις. Η Αμερική είχε μια `λενινιστική` προσέγγιση για τη χρησιμοποίηση της ισχύος, μια προσέγγιση που προϋποθέτει την εμπιστοσύνη των άλλων χωρών στις καλές προθέσεις της υπερδύναμης"
Τι είχε η Αμερική;
"Μια `λενινιστική` προσέγγιση!"
Πως είπατε;
"Μια `λενινιστική` προσέγγιση!"
Το ξαναλέτε άλλη μία παρακαλώ;
"Μια `λενινιστική` προσέγγιση!"
Δε βοηθάτε! Λίγο πιο δυνατά γίνεται;
"Μια `λενινιστική` προσέγγιση!"
Ποιός;
"Η Αμερική!"
Μάλιστα! Τι άλλα νέα; Στο σπίτι όλοι καλά;
>>>
Τώρα θα κάνω κι εγώ τον μαλάκα, που λένε: Μα αν είχε "μια `λενινιστική` προσέγγιση!" κατά πως λέει ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ (πλέον) Φουκουγιάμα (αν δεν σε βγάλω επί δύο βδομάδες να κάνεις αφισοκόλληση, εμένα να με χέσεις!), τότε σίγουρα θα είχε και μια μαρξιστική. Αρα τι είχε; Μαρξισμό-Λενινισμό!
Να θυμήσω οτι αυτό το είχε περάσει και ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ Πέτρος Τατούλης κάποτε! Τον μαρξισμό-λενινισμό εννοώ! Οταν ήταν στο ΕΚΚΕ!
Για να μην νομίζετε οτι λέει μόνο κουλά ο Φουκουγιάμα!
Ο Μπους λοιπόν ήταν κι αυτός μαρξιστής-λενινιστής! Ετσι;
Ισως μάλιστα να είχε διαβάσει και το "Τι να κάνουμε" του Β.Ι. Λένιν!
Ή έστω να το είχε ακούσει, π.χ. σε κάποια συνάντηση στο Πεντάγωνο!
Κι έτσι αποφάσισε να εισβάλει στο Αφγανιστάν!
Οχι για να χτυπήσει τους τρομοκράτες!
Αλλά για να συνεχίσει τη μαρξιστική-λενινιστική στρατηγική των Σοβιετικών στην ίδια χώρα!
>>>
Αγαπημένοι μου νεο-φιλελεύθεροι
Δεν θα μας τρελάνετε εσείς!
Τώρα ΕΜΕΙΣ θα σας τρελάνουμε!
Εντελώς όμως!
>>>
Είπε κι άλλα ο Φουκουγιάμα (μ-λ). Οπως:
«Ποτέ δεν είπα ότι οι ΗΠΑ αποτελούν το μοντέλο της δημοκρατίας»
(Οχι βρε! Εμείς το είχαμε πει!)
«Ο Αλεξάντρ Κοζέβ, ο γνωστός σχολιαστής του Χέγκελ, είχε σκεφτεί πολύ το θέμα του τέλους της ιστορίας»
(Και κότα ο Φουκουγιάμα (μ-λ). Ρίχνει τις μαλακίες του σε άλλους!)
«Αν μια κυβέρνηση με αυτόν τον απολογισμό εκλεγεί εκ νέου, αυτό θα σημαίνει ότι η δημοκρατία δεν λειτουργεί. Πρέπει λοιπόν να δοθεί μια ευκαιρία σε μια πολιτική που ευνοεί περισσότερο Κράτος και λιγότερη αγορά. Η ριγκανική επανάσταση - απορρύθμιση της αγοράς, μείωση των φόρων, περιορισμός του κοινωνικού κράτους - ήταν κάτι θετικό, αφού ήλθε ύστερα από μισό αιώνα ανάπτυξης του κοινωνικού κράτους. Σήμερα, τα πράγματα πάνε προς την αντίθετη κατεύθυνση»
(Βλέπω κάποιους της "Φ-Συμμαχίας" (μ-λ) να τρέχουν για υπογλώσσια!)
>>>
Τελικά έχουν γούστο οι (νεο)Φιλελεύθεροι(μ-λ)!
Μπορεί να μας βυθίζουν στην ύφεση αλλά μας κάνουν τουλάχιστον να γελάμε!
>>>
Το άλλο με τον Μητσοτάκη το ακούσατε σήμερα;
Με το συμπάθειο, μια σχετική αυτοδιαφήμιση:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι κι αυτό ένα από τα παρεπόμενα της κρίσης: πολλά παραμύθια στα αζήτητα, πολλοί παραμυθάδες χωρίς δουλειά... γεμίσαμε "δοκιμαστικά" για τις νέες σκληρότατες οντισιόν. Γράφει λοιπόν ο κ. Φουκουγιάμα για την κρίση, μέχρι κι ο κ. Μίχας...
Καλή η διασκέδαση, και λίγη χαιρεκακία επιτρέπεται - αρκεί να μην τρώει πολύ χρόνο - αλλά πού θα διαβάσω κάτι σοβαρό για την κατάσταση; αναρωτιέται όποιος προσπαθεί να βγάλει μιαν άκρη.
κοιτα ..Δεν Διαβαζουνε Αυτοι οι ''ανθρωποι''..Γραφουνε , αλά δεν διαβαζουνε ...Ειναι ''διαννοουμενοι'' που ολη τους η προσπαθεια επικεντρωνεται στην καλυτερη ατάκα , στο σλογκαν ... Πηρα και γώ πριν απο χρονια να διαβασω Φουκουγιάμα .. Μ...κιες ητο .. Δεκα εντυπωσιακές αραδες και πολλές πολλές σελιδες ασχετες %$##
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά και πάλι -να δεις - θα επιπλευσεουν ..οπως κι εδώ αλλωστε...
Η Διακτατορια των φελών
αν δεν υπάρξει πραγματικη Επιθυμια και Αναγκαιοτητα οι οποίες και θα δημιουργησουν την κριτικη μαζα για να αλλαξουμε (180 μοιρες)
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτες τις παπαριες θα ακουμε για πολύ ακόμα και γύρω όλα θα ανασυντάσσονται εις βαρος μας...
@Anemos, πριν από λίγο καιρό είχα γράψει για τους Νεοφιλελεύθερους γενίτσαρους της "αριστεράς".
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι στο μεταμοντέρνο πλαίσιο που κινούνται πολλοί όλα επιτρέπονται, όπως και στον αναρχικαπιταλισμό που ζούμε. Αριστερός ο Νοζίκ, αριστερός ο Φουκουγιάμα και αριστεροί όλοι οι "μεγάλοι" του φιλελευθερισμού και του νεοφιλελευθερισμού.
Αυτά όλα τα άλματα προέρχονται από την εξής (λανθασμένη κατά τη γνώμη μου) μεθοδολογία σκέψης: Ο νεοφιλελευθερισμός είναι καλός και κάνει καλό στην κοινωνία και τους φτωχούς, ΑΡΑ αφού ωφελεί τους μικρούς και φτωχούς μπορούμε να το πούμε αριστερά.
Όπως έλεγες και εσύ σε μια παλαιότερη ανάρτησή σου 09/03/08: "Αντιφάσεις, ιδεολογικά άλματα, διανοητικός πειραματισμός, μήλα και πορτοκάλια".
Νομίζω ότι θα ήταν πιο έντιμο και σωστό να δηλώσει κάποιος ξεκάθαρα φιλελεύθερος και νεοφιλελεύθερος να τελειώνουμε. Πολλοί μπερδεύονται με τον εαυτό τους ή δεν μπορούν να αποδεχτούν το γεγονός ότι η ιδεολογία τους άλλαξε. Επειδή όμως άλλαξαν αυτοί δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει όλη η αριστερά.
Η αλλαγές της αριστεράς είναι πάντοτε αντισυστημικές ή ριζοσπαστικές. Αλλιώς παύει να είναι αριστερά εξ ορισμού. Εκτός αν αυτοί εννοούν ριζοσπαστικό την αλλαγή προς την άλλη ακριβώς κατεύθυνση που είναι ο νεοφιλελευθερισμός.
Ριζοσπαστικό εννοούμε πάντοτε τις ιδέες ενάντια στο σύστημα και τις κυρίαρχες ιδεολογίες, μια από αυτές είναι και ο φιλελευθερισμός-νεοφιλελευθερισμός.
GR
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι σαφές ότι άλλο πράγμα η ασπόνδυλη μεταμοντερνιά,άλλο πράγμα ο Νοζικ είναι αριστερός (ποιος το είπε??) άλλο πράγμα βρίσκω εντός του έργου του Νοζικ,μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία ,προκλητικά όχι προς την αριστερά ,αλλα προς τους φιλελεύθερους.
Μεταξύ μας σιγά την πρωτοτυπία ...
Εδω και μια εικοσαετία τα μελη του κόμματος NAZI αξιότιμοι κύριοι Carl Shmitt ,Martin Heidegger ,απολαμβάνουν την προσοχή της Αριστεράς με δεκάδες βιβλία,όχι ως ΝΑΖΙ αλλα ως στοχαστές.
Ψιλοπράγματα ,στην εποχή του γιούργια... (τι είναι το φυσικό προσωπο τι είναι οι ιδέες) Λες και η Αριστερά τ έλυσε και τα έχει στο τσεπάκι.
Αμ δε
Για δες εδω
"Μπορούμε να αναρωτηθούμε για τη σημερινή ορθότητα μιας έννοιας τοσο γενικής οσο αυτή του νεοφιλελευθερισμού"
Κάποιος νεογενίτσαρος μεταμοντέρνος τα λέει,ονόματι Κριστοφ Βεντούρα μέλος του κινήματος Μνήμη των αγώνων και συγγραφέας του Να τελειώνουμε με τον ευρωφιλελευθερισμό, καταλάμβάνει την ένα δισέλιδο στην Εποχή της 26/10.
Η ιδεολογική ρήξη Πρωταθλητής εναντίον Πράσινης έχει εμβολιάσει με μεγάλη επιτυχία ,πολλές πλευρές της δημόσιας ζωής.
Τόσο ο Σμιτ, όσο και ο Χάιντεγγερ έχουν την προσοχή της αριστεράς, όπως κάθε πεπαιδευμένη σκέψη. Η συμφωνία ή η διαφωνία είναι άλλο ζήτημα. Στον ωκεανό των γραφόμενων από μέρους αριστεράς, αν έχουν γραφεί και αρκετές αστοχίες, δεν είναι το μέτρο. Και υπάρχουν πολλές πτυχές του έργου αυτών των ανθρώπων, οι οποίες έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο πώς τα πάντα μπορούν να δικαιολογηθούν. Οπότε, η ενασχόληση μαζί τους, είναι ένα παιχνίδι επάνω στα όρια, ένα παιχνίδι σε μία λεπτή κόκκινη γραμμή, πάνω στην οποία βαδίζει από το 1789 αυτή η παράδοση. Το επιχείρημα που είπαμε ότι είναι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως πρέπει να παραδεχτείς ότι οι νεοφιλελεύθεροι σε καβλώνουν. Ακούς τη λέξη και ζωντανεύεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή@exilenberlin
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς δεν είναι έτσι για διανοητική τσάρκα,να διαβάσουμε και λιγο Σμιτ η Χαιντέγγερ,ως "πεπαιδευμένες σκέψεις",για την απόλαυση μας.
Εδω μιλάμε για υιοθετηση αυτούσια απόψεων.
Το πρόβλημα που υπάρχει είναι η ταξινόμηση ενός έργου,ολικά και συλλήβδην με βάση μια γενική πρόσληψη για το πρόσωπο ή την αξιοποίηση του έργου του από την "αλλη όχθη" ,να σε οδηγήσει σε μια οπαδικού τύπου αντιμετώπιση.
Αν συμφωνούμε σε αυτό,το όλα τα άλλα συζητώνται κατα περίπτωση.
@lls σε πολλά από αυτά που κατά καιρούς λες συμφωνώ. Διάφορα ἀλλα, τα μπερδεύεις τόσο πολύ που είτε δεν έχω την επάρκεια να τα καταλάβω είτε είναι από τη φύση τους πολύ μπερδεμένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα σε πολλά δεν είμαι αρκετά ενημερωμένος εγώ, κάποια άλλα όμως τα έχει μπερδέψει σίγουρα και η φιλελεύθερη αριστερά.
Gr
ΑπάντησηΔιαγραφήAν ψαχνεις δημόσιους επαίνους,ε οχι νατους εχεις μεσα στον ανεμο,μπορει να χαθούνε με τα μελτέμια.
Τωρα το μπερδεμα της Φιλ Αρ,δε λέω οτι είναι και λάθος εκτίμηση,αλλά θα την ενέτασα στο γενικώτερο μπερδεμα της Αριστερας (Κινα,Ολυμπιακή Λαναρας κλπ κλπ)
Δεν εννοούσα αυτό, glls. Τα στοιχεία της σκέψης τους που έχουν αναλυθεί από την αριστερά (με την γερμανική έννοια του όρου, στην οποία περιλαμβάνεται και το αναρχικό κίνημα), είναι αυτά της αποκωδικοποίησης της πραγματικότητας και της φύσης των ανθρώπινων σχέσεων και όχι αυτά του πολιτικού προτάγματος. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που εισήγαγε θεωρητικά ο Σμιτ, δεν βλέπουμε ότι έχει λάβει καθολική ισχύ στα περισσότερα κράτη του κόσμου; Πως θα αντιπαραταχθείς σε μία τέτοια πραγματικότητα, όπως αυτή του Σέγκεν, των προληπτικών βομβαρδισμών, των τρομονόμων, όταν δεν γνωρίζεις τη σκέψη του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς συνέχεια αυτού, τι πιο λογικό από την υιοθέτηση ορισμένων σημείων της σκέψης από μέρους της επαναστατικής αριστεράς; Μην ξεχνάμε πως η επανάσταση δεν είναι τραγουδάκια και χοροί στη ντίσκο. Ούτε λόγια και σκετσάκια σε επετίους. Η επανάσταση έχει βία, είναι πόλεμος που κερδίζεται. Και έχει θύματα. Είναι κατάσταση πέραν των ορίων, γι' αυτό και όλες οι οριακές σκέψεις (με αυτό εννοώ τις σκέψεις που φλερτάρουν με την ανατροπή της κυρίαρχης αστικής ηθικής) εξετάζονται. Τώρα, αυτό με την πλήρη υιοθέτηση απόψεων, μου έχει διαφύγει. Τουλάχιστον, αν είχατε την καλοσύνη να παραθέσετε κάποιο λινκ, θα ήμουν υπόχρεος.