Απόλαυση και Αναψυχή

Τέλη δεκαετίας '60, αρχές δεκαετίας '70. Ο χουντοδήμαρχος του Πειραιά, Αριστείδης Σκυλίτσης παρουσίαζε με καμάρι τα έργα του: τον «Χορό των Υδάτων» στα νέα σιντριβάνια της πόλης και τον Καρνάβαλο του Πειραιά. Πλήθος Πειραιωτών και Αθηναίων έσπευδαν να απολαύσουν το υπερθέαμα.

Ο Σκυλίτσης καλλιεργούσε την επιρροή του στην τοπική κοινωνία επικαλούμενος το Αθηναιοκεντρικό κράτος που στράγγιζε τη ζωή του μεγάλου λιμανιού αλλά και την «ιδιομορφία του Πειραιώς». Ετσι προσπάθησε με κάθε τρόπο να περάσει στην τοπική συνείδηση την αυταπάτη της «αναγέννησης του Πειραιά» με σύνθημα «Πειραιάς: το πρώτο Λιμάνι της Ευρώπης».

Ο πιο πρόσφορος τρόπος για να το πετύχει ήταν να «αναπλάσει» τα σύμβολα της τοπικής μνήμης και να δημιουργήσει νέα. Ετσι, γκρέμισε ένα σωρό κτίρια-σημεία αναφοράς. Από το ιστορικό Ρολόι ­ το σύμβολο ταυτότητας του Πειραιά ­ ως τη Ράλλειο, το θεατράκι του Τσίλερ. Στη θέση τους έχτισε το Νέο Δημαρχείο, τον ουρανοξύστη του Πειραιά, το «Σκυλίτσειο» (σημερινό « Βεάκειο»). Εκανε αναπλάσεις σε πλατείες βάζοντας παντού σιντριβάνια νέας, ...τηλεκατευθυνόμενης τεχνολογίας. Αλλοιώνοντας συνειδητά ολόκληρη την ιστορική φυσιογνωμίας της πόλης.

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;

Μήπως το διαρκές καρναβάλι που ζει η Θεσσαλονίκη τα τελευταία δέκα και βάλε χρόνια; Μήπως αυτόν τον απέραντο καραγκιόζ-μπερντέ που στήνουν οι «άρχοντές» της;

Τελευταίο απόκτημα τα περίφημα «Πάρκα της Παραλίας» ή αλλιώς: «Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ»(tre-sic!). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δημάρχου:

«Στις 29 Οκτωβρίου, στις 18:30, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των πέντε νέων θεματικών πάρκων της Νέας Παραλίας, της Μουσικής, του Νερού, της Μνήμης, των Ρόδων και του Ήχου.
Το συγκεκριμένο έργο είναι το μεγαλύτερο που έγινε στη Θεσσαλονίκη, αναβαθμίζοντας ριζικά και θεαματικά το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, μήκους 1,5 χλμ.
Η τελετή των εγκαινίων, που θα πραγματοποιηθεί στο ύψος του Ναυτικού Ομίλου, θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.»

Στην χαρούμενη τελετή θα παραβρεθούν αντιπροσωπείες των εργαζομένων της SIEMENS και της Βιομηχανίας Λιπασμάτων για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους και για την Απόλαυση και για την Αναψυχή που τους χαρίζει η πόλη μας.

Σα δεν ντρέπεστε λίγο!

Σχόλια

 1. Συμφωνώ σε όλα κι ας μην μένω Θεσσαλονίκη. Κυκλοφορούν τα νέα γρήγορα, βλέπεις.
  (Στην πρώτη σειρά, μήπως πρέπει να διορθώσεις τη δεκαετία του '90 και να την κάνεις '70;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα υπάρξει αργότερα και ένα έξτρα θεματικό πάρκο-πασπαρτού το οποίο θα ονομάζεται Το Πάρκο Των Χρησιμοποιημένων Προφυλακτικών Με Γεύση Τσουρεκιού για να τονίσει τον ερωτικό χαρακτήρα της πόλης. Σταματάω γιατί από κόμεντ θα μου βγεί ποστ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Much ado about nothing. Το οδόστρωμα που έβαλαν και στον πύργο, μερικά δεντράκια, παρτέρια. Η χαρά του εργολάβου. Ποδηλατόδρομο δεν είδα πουθενά. Πάσχω από βαριά εξοργίτιδα.
  Μια φωτό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σας παρακάλω !! Τα πάρκα του Ατσαλάκωτου είναι τα καλύτερη όλης της Ευρώπης και αυτό γιατί είναι τα μοναδικά πάρκα που δεν έχουν πράσινο!!(Από ότι φαίνεται από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν κατά καιρούς)!!Αυτό που με τρελαίνει είναι που θα βγει στα κανάλια κάποια στιγμή και θα περιφανευτεί ότι έχει δημιουργήσει και ποδηλατόδρομο στην περιοχή!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet