Το κάστινγκ της «Μεγάλης Κρίσης»

Και νέος Ρούσβελτ βρέθηκε...


Νέος Στάλιν υπάρχει...
ΠΟΙΟΣ θα συμπληρώσει τον θίασο για να (ξανα)παιχτεί το ίδιο έργο;

***
Ουίνστον Τσόρτσιλ: Πως ένας αποτυχημένος πολιτικός β' διαλογής γίνεται ο μεγαλύτερος πολιτικός της Μ. Βρετανίας μέσα σε μία νύχτα
"Περνώντας από διάφορα υπουργικά αξιώματα αλλά και γνωρίζοντας εκλογικές ήττες, συγγράφοντας βιβλία και εμφανιζόμενος ως αδιάλλακτος αντισοσιαλιστής τόσο ώστε να θεωρείται πλέον ακραίος δεξιός, ο Τσόρτσιλ κατέληξε το 1924-25 να επιστρέψει στο Συντηρητικό Κόμμα, στην κυβέρνηση του οποίου τοποθετήθηκε υπουργός Οικονομικών.Στη θέση αυτή ο Τσόρτσιλ παρέμεινε ως το 1929. Από τον παλαιό φιλελευθερισμό του δεν διατηρούσε πλέον παρά τη συνηγορία του υπέρ της ελευθερίας του εμπορίου. Κατά τα άλλα, η θητεία του δεν υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής. Τα μέτρα που έλαβε προκάλεσαν οικονομική ύφεση και ανεργία, καθώς και τη θρυλική γενική απεργία του 1926, κατά την οποία η στάση του απέναντι στους εργαζομένους υπήρξε υπερβολικά σκληρή και αδιάλλακτη.
H πρώτη πρωθυπουργία
Το 1929, μετά την πτώση των συντηρητικών, ο Τσόρτσιλ βρέθηκε και παρέμεινε εκτός κυβερνήσεως για μία δεκαετία. Αφοσιώθηκε πάλι στη συγγραφή. Είχε προφτάσει ωστόσο να αντιταχθεί με τρόπο που χαρακτηρίστηκε «σχεδόν υστερικός» στην παραχώρηση αυτοκυβέρνησης στην Ινδία και να εδραιώσει τη φήμη του ως ακραία δεξιού πολιτικού.
Μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία το 1933 ο Τσόρτσιλ αγωνίστηκε πεισματικά για να κάνει τους συναδέλφους του πολιτικούς να συνειδητοποιήσουν την απειλή που αντιπροσώπευε ο ναζισμός.
Διαφώνησε με την πολιτική κατευνασμού που ακολουθούσε η συντηρητική κυβέρνηση του Νέβιλ Τσάμπερλεν και που κατέληξε στη Συμφωνία του Μονάχου του 1938. Το 1939 ο Τσόρτσιλ πρότεινε τη σύναψη συμμαχίας Αγγλίας, Γαλλίας και Σοβιετικής Ενωσης, αλλά μάταια.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 1939, μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Πολωνία, η Αγγλία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας και άρχισε ο B' Παγκόσμιος Πόλεμος. Την ίδια ημέρα ο Τσόρτσιλ τοποθετήθηκε πάλι στην παλιά του θέση του Πρώτου Λόρδου του Ναυαρχείου.
Στις 10 Μαΐου 1940, μετά την παραίτηση του Τσάμπερλεν, ο βασιλιάς Γεώργιος Στ' διόρισε πρωθυπουργό τον Τσόρτσιλ. Ο Τσόρτσιλ σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού, όπου περιέλαβε σημαίνοντα στελέχη του Εργατικού Κόμματος, όπως ο Κλέμεντ Ατλι, ο Ερνεστ Μπέβιν και ο Στάφορντ Κριπς. Ανέπτυξε επίσης στενές σχέσεις με τον αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούζβελτ, πράγμα που εξασφάλισε στη χώρα του σημαντική βοήθεια προτού ακόμη οι ΗΠΑ εισέλθουν στον πόλεμο."
Από σχετικό άρθρο του Α. Ζενάκου στο Βήμα 25/4/2008
Πάντως, η αποτυχία ενός ηγέτη σε πλήθος περιπτώσεων, δεν αποκλείει την καίρια παρέμβασή του, όταν οι καιροί είναι μενετοί. Ο "αφηρημένος των Δαρδανελλίων", ο Τσόρτσιλ που έστρεφε θωρηκτά εναντίον παρακτίων πυροβολείων, με την εμμονή του στην "βαλκανική" του πολιτική, επηρέασε φοβερά τις εξελίξεις στην χερσόνησο.Αν μάλιστα δεχόταν την διαμόρφωση μιά μεσοπολεμικής ημιαυτόνομης Ινδίας, οι Ιάπωνες δεν θα έφταναν απλώς έξω από το μετέπειτα Μπαγκλαντές.Ο Τσόρτσιλ υπηρξε ιδιοφυής διαχειριστής της μεγάλης περιόδου της ήττας (1939-1942).Και τόσο που έφτασε, μεγάλη δόξα.Αν η επιτυχημένη του πορεία κράτησε τρία ή τέσσερα χρόνια, πόσοι ηγέτες μπορούν να καυχηθούν γιά ανάλογη διάρκεια;
ΑπάντησηΔιαγραφή