«Φοβήθηκα. Πάρα πολύ φοβήθηκα»

Ο, τι και να τη ρωτήσεις, η Βιολέτα απαντά το ίδιο: «Φοβήθηκα. Πάρα πολύ φοβήθηκα». Εχει το βλέμμα του ανθρώπου που παραλίγο να χάσει τον κόσμο, κι αν τελευταία στιγμή το σύμπαν της διασώθηκε, μες στο σοκ που υπέστη συνετρίβησαν όλες της οι βεβαιότητες. Κι έτσι ακόμη και τώρα, η Βιολέτα κρατάει σφιχτά την κόρη της, τη Βαλεντίνη, σαν να υπάρχει ακόμη περίπτωση κάποιος να της την πάρει.

Η Βιολέτα είναι η εικοσιεννιάχρονη γυναίκα που την περασμένη Τετάρτη συνελήφθη στην Κω με την κατηγορία της αρπαγής ανηλίκου. Που ξαφνικά βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα κατηγορούμενη πως, 4 χρόνια πριν, άρπαξε τη μικρή Ντενίζ Πιπιτόνε απ’ το σπίτι της στη Σικελία, και που μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ DNA δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος να πιστεύει πως η οκτάχρονη Βαλεντίνη είναι πράγματι δική της κόρη. Ακόμη και τώρα, όταν τη ρωτούν για όλα αυτά, η Βιολέτα νιώθει αμηχανία. Ενώ διαβάζετε αυτές τις γραμμές, εκείνη θα πρέπει ήδη να έχει αφήσει πίσω της την Κω για να έρθει στην Αθήνα. «Γιατί στο νησί», λέει, «δεν ξέρω τι να πω, πώς να κοιτάξω τους γείτονες».

[...]

Πόσες συμπτώσεις χρειάζονται για να αρχίσει να μοιάζει μια ιστορία με παραμύθι απ’ αυτά που έχουν χαρούμενο τέλος; Η ιταλική αστυνομία πιστεύει πως την Ντενίζ την πήραν αθίγγανοι, και η Βιολέτα είναι τσιγγάνα. Η Ντενίζ ήταν τεσσάρων χρόνων κι είχε ένα σημάδι κάτω απ’ το μάτι, κι η Βαλεντίνη 4 χρόνια μετά είναι 8 χρόνων κι έχει μια γρατζουνιά στο δεξί ζυγωματικό. Η Ντενίζ μιλούσε ιταλικά, και η Βαλεντίνη είπε τρεις ιταλικές λέξεις στην τουρίστρια – αυτές δηλαδή που είχε μάθει απ’ τον θείο της στην Ιταλία. Τα μέσα ενημέρωσης ήθελαν τόσο να είναι αλήθεια η παραμυθένια ιστορία, που το Reuters και το Ansa πριν τελειώσει η εξέταση DNA έδωσαν την είδηση πως η Βαλεντίνα δεν είναι το βιολογικό παιδί της Βιολέτας.

Μόνο που, μερικές φορές, το παραμύθι του ενός συμπίπτει με τον εφιάλτη του άλλου. Στο αστυνομικό τμήμα της Κω, η Βαλεντίνη κάθε φορά που τη ρωτούσαν «πού είναι η μαμά σου;», επέμενε να δείχνει τη Βιολέτα. Οταν η μητέρα της έφυγε για μισή ώρα να πάει στο σπίτι τους να φέρει παιδικές φωτογραφίες για ν’ αποδείξει ότι είναι δικό της το παιδί, η μικρή αφηνίασε. Εβγαλε τα παπούτσια της κι άρχισε να τα σκίζει, νόμιζε πως της πήραν τη μητέρα της. Κι όταν μια ώρα μετά η Βιολέτα γύρισε, το παιδί αρπάχτηκε επάνω της. Δεν κοιμήθηκε ούτε λεπτό εκείνο το βράδυ. Γιατί φοβόταν πως, αν το πάρει ο ύπνος, θα του πάρουν τη μαμά του.

Της Μαριλης Μαργωμενου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο εφιάλτης της Βιολέτας να αποδείξει ότι είναι μητέρα


Υπάρχει κάτι που να αποζημειώνει αυτόν τον τρόμο;


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet