Το Μεγάλο Κραχ (ένα ποστ που θα ανανεώνεται διαρκώς)

Ας ξεκινήσουμε από το παρόν, σήμερα 18 Σεπτεμβρίου 2008. Αυτές τις τελευταίες ώρες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μη μπορώντας ακόμη να ελέγξει την κρίση μέσα στην ίδια της τη χώρα προσπαθεί να αποφύγει την εξάπλωσή της σε ολόκληρο τον κόσμο. Τι κάνει; Χρηματοδοτεί το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα για να μην καταρρεύσει ολόκληρο. Ηδη έχουν περάσει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό 180 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ 55 δισεκατομμύρια έχουν δοθεί στο εγχώριο σύστημα. Ομως τίποτα δεν δείχνει να ανακόπτει την κρίση. Ο Μπους ανέβαλε την αναχώρησή του από την Ουάσιγκτον, συσκέπτεται με τους συνεργάτες και κυρίως με τον Υπουργό Οικονομίας Henry Paulson και απόψε το βράδυ θα μιλήσει στον αμερικανικό λαό για το νέο Κραχ. Κυρίως όμως θα απευθυνθούν στους υπεύθυνους των τραπεζών κάνοντας έκκληση να υποστηρίξουν η μία την άλλη με αμοιβαία δάνεια.
Παράλληλα οι τράπεζες των ΗΠΑ κόβουν κάθε είδους χορηγήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να στηρίξουν μεγάλες εταιρείες, όπως η General Electric Co. για να μπορέσουν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους. Κάτι που αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε βέβαιη καταστροφή τη μεσαία τάξη στις ΗΠΑ.
Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται σχεδόν σε όλες τις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβέντιεφ έχει ήδη χορηγήσει 500 δισεκατομμύρια ρούβλια (20 δισεκατομμύρια δολάρια) στους τραπεζικούς κολοσσούς της χώρας του, ενώ το χρηματιστήριο της Μόσχας έκλεισε για να μην επαναληφθεί το κραχ του 1998.

Πέρσι τέτοιον καιρό

Η πτώση των τιμών στην αμερικανική στεγαστική αγορά θα επιφέρει επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών και της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ συνέπειες θα υπάρξουν και για την παγκόσμια οικονομία
...δήλωνε την 1η Οκτωβρίου 2007 ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan.

Πριν έναν χρόνο, πολλοί αξιωματούχοι και ηγέτες χωρών μιλούσαν για σχεδόν ιδανικές οικονομικές συνθήκες που χαρακτηρίζονταν από χαμηλό πληθωρισμό, υψηλή και παρατεταμένη ανάπτυξη, καθώς και χαμηλή ανεργία.

Τον φετινό Αύγουστο έκλεισε ένας χρόνος από τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να διαθέσει ενισχύσεις ύψους 95 δισ. ευρώ προς το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, μια ενέργειας που σηματοδοτούσε την «εισαγωγή» αυτού που πολλοί τότε απλά υποπτεύονταν - ότι η στεγαστική κρίση στις ΗΠΑ, γνωστή πλέον και ως subprime - δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Έκτοτε, οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να αντλούν νέα κεφάλαια για να επιδιορθώνουν τον όλεθρο που είχε προκληθεί στους ισολογισμούς τους. Κάποιες μάλιστα έκλεισαν ή υποχρεώθηκαν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με κρατικές εγγυήσεις, και έτσι χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

>>>Πιστωτική κρίση: ένας χρόνος μετά

Update 17 Σεπτεμβρίου 2008

Οι Κινεζοι αγοράζουν τη Morgan Stanley;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Financial Times σήμερα το απόγευμα (18/9/2008) η Morgan Stanley βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση έως και του 49% του μετοχικού της κεφαλαίου στην κινεζική China Investment Corp (CIC).

Οι Κινέζοι είναι οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Θα το κάνουν; Ή θα το δουν σαν μια ευκαιρία να του ρίξουν μια κλωτσιά να πάει ακόμη παρακάτω;

(Αλήθεια, ποιος θα το περίμενε πως η χώρα του Μάο θα έσωζε την καπιταλιστική Δύση!)

Update 21 Σεπτεμβρίου 2008

>
O Mπους «βάζει πλάτη» στην απάτη του αιώνα
>Ο πλούτος των εθνών
>Ο Γ Παγκόσμιος στην οικονομία


>>>Explaining the Financial Crisis: Continuously Updated News Aggregation in Action


Update 22 Σεπτεμβρίου 2008

>>>
Paulson urges quick action on $700 billion bailout (AP)

Εχουν πει:

Χένρι Πόλσον
Υπουργός Οικονομίας ΗΠΑ - Ιούλιος 2008

Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, πιστεύει ότι η οικονομική κάμψη έχει επιδεινωθεί, και ο ίδιος κάνει ότι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί η γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας. Παραδέχεται ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι σοβαρότερα από ό,τι είχε εκτιμήσει. Απαντώντας σε ερώτηση αν η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης, τόνισε ότι συνθήκες δεν είναι τόσο κακές όσο στη Μεγάλη Οικονομική Κρίση της δεκαετίας τους 1930.

Ζαν-Κλοντ Τρισέ
Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - Μάιος 2008

Παρά τις παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πιστεύει ότι η πιστωτική κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει. Η ΕΚΤ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην κρίση με «ενέσεις» εκατοντάδων δισ. δολαρίων σε μια προσπάθεια να τονώσει τους ισολογισμούς των τραπεζών. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ πιστεύει ότι παρά το μέγεθος των παρεμβάσεων, δεν υπάρχουν ακόμη εμφανείς ενδείξεις εκτόνωσης της κρίσης.

Πασκάλ Λαμί
Διευθυντής Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου - Μάιος 2008

Οι παγκοσμιοποιημένες χρηματοοικονομικές αγορές χρειάζονται καλύτερο νομοθετικό έλεγχο, με αυστηρότερους διεθνείς και εθνικούς νόμους. Η κρίση, πιστεύει, έφερε στο φως ότι ο καπιταλισμός πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένους νόμους για να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Ντομινίκ Στρος-Καν
Πρόεδρος Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - Απρίλιος 2008

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για τους κινδύνους που αναλάμβαναν οι τράπεζες αγνοήθηκαν. Παράλληλα, θεωρεί ότι το Ταμείο δεν έπραξε αρκετά για να πείσει τις κυβερνήσεις και τους νομοθέτες για τη σοβαρότητα της κρίσης. Παραδέχεται επίσης ότι δεν είχε προβλέψει το πλήρες εύρος της κρίσης.

Έιντζελ Γκουρία
Πρόεδρος ΟΟΣΑ, Ιούνιος 2008

Οι κυβερνήσεις και οι αγορές πρέπει να συνεργάζονται σε καλύτερη βάση. Η κρίση υποδεικνύει ότι οι αγορές πρέπει να ελέγχονται καλύτερα για να λειτουργούν αποτελεσματικά. Πιστεύει ότι τα αίτια της κρίσης βρίσκονται στην έλλειψη επίβλεψης των αγορών ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ.

Τζόρτζ Σόρος
Mεγαλοεπενδυτής, Μάιος 2008

Πρόκειται για τη χειρότερη κρίση από την εποχή της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης, θεωρεί ο μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος είναι εξαιρετικά απαισιόδοξος για την τρέχουσα κρίση. Προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της μεγαλύτερης πιστωτικής εξάρτησής τους. Ο Τζ. Σόρος λέγεται ότι είχε αποκομίσει ένα εκ. στερλίνες από τη χειραγώγηση του αγγλικού νομίσματος στη διάρκεια της κρίσης του Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών το 1992.

Πηγή: Καθημερινή


Παράλληλα με όλα αυτά:


>>>600.000 Αμερικανοί έχουν χάσει τη δουλειά τους από τον Ιανουάριο φέτος.
>>> 10 δισεκατομμύρια δολάρια είναι το μηνιαίο κόστος του πολέμου στο Ιράκ.
>>>Η παγκόσμια οικονομία αιμορραγεί 16 τρισ. δολάρια

Σχόλια

  1. δεν είναι τρομοκρατικό χτύπημα αυτό ;

    δεν πιστεύω στα μάτια & τ αυτιά μου τελευταία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλήθεια, ποιος θα το περίμενε πως η χώρα του Μάο θα έσωζε τους εβραίους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 21/09/08 16:58
    Ακριβό μάθημα
    Και μη αμερικανικές τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σχέδιο Πόλσον

    Associated Press
    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χ.Πόλσον
    Ουάσινγκτον
    Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
    Ξένες τράπεζες που διαθέτουν δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ύψους άνω των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχέδιο του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Όπως το έθεσε ο ίδιος ο στην εκπομπή του Τζορτζ Στεφανόπουλου στο ABC, «εάν ένας χρηματοοικονομικός οργανισμός έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ, προσλαμβάνει υπαλλήλους στις ΗΠΑ και αντιμετωπίζει δυσχέρειες με μη ρευστοποιήσιμα βάρη, τότε αυτό έχει τις ίδιες επιπτώσεις στους Αμερικανούς πολίτες με οποιοδήποτε άλλο χρηματοοικονομικό ίδρυμα».

    Σε άλλη εκπομπή, στο ΝBC, o Αμερικανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε εμπιστοσύνη στα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας, παραδέχτηκε ωστόσο ότι είναι μία απογοητευτική εμπειρία «να βλέπει κανείς τόσο μεγάλη ευθραυστότητα στις αγορές κεφαλαίου και να αναρωτιέται πώς φτάσαμε ως εδώ».

    Ο Πόλσον εμφανίστηκε βέβαιος ότι «το Κογκρέσο θα κινηθεί γρήγορα» στην κατεύθυνση της έγκρισης του σχεδίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παράλληλα, δήλωσε αντίθετος με τις προτροπές των Δημοκρατικών να ενταχθεί στο σχέδιο επιπλέον βοήθεια προς τα αμερικανικά νοικοκυριά, επικαλούμενος το ενδεχόμενο να καθυστερήσει έτσι η έγκριση του σχεδίου του.

    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet