Ιταλική Αναγέννηση: η επανάκτηση του σώματος


Συνεχίζονται και τη φετινή περίοδο, στη Θεσσαλονίκη 3 κύκλοι σεμιναρίων για Θέματα Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Έτσι στα μέσα του Οκτωβρίου του 2008 και για οχτώ συνεχόμενες Τετάρτες θα γίνει το σεμινάριο Ιταλική Αναγέννηση: η επανάκτηση του σώματος.

Το αναλυτικό πρόγραμμα σου σεμιναρίου βρίσκεται εδώ: http://www.triaridis.gr/keimena/keimE014.htm

Επίσης για την συνέχεια της χρονιάς προγραμματίζονται οι ακόλουθοι δυο κύκλοι: Αρχαία τραγωδία: η συνειδησιακή πείνα απέναντι στην τάξη του κόσμου (Ιανουάριος-Φεβρουάριος του 2009) και Ερωτογραφία:η γκάβλα ως εξιστόρηση του κόσμου (Απρίλιος-Μάιος του 2009).

Οι τρεις κύκλοι της φετινής περιόδου μπορούν να ενταχτούν κάτω από τον γενικότερο τίτλο ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΡΕΜΑΜΕΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.

Τα σεμινάρια οργανώνονται από τον Θανάση Τριαρίδη και το βιβλιοπωλείο ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ.

Οπως γράφει ο ίδιος ο Θ.Τριαρίδης:

“Στους τρεις κύκλους σεμιναρίων θα επιχειρηθεί μια ανάγνωση του κόσμου (και κατ’ επέκταση της ανθρώπινης δημιουργίας) ως πιθανότητα των τρεμάμενων ανθρώπινων σωμάτων και όχι ως βεβαιότητα μιας δοσμένης Τάξης, ηθικής, πολιτικής, θρησκευτικής ή όποιας άλλης. Έτσι, μιλώντας για τον πρώτο κύκλο, θα προσπαθήσουμε να δούμε την Αναγέννηση, όχι ως πνευματικό κίνημα αντιστοιχισμένο σε κοινωνικές πραγματικότητες, μήτε ως αίτημα επανασύνδεσης με τον κλασικό κόσμο (αίτημα που διατυπώθηκε κατά την διάρκεια και όχι εν αρχή) αλλά ως σωματική παρεκτροπή μέσα στον διανοητικό τρόμο της θρησκείας (εν προκειμένω του Χριστιανισμού), ως γκάβλα (η αγαπημένη μου λέξη) που νότισε υπόγεια στην μεσαιωνική προοπτική του προαποφασιμένου θανάτου.

Αν η διαδρομή από τον προ-κλασικό στον κλασικό κόσμο είναι η διαδρομή από το ανέκφραστο στο εκφραστικό, αντίστοιχα το πέρασμα από τον Μεσαίωνα προς την Αναγέννηση μπορεί να προσδιοριστεί ως η ώρα όπου το σώμα-σκήνωμα μιας προ-αιώνιας ουσίας μετατρέπεται σε μάταιο σώμα που δακρύζει-χύνει-πεθαίνει (αυτός εξάλλου είναι τίτλος του υπό έκδοση βιβλίου μου για τον Τζιότο). Ήταν ή ώρα που σχηματίστηκε η Δύση, μέσα από τρεις παρεκτροπές: τη σαρκική παρεκτροπή του Φραγκίσκου της Ασίζης, τις, επίσης σαρκικές, αλλεπάλληλες παρεκτροπές της, κατά τα άλλα, θεόπληκτης δαντικής αφήγησης, και τη βουβή επανάσταση του Τζιότο που έξαφνα (: πιθανώς ασυνείδητα) στο Παρεκκλήσι Σκροβένι της Πάδοβας ζωγράφισε το σώμα ως σάρκα που εκκρίνει υγρά. Έχω γράψει πως, αν ζυγίσουμε τα διακυβεύματα από τη σκοπιά μας (από τη σκοπιά των ανθρώπων που γεννήθηκαν μέσα στον δυτικό πολιτισμό), ίσως αυτό που έκανε ο Τζιότο στο Σκροβένι μπορεί να λογαριαστεί ως η κρισιμότερη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας.

Στο σεμινάριο θα σχολιαστούν περισσότερες από 200 εικόνες τριών αιώνων της Ιταλικής Αναγέννησης. Με άξονες τον Τζιότο, τον Μποτιτσέλι, τον Λεονάρντο, τον Μιχαήλ Άγγελο, τον Ραφαήλ Σάντσιο θα ζυγώσουμε όλους εκείνους τους (περισσότερους από 50) ζωγράφους που επινόησαν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα. Παράλληλα η παραφορά του Φραγκίσκου της Ασίζης και η μεγάλη αντίφαση του Δάντη Αλιγκιέρη θα είναι κεντρικοί άξονες όλου του σεμιναρίου - ενώ επίσης θα εξεταστούν ο Βοκάκιος, ο Πετράρχης, ο Αρετίνος, ο επαναπροσδιορισμός του κλασικού κόσμου, η αγωνία του καθολικισμού να ενσωματώσει μέσα του μια ορμή που γεννήθηκε απέναντί του. Τέλος, στο περιθώριο όλων αυτών, το σεμινάριο θα είναι και μια περιπλάνηση σε πρόσωπα και ιδέες: από τον Φρειδερίκο Β’ Χοφενστάουφεν μέχρι τον Τζιρολάμο Σαβοναρόλα και τον Χριστόφορο Κολόμβο, από τον Θωμά Ακινάτη μέχρι τον Τζορντάνο Μπρούνο- για να δούμε πως αντικρύζονται όλα αυτά στην εικόνα μιας ιδρωμένης γυμνής φουρνάρισσας στην Ρώμη του 1518…

Με άλλα λόγια, μέσα σε οχτώ δίωρα θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε εκείνη την τυφλή μα τόσο γοητευτική διαδρομή στους αιώνες όπου το ανθρώπινο σώμα έγινε σάρκα - και σε ό,τι έφερε μαζί του αυτό…

Τέλος, ας (ξανα)σημειώσω το αυτονόητο: στον πυρήνα αυτών των σεμιναρίων δεν βρίσκεται καμία αυθεντική ερμηνεία (και πώς να βρεθεί άλλωστε;), μήτε κάποια «ντελαλισμένη» Μεγάλη Αλήθεια (με την απανθρωπιά που αυτές σέρνουν πίσω τους), αλλά η δηλωμένη πρόθεσή μου να αναζητήσω, μαζί με άλλους, πνευματικές αγωνίες, χάσματα και αιχμές…

***

Στους συμμετέχοντες, ως υλικό παράλληλης μελέτης, θα δοθεί ένα CD όπου θα περιέχονται:

-Ένα ανέκδοτο βιβλίο 500 σελίδων με τίτλο Ιταλική Αναγέννηση: η επανάκτηση του σώματος, όπου περιγράφονται όλες οι περί Αναγέννησης απόψεις μου.

-Μια ανθολογία των 100 σημαντικότερων εικόνων της Ιταλικής Αναγέννησης.

-Ένα corpus 600 σελίδων - μια επιτομή των κλασικών απόψεων περί Αναγέννησης (Τζόρτζιο Βαζάρι, Τζέικομπ Μπούρκχαρντ, Όσβαλντ Σπένγκλερ, Έλι Φορ, Τόμας Στερνς Έλιοτ, Φερνάν Μπροντέλ, Έριχ Άουερμπαχ, Νίκου Καζαντζάκη, Χόρχε Μπόρχες, Γιώργου Σεφέρη, Έρνστ Γκόμπιρτς, Γκίλμπερτ Χάιετ, Ζήσιμου Λορεντζάτου, Πρίμο Λέβι, Τζέρι Μπρότον).

***

Οσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα τηλέφωνα 2310 220545 και 6937 160705 είτε στο email: thanasis@triaridis.gr Επειδή η αίθουσα του Βρετανικού Συμβουλίου έχει περιορισμένη χωρητικότητα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (κοντολογίς: βιαστείτε τώρα για να μην σπρώχνεστε μετά…)

info:

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ * Εθνικής Αμύνης 14 * Θεσσαλονίκη * τηλ. 2310 220545

Ιταλική Αναγέννηση:

η επανάκτηση του σώματος

ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ από τον Θανάση Τριαρίδη

Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2008

***

Ιταλική Αναγέννηση: η επανάκτηση του σώματος

(8 δίωρα σεμινάρια)

1. Η Αναγέννηση ως σωματική παρεκτροπή και ως σαρκική ανάγκη.

Το σώμα ως παραφορά: Φραγκίσκος της Ασίζης.

2. Τζιότο ντι Μποντόνε: Η ανακάλυψη των εκκρίσεων.

3. Ντάντε Αλιγκιέρι: Οι όροι της ανθρωπινότητας στο στομάχι της Κόλασης.

Πετράρχης, Βοκάκιος, Αρετίνος: Το υποκειμενικό σώμα στο αφηγηματικό κέντρο

4. Σάντρο Μποτιτσέλι: Η ομορφιά ως αναδυόμενη σάρκα

5. Λεονάρντο ντα Βίντσι: Η αναδιάταξη της primo motore.

6. Μιχαήλ Άγγελος Μπουοναρότι: Η πίστη ενάντια στο σώμα.

7. Ραφαήλ Σάντσιο: Η καθολική ευτοπία και ο ατομικός τρόμος.

8. Μετά την Ανάγεννηση: Όπου το σώμα είναι πια σάρκα.

***

Τιμή συμμετοχής (περιλαμβάνει και τα 8 σεμινάρια): 100 Ευρώ

Τα σεμινάρια θα γίνουν επί οχτώ συνεχόμενες Τετάρτες από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο του 2008

(15 Οκτωβρίου * 22 Οκτωβρίου * 29 Οκτωβρίου * 5 Νοεμβρίου *

2 Νοεμβρίου * 19 Νοεμβρίου * 26 Νοεμβρίου * 3 Δεκεμβρίου 2008)

στις 7.00 μμ.-9.00 μμ. το απόγευμα

στην Αίθουσα Σεμιναρίων του DEI (πρώην Βρετανικό Συμβούλιο, Τσιμισκή 131 και Εθνικής Αμύνης 9),

απέναντι από το βιβλιοπωλείο ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ, Εθνικής Αμύνης 14, Θεσσαλονίκη

Εγγραφές-Πληροφορίες: Tηλ. 2310 220545, 6937 160705

email: thanasis@triaridis.gr

http://www.triaridis.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet